Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε το προφανές. Και ποιο είναι αυτό; Ότι η άσκηση και γενικά η σωματική δραστηριότητα έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αλλά και μετά το πέρας αυτής στον οργανισμό μας εκκρίνονται ορμόνες και χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης. Προσφέρουν έτσι το απαραίτητο και ευεργετικό wellbeing, το οποίο πλημμυρίζει την ψυχή μας με όμορφα συναισθήματα.
Αυτό το οποίο όμως είτε αγνοούσαμε, είτε δεν είχαμε ασχοληθεί αρκετά μαζί του, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: Η συναισθηματική πληρότητα η οποία περιλαμβάνει τη βίωση θετικών αλλά και αρνητικών συναισθημάτων, συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της αποφασιστικά στο να διατηρούμε ένα όμορφο και υγιές σώμα.
Τη θέση αυτή έρχονται να υποστηρίξουν τα ευρήματα μιας 10ετούς μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science
Με λίγα λόγια το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η σωματική άσκηση μπορεί με τον τρόπο της να βοηθήσει στην αποδοχή, στην εξοικείωση αλλά και στη διαχείριση όλου του συναισθηματικού φάσματος. Από το πιο δυσάρεστο μέχρι το πιο όμορφο και ευχάριστο. Ερχόμαστε δηλαδή σε θέση να επεξεργαστούμε καλύτερα όλες τις πτυχές του ψυχισμού μας. Να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε όσα περνάνε από το χέρι μας και να συμβιβαστούμε με όσα δε μπορούμε να αλλάξουμε. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της συναισθηματικής πληρότητας η οποία πολύ συχνά μεταφράζεται και σε συναισθηματική σταθερότητα. Δηλαδή σε ένα ψυχικό ευ ζην, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει και στην καλή σωματική κατάσταση.
Για άλλη μία φορά δηλαδή γινόμαστε μάρτυρες του πόσο στενά συνδεδεμένα είναι το σώμα και η ψυχή. Αλλά και του πόσο η διαταραχή ή η δυσλειτουργία του ενός εισέρχεται στην κανονικότητα του άλλου και το επηρεάζει σημαντικά.