Για την παρακάτω συνταγή θα χρειαστείς δύο φιλέτα σολομού, μπαχαρικά, μέλι και αβοκάντο. Επιπλέον μπορείς να φτιάξεις μία δροσερή salsa με ανανά και αγγούρι και να έχεις ένα πιάτο πλούσιο σε ω-3, αρώματα και γεύσεις.

Τι θα χρειαστείς για 2 μερίδες: 

2 φιλέτα σολομού

μέλι

αλάτι

για το μείγμα μπαχαρικών:

1 κουταλάκι του γλυκού κάθε αλεσμένο κύμινο, κόλιανδρο και καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

¼-½ κουταλάκι του γλυκού ζεστό τσίλι σε σκόνη

για τη σάλτσα:

1 αβοκάντο, κομμένο στη μέση

2 κουταλιές της σούπας κάθε κρέμα γάλακτος και γιαούρτι

¼ φλιτζάνι κάθε φύλλα κόλιανδρου και μαϊντανού, χοντροκομμένα

1 κουταλιά της σούπας jalapenos τουρσί

2 κουταλιές της σούπας ”χυμό” από τουρσί jalapeños

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο

θαλασσινό αλάτι και αλεσμένο πιπέρι

για τη salsa:

1 φλιτζάνι ανανά κομμένο σε κύβους

¼ φλιτζάνι αγγούρι κομμένο σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο κόκκινο τσίλι

χυμό λάιμ, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι

φρέσκο άνηθος για γαρνίρισμα, προαιρετικά

Πώς θα το φτιάξεις:

Για το dressing: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί σε ένα μπολ.

Προθερμαίνουμε το grill.

Τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψί που έχουμε προσθέσει λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το μέλι.

Βάζουμε τον σολομό στο κάτω τρίτο του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κορυφή και ο σολομός να ψηθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Για τη salsa: Ανακατεύουμε τα πρώτα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό lime, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.

Για να σερβίρουμε απλώνουμε το dressing στα πιάτα και από πάνω ένα κομμάτι σολομού. Περιχύνουμε με μία κουταλιά salsa και γαρνίρουμε με άνηθο αν θέλουμε.