Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου 26 χρόνια της ζωής του στον ύπνο. Αυτό δηλαδή είναι περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας!
Το πώς κοιμόμαστε έχει σημασία, αλλά συχνά είναι κάτι που δεν σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Ποτέ δεν μας διδάσκουν πραγματικά πώς να κοιμόμαστε σωστά – είναι απλώς κάτι που συμβαίνει.
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε λίγο «ένοχοι» που κοιμόμαστε σε όποια στάση είναι πιο άνετη, αλλά αυτό συχνά δεν είναι το καλύτερο για την υγεία μας.
Μια έκθεση από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 18 ετών και άνω (48%) λένε ότι ο κακός ύπνος έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία – μας κάνει πιο ανήσυχους, αγχωμένους, καταβεβλημένους και ευερέθιστους. Και επηρεάζει επίσης τη σωματική μας υγεία, φυσικά – με πολύ σημαντικό τρόπο.
Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως η άνοια και μπορεί να μειώσει το συνολικό προσδόκιμο ζωής μας και να μειώσει την καθημερινή μας ευεξία. Μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος πέντε ή λιγότερων ωρών τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας έως και 15 τοις εκατό.
Η κακή στάση ύπνου συνδέεται επίσης με τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και τον αυχένα – ενώ ο ύπνος σε σωστή θέση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτών των καταστάσεων.
Επομένως, για να συνοψίσουμε, η σωστή στάση ύπνου είναι πολύ σημαντική.
Όπως έχουμε ξαναπεί, ο ύπνος στο πλάι είναι ο βέλτιστος για τη στάση του σώματος και τον πόνο. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η πλευρά που επιλέγεις να κοιμηθείς έχει επίσης διαφορά στην υγεία σου και στο πώς αισθάνεσαι όταν ξυπνάς το πρωί.
Αριστερή ή δεξιά πλευρά λοιπόν;
Υπάρχουν θεωρίες σχετικά με το σε ποια πλευρά είναι καλύτερο να κοιμόμαστε, με ορισμένα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία για ορισμένους ανθρώπους. Μερικά οφέλη που αναφέρονται είναι η βελτιωμένη ροή του αίματος και η λιγότερη πίεση στα εσωτερικά όργανα – και τα δύο ακούγονται, αναμφισβήτητα, θετικά.
Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της παλινδρόμησης και της πέψης.
Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε μια ομάδα ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός πειράματος δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια των 48 ωρών, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν να κοιμούνται στη δεξιά τους πλευρά μετά από ένα γεύμα με πολλά λιπαρά. Το ίδιο έγινε επίσης για την αριστερή πλευρά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δεξιά πλευρά συσχετίστηκε με αυξημένη καούρα και παλινδρόμηση οξέος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος στα αριστερά μπορεί να είναι πιο ωφέλιμος.
Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει επίσης τη δυνατότητα να ενθαρρύνει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Σύμφωνα με το Healthline, το λεπτό έντερο μεταφέρει τα «απόβλητα» στο παχύ έντερο μέσω της ειλεοτυφλικής βαλβίδας, που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στη βαρύτητα να βοηθήσει στη διαδικασία μετακίνησης των «αποβλήτων» μέσω αυτής της βαλβίδας.
Εάν είσαι έγκυος, συνιστάται επίσης να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος για τη μητέρα αλλά και για το έμβρυο στη μήτρα.
Έτσι, εν ολίγοις, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά δείχνει πιο ωφέλιμος από τον ύπνο στη δεξιά πλευρά.
Ωστόσο, εάν από τη φύση σου κοιμάσαι ανάσκελα ή μπρούμυτα και δεν μπορείς να κοιμηθείς στο πλάι, ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι το σώμα σου είναι ευθυγραμμισμένο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα λεπτό μαξιλάρι.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το άγχος, οι εποχιακές αλλεργίες και πώς η σωστή αναπνοή μπορεί βοηθήσει στην καταπολέμησή τους