“Αφράτα και μυρωδάτα μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, με έντονο άρωμα κύμινο, μας γαληνεύουν την ψυχή όποτε τα τρώμε!” Συμφωνούμε τόσο με την @themothercook!
Τα σουτζουκάκια μας έχουν σώσει πολλές φορές μιας και είναι αρκετά εύκολα και γρήγορα ενώ είναι ιδανικά για κατάψυξη.
Υλικά για 24 σουτζουκάκια:
700 γρ κιμά
6 κ.σ. βρώμη
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 αυγό
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. ξύδι
1/2-1 κ.γ. κύμινο
3/4 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
και λίγο νερό για το ζυμωμα
Πώς θα το φτιάξεις:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ μέσα στο ψυγείο, σκεπασμένο.
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Σε μία πλασωτέ κατσαρόλα (μεγάλης διαμέτρου και σχετικά χαμηλά τοιχώματα) βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, και 1/2 κ.γ. σπόρους κύμινο για 1-2′ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μία συσκευασία ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γλασσάρει η σάλτσα. Πλάθουμε τα μακρόστενα σουτζουκάκια (με λίγο νερό στα χέρια μας κάθε 2-3 σουτζουκάκια) και τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C αέρα για 15′ μέχρι να σκληρύνει το εξωτερικό αλλά χωρίς να στεγνώσουν. Τα θέλουμε πολύ αφράτα και μαλακά σε αυτό το σημείο. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε λίγη κανέλλα και δοκιμάζουμε. Τοποθετούμε σε μονή στρώση τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε λίγο νερό (ή ζωμό) ώστε να καλυφθούν τελείως. Βράζουμε για 10-15′ έως ότου απορροφηθεί το νερό και γλασσάρει ξανά η σάλτσα. Έχουμε ετοιμάσει ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες τηγανητές για συνοδευτικό και έτοιμο το μεσημεριανό (και το βραδινό αφού πάντα περισσεύει)