Το solo traveling με το χρόνο κερδίζει περισσότερους υποστηρικτές και αναμένεται στο κοντινό μέλλον να μας απασχολεί αρκετά συχνά. Το να ταξιδεύει κανείς μόνος μπορεί να είναι αγχολυτικό, λυτρωτικό και ανακουφιστικό, μπορεί όμως να κρύβει και ορισμένους κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο; Πρώτον οι αρχάριοι του Solo Traveling και δεύτερον όσοι εμφανίζουν αγχώδη συμπτωματολογία. Τα συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανίσουν; Από ταχυπαλμίες, μουδιάσματα στα άκρα, κόμπο στο στομάχι ή σφίξιμο στο στήθος μέχρι και κρίσεις πανικού.
“Τύπωσα το check-in; Έχει αρκετή μπαταρία το κινητό; Να πάω προληπτικά τουαλέτα ή θα είμαι ok; Λες να με σταματήσουν για extra έλεγχο; Δεν τη μπορώ την ουρά, έπρεπε να είχα κλείσει priority. Τι δουλειά έχω μόνη μου σε ξένη χώρα… Αν χαθώ; Αν μου επιτεθούν; Αχ μάλλον δεν ήταν καλή ιδέα αυτό το ταξίδι αλλά τώρα δε μπορώ να γυρίσω πίσω.” Ε, δε θέλει και πολύ. Μια-δυο από τις παραπάνω ενδεικτικές σκέψεις σε έντονο βαθμό, ορίστε και η κρίση πανικού.
Και τώρα τι; Πώς να το αντιμετωπίσω;
Ψυχραιμία. Οι κρίσεις πανικού είναι συχνό φαινόμενο και αφορούν πάνω από το 10% του γενικού πληθυσμού. Αρχικά προσπάθησε να κατανοήσεις και να αποδεχθείς αυτό που σου συμβαίνει. Δεν κινδυνεύεις, απλά φοβάσαι. Αυτό που νιώθεις είναι μεν πολύ έντονο και δυσάρεστο, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι μέσα στα επόμενα λεπτά θα έχει περάσει. Έχει σημασία να βάλεις τέλος στις αγχογόνες σκέψεις και να τις αντικαταστήσεις με πιο ρεαλιστικές και λογικές. Μίλα στον εαυτό σου και πες του: “Σταμάτα! Αυτές οι σκέψεις που κάνω δεν είναι καλές για εμένα. Δεν είναι υγιείς, δε με βοηθούν. Θα γίνω καλά. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα θα έχουν περάσει. Το άγχος που νιώθω δεν είναι τόσο επικίνδυνο. Είναι απλά δυσάρεστο. Μόλις περάσει αυτό όλα θα είναι μια χαρά.”
Μια άλλη τακτική που οπωσδήποτε βοηθάει είναι οι διαφραγματικές αναπνοές. Προσπάθησε να αποκτήσεις έλεγχο στην αναπνοή σου, καθώς αυτή είναι που πλήττεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Εισπνέουμε βαθιά από τη μύτη. Κρατάμε την αναπνοή για 2-3 δευτερόλεπτα. Εκπνέουμε από το στόμα ακόμα πιο βαθιά. Συνεχίζουμε μέχρι να χαλαρώσουμε και να καθαρίσει το μυαλό. Εναλλακτικά μπορείς να καθίσεις σε μία άνετη θέση ή να ξαπλώσεις. Κλείσε τα μάτια, κάνε το τρικ με τις αναπνοές και προσπάθησε πάλι να χαλαρώσεις.
Δεν τελειώσαμε εδώ. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και ένας από αυτούς είναι η γνωστική εκτροπή. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την εκτέλεση πολύ απλών μαθηματικών πράξεων στο μυαλό μας ή την εκτροπή της προσοχής μας σε κάτι άσχετο: Π.χ. στο τι χρώμα ρούχα φοράει ο κύριος που είναι μπροστά σου. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε το μυαλό μας από τις άσχημες σκέψεις και τα καταστροφικά σενάρια που κάνουμε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τέλος, ακόμη μία αποτελεσματική μέθοδος είναι αυτή της “γείωσης”.
Κοίτα γύρω σου και περίγραψε:
*5 πράγματα που βλέπεις *4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις *3 πράγματα που μπορείς να ακούσεις *2 πράγματα που μπορείς να μύρισες *1 πράγμα που μπορείς να γευτείς
Και ορισμένα extra tips: Σκέψου, πράξε, οργανώσου όσο καλύτερα μπορείς. Βρες πληροφορίες για το μέρος που θα πας, μάθε για τις συγκοινωνίες και τα δρομολόγια, καθώς και ορισμένα πράγματα για τους ντόπιους και την κουλτούρα τους. Φτάσε στο αεροδρόμιο-λιμάνι-σταθμό on time με την καλύτερη και την πιο ανάλαφρή σου διάθεση και το πιο όμορφό σου χαμόγελο. Απόλαυσέ το και καλή διασκέδαση!
ΥΓ: Οι παραπάνω τακτικές αφορούν την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.
Το κείμενο επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Γεροντίδης, ψυχολόγος με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία.