Το “Sorry to Bother You” είναι κωμωδία με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και μυθοπλασίας. Είναι μια ταινία που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο αισιόδοξο και γεμάτο χαρά, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται πραγματικά και τελικά καταφέρνουν πράγματα. Και γι’ αυτό το λόγο όσοι την έχουν παρακολουθήσει φεύγουν από την αίθουσα όχι προβληματισμένοι, αλλά αποφασισμένοι να κάνουν ο,τι χρειάζεται για να εξασφαλίζουν το μέλλον που θέλουν, όπως και οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Μετά από όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί η ταινία αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ορισμός το ακτιβισμού. “Αρκούντως ψυχρή για να θυμώσει τους θεατές και αρκετά αισιόδοξη για να τους ωθήσει σε δράση“, σύμφωνα με τον Boots Riley, σκηνοθέτη της ταινίας.
Η ταινία λαμβάνει χώρα σε αυτό που περιγράφει ο Riley ως ένα «διαφορετικό παρόν», όπου οι οικονομικές ανισότητες είναι τόσο έντονες ώστε μια μεγάλη εταιρεία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση έχει δημιουργήσει το WorryFree, ένα εθελοντικό σύμπλεγμα που παρέχει κατάλυμα, φαγητό και ρούχα σε αντάλλαγμα με δωρεάν απεριόριστη εργασία. Είναι μια ζοφερή πραγματικότητα στην οποία το μόνο διέξοδο για τον κόσμο προέρχεται από την τέχνη και τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν. Το δικαίωμα στην απεργία δεν είναι μόνο σωστό, αλλά και μια απόφαση με οικονομικές προεκτάσεις.
Στην ταινία, ο Cassius Green (Lakeith Stanfield) βρίσκει τον εαυτό του να αμφιταλαντεύεται μεταξύ της θέλησης να εναντιωθεί μαζί με τους συναδέλφους του στην εταιρεία τηλεμάρκετινγκ που εργάζεται και να μην κάνει τίποτα, παραμένοντας σε αυτή, μιας και του προσφέρεται μια τεράστια αύξηση που θα μπορούσε να βελτιώσει όχι μόνο τη ζωή του αλλά να σώσει και τον θείο του από το να “πουληθεί” στο WorryFree. Spoiler alert: τελικά υποκύπτει. Ο Cassius χρησιμοποιεί τη “λευκή φωνή” του και γίνεται ένας από τη μάζα. “Ήταν η μόνη επιλογή του στον κόσμο του, όπως ακριβώς είναι η μόνη επιλογή μας στο δικό μας κόσμο“, λέει ο Stanfield. Ο αγώνας ανάμεσα στον ακτιβισμό και το χρήμα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ταινία και εκτείνεται πέρα από την απόφαση του Cassius να σταματήσει την απεργία υπέρ ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Detroit (Tessa Thompson), φίλη του Cassius και ακτιβίστρια, αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα όταν αποφασίζει να πουλήσει την τέχνη της που εμπνέεται από την Αφρική και για να το κάνει πρέπει χρησιμοποιήσει την “λευκή φωνή” της. Για να κάνει γνωστή την τέχνη της, η Detroit πρέπει να συμμετάσχει με ένα τρόπο σε καπιταλιστικό καθεστώς που θα μπορούσε ουσιαστικά να καταστήσει την τέχνη της απρόσιτη σε έγχρωμους ανθρώπους με μικρότερα εισοδήματα.
Εάν το Sorry to Bother You είναι μια ταινία που μπορεί να εμπνεύσει το κοινό να αναλάβει δράση τότε σημαίνει ότι έχει πετύχει. «Η ταινία μιλάει για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, μιλάει για το τι συνέβαινε πριν από 10 χρόνια, και για αυτό, που δυστυχώς, θα συμβεί και 10 χρόνια μετά, εκτός και αν γίνει κάτι μεγάλο. Για να γίνει ουσιαστική αλλαγή, συνεχίζει, πρέπει να δουλέψουμε μέσα στο σύστημα, ακόμα και αν ο τελικός στόχος είναι να το ανατρέψουμε» καταλήγει ο σκηνοθέτης σε δηλώσεις του στο Bustle.
Δες ακόμα: Η καινούργια ταινία της Chloë Grace Moretz’s αφορά μια LGBTQIA+ πραγματικότητα που εμείς αγνοούμε