Εάν λατρεύεις τα σουτζουκάκια σμυρναίικα εδώ θα δεις πώς θα τα δοκιμάσεις σε μια άλλη, τελείως διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη, εκδοχή τους.
Αυτά τα σουτζουκάκια από το beetsme είναι νόστιμα και γεμάτα με την έντονη γεύση και τα αρώματα που τα χαρακτηρίζουν. Η βασική διαφορά τους από τα κλασικά σουτζουκάκια είναι πως θα τα φτιάξει με φακή και όχι με κιμά.
Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια
- 240 γραμμάρια φακές βρασμένες (περίπου 115 γραμμάρια ξερές)
- 2 κουταλιές της σούπας κοπανισμένο λιναρόσπορο
- 4 κουταλιές της σούπας νερό
- 100 γραμμάρια καρύδια
- 70 γραμμάρια βρώμη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 230 γραμμάρια μανιτάρια πορτομπέλο ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 – 1.5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- μαύρο πιπέρι
- λάδι για το τηγάνι
Για τη σάλτσα
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 500 ml σάλτσα τομάτας
- 1/2 κούπα νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μελάσα
- μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τα σουτζουκάκια
Βράσε τις φακές. Όταν είναι έτοιμες άφησέ τες στην άκρη. Ανακάτεψε τον κοπανισμένο λιναρόσπορο με το νερό και άφησέ τα στην άκρη. Τοποθέτησε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι ρίξε μέσα τα καρύδια. Ανακάτεψε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να καβουρδιστούν, να βγάλουν τα αρώματα τους, και να πάρουν λίγο χρώμα. Σε ένα μούλτι πρόσθεσε τα καρύδια και τη βρώμη και χτύπα τα μέχρι να γίνουν τρίμματα. Δεν πρέπει να γίνουν τελείως σκόνη όμως! Στο ίδιο τηγάνι που καβούρδισες τα καρύδια, σε μέτρια θερμοκρασία, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και ρίξε μέσα το κρεμμύδι. Σόταρε για τρία λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Σόταρε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Αφού εξατμιστούν τα υγρά άφησε λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε τις βρασμένες φακές, τη βρώμη με τα καρύδια, τα μανιτάρια, το μείγμα με τον λιναρόσπορο, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το σκόρδο. Ανακάτεψε πολύ καλά με μια κουτάλα. Στη συνέχεια ζύμωσε πολύ ελαφριά με τα χέρια. Μόλις δεις ότι σχηματίζονται σουτζουκάκια σταματάς. Άφησε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Στη συνέχεια πλάσε τα σουτζουκάκια (δίνοντας ένα οβάλ σχήμα). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια θερμοκρασία πρόσθεσε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Μόλις ζεσταθεί πρόσθεσε ένα-ένα τα σουτζουκάκια. Τηγάνισε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές (περίπου 3 – 4 λεπτά από κάθε μεριά). Βγάλε τα από το τηγάνι και άφησέ τα σε χαρτί κουζίνας. Εναλλακτικά ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήσε για περίπου 25 λεπτά και στο ενδιάμεσο γύρισε τα κεφτεδάκια από την άλλη.
Για τη σάλτσα
Στο ίδιο τηγάνι που έκανες τα σουτζουκάκια, σε μέτρια θερμοκρασία, πρόσθεσε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (αφού το σκουπίσεις λίγο). Μόλις ζεσταθεί πρόσθεσε το κρεμμύδι και σόταρε μέχρι να πάρει χρώμα. Πρόσθεσε το σκόρδο, το ξυλάκι κανέλας, ανακάτεψε και σόταρε για άλλο ένα λεπτό. Πρόσθεσε τη σάλτσα, το νερό και όλα τα μπαχαρικά μαζί με τη μελάσα. Ανακάτεψε καλά και άσε να πάρει μια βράση για πέντε λεπτά. Μόλις δέσει η σάλτσα βάλε μέσα τα σουτζουκάκια και άφησέ τα 2-3 λεπτά από την κάθε μεριά να μαγειρευτούν μαζί με τη σάλτσα. Εναλλακτικά όταν είναι έτοιμη η σάλτσα απόσυρέ την από τη φωτιά και περίχυσε στο πιάτο με τα σουτζουκάκια.
Σέρβιρε με ρύζι, πουρέ πατάτας ή και τηγανιτές πατάτες.
Σημειώσεις:
Τα σουτζουκάκια εξαρτώνται πολύ από την υγρασία που θα έχουν οι φακές και τα μανιτάρια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω βρώμη απ’ ότι αναφέρεται στη συνταγή (από 10 έως και 30 γραμμάρια). Το βλέπεις στο ανακάτεμα αυτό. Θέλεις το μείγμα να είναι σχετικά σφιχτό αλλά να μην τρίβεται.
Ανακάλυψε περισσότερες συνταγές: beetsme_com