Παρακάτω θα βρεις μία εναλλακτική εκδοχή του κλασικού pesto. Είναι ένας συνδυασμός από καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, κρεμώδη ricotta και παρμεζάνα. Έξτρα άρωμα δίνουν το ελάχιστο σκόρδο και η φρέσκια ρίγανη.
Θα χρειαστείς:
½ κούπα καρύδια
αλάτι
120γρ τυρί ricotta
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδου
2 κουταλιές ρίγανη
80γρ τριμμένη παρμεζάνα
¼ της κούπας ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
500γρ spaghetti
Πως θα το φτιάξεις:
Προθέρμανε τον φούρνο στου 220 βαθμούς. Καβούρδισε τα καρύδια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Άφησέ τα μέχρι να ροδίσουν περίπου 6-8 λεπτά. Άφησέ τα να κρυώσουν και ψιλόκοψέ τα.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλε αλατισμένο νερό να βράζει.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα καρύδια, τη ricotta, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη και 50γρ. από τη παρμεζάνα. Πρόσθεσε 1 κουταλιά λάδι και ανακάτεψε καλά τα υλικά. Βάλε αλάτι και πιπέρι.
Μαγείρεψε al dente τα ζυμαρικά σου. Μόλις είναι έτοιμα κράτησε μία κούπα από το νερό των ζυμαρικών ξεχωριστά και σούρωσε. Πρόσθεσε το νερό στο μείγμα με τα καρύδια και τα τυριά. Με μία πιρούνα βγάλε τα ζυμαρικά από τη κατσαρόλα κατευθείαν στο μείγμα του pesto. Ανακάτεψε καλά για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.
Σέρβιρε σε πιάτα και πασπάλισε με παρμεζάνα.