Κρεμώδης, γευστική και πολύ θρεπτική σούπα από μαύρα φασόλια. Χρειάζεσαι μαύρα φασόλια που θα μουλιάσεις από το προηγούμενο βράδυ, μπαχαρικά και ντομάτες. Μην ξεχάσεις τη jalapeño και το lime.
Τι θα χρειαστείς:
1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια
10 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη πιπεριά jalapeño, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κονσέρβα ντοματάκια
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό lime
για topping τριμμένο τυρί, sour cream, αβοκάντο σε κύβους και φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο
Πώς θα το φτιάξεις:
Bάλε τα φασόλια σε μπολ και καλύψτε τα με νερό για όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, στράγγιξε και ξέπλυνέ τα καλά. Βάλε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 10 φλιτζάνια νερό. Πρόσθεσε το αλάτι και τη δάφνη και άφησέ το να βράσει για 10 λεπτά. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία και μαγείρεψε για 60 έως 90 λεπτά ή έως ότου τα φασόλια μαλακώσουν. Στράγγισε τα φασόλια και κράτησε το νερό τους. Θα πρέπει να έχεις περίπου 2 1/2 φλιτζάνια μαγειρεμένα φασόλια και 4 φλιτζάνια από τον ζωμό τους. Καθάρισε την ίδια κατσαρόλα και πρόσθεσε το λάδι. Βάλε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη jalapeño και σόταρε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε τοματοπολτό, το τσίλι και το κύμινο και ανακάτεψε για 1 έως 2 λεπτά.
Πρόσθεσε τις ντομάτες με τους χυμούς τους, τα μαύρα φασόλια και 3 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν. Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5 έως 10 λεπτά. Μετάφερε προσεκτικά σε ένα μπλέντερ και κάνε έναν λείο πουρέ. Αν χρειάζεται πρόσθεσε νερό. Πρόσθεσε το lime. Δοκίμασε αν είσαι ΟΚ με το αλάτι. Σέρβιρε τη σούπα ζεστή και πρόσθεσε ό,τι προτιμάς για topping.