Τα χειροποίητα crackers είναι ένα μοναδικό snack. Ultra-τραγανά, νόστιμα και υγιεινά. Δοκίμασέ τα με cream cheese, με καπνιστό σολομό ή αλμυρά spreads.
Τι θα χρειαστείς:
100 γρ. (¾ της κούπας + 1 κουταλιά) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. (¾ της κούπας + 1 κουταλιά) αλεύρι σίκαλης
30 γρ. (¼ κούπας) σιμιγδάλι
100mL (6 κουταλιές και 2 κουταλάκια) νερό
3 κουταλιές (42 γρ.) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μέλι
¼ κουταλάκι αλάτι
1 ασπράδι αυγού
Μείγμα από: 2 κουταλιές σουσάμι, 2 κουταλιές μαύρο σουσάμι, 4 κουταλιές αποξηραμένο κρεμμύδι, 1 κουταλιά αποξηραμένο σκόρδο, 2 κουταλάκια ανθό αλατιού, 1 κουταλάκι παπαρουνόσπορο, ½ κουταλάκι γλυκάνισο
Πώς θα το φτιάξεις:
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα αλεύρια, το νερό, το λάδι, το μέλι και το αλάτι. Ανακάτεψε και ζύμωσε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αν η ζύμη είναι σφιχτή πρόσθεσε δοκιμάζοντας σταδιακά λίγο νερό. Αν η ζύμη είναι πολύ υδαρή τότε πρόσθεσε λίγο αλεύρι. Σκέπασε με μία πλαστική μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή για μέχρι μία ολόκληρη μέρα. Σε ένα μπολ ανακάτεψε τους σπόρους και τα μπαχαρικά κι αν σου αρέσει αυτό το μείγμα μπορείς να το αποθηκεύσεις σε μεγαλύτερη ποσότητα σε ένα αεροστεγές βάζο. Θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώσε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ρηχά ταψιά. Κόψε τη ζύμη στη μέση κι άφησε το ένα κομμάτι στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσεις το πρώτο.
Κόψε την πρώτη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια. Άνοιξε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια τόσο όσο να είναι στο πάχος ενός κλασικού -λεπτού κράκερ. Άπλωσε στο ταψί τα κομμάτια. Κάνε το ίδιο και για τη δεύτερη ζύμη.
Χτύπησε το ασπράδι σε ένα μπολάκι μέχρι να αφρίσει καλά. Με ένα πινέλο μαγειρικής άπλωσε το αυγό στην επιφάνεια της ζύμης. Πασπάλισε με το μείγμα των ξηρών καρπών και πίεσε λίγο με τη βοήθεια του πινέλου.
Ψήσε για 10-14 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν στην επιφάνειά τους.
Άφησέ τα να κρυώσουν και μετάφερέ τα σε μία σχάρα για να κρυώσουν.
Τα crackers μπορούν να διατηρηθούν για λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα.