Το γκασπάτσο είναι παραδοσιακή σούπα της Ισπανίας. Πρόκειται για μια κρύα, κάπως πηχτή σούπα με βάση τη ντομάτα, η οποία συνηθίζεται πολύ το καλοκαίρι στη ζεστή Ανδαλουσία, ως δροσιστικό πιάτο. Φτιάχνεται με ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι, στα οποία καμιά φορά προστίθεται τριμμένο ψωμί. Για να κάνεις τη πεντανόστιμη αυτή σούπα ακόμα πιο χορταστική και θρεπτική μπορείς να προσθέσεις και ρεβίθια.
Η γεύση της είναι απίθανη και θα γίνει ένα αγαπημένο δείπνο.
Υλικά (για 2 άτομα) -500 γρ φρέσκιες ντομάτες (όσο πιο ώριμες τόσο καλύτερα) -200 γρ ρεβίθια, βρασμένα – 4 σκελίδες σκόρδο -1/2 κτλ γλυκού πάπρικα – αλάτι, πιπέρι και ρίγανη Προετοιμασία Βάζεις τις ντομάτες, τα σκόρδα και τα ρεβίθια σε ένα πυρέξ, πασπαλίζεις με λίγο λάδι, αλατοπίπερο, τη πάπρικα και τη ρίγανη και ψήνεις στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Βάζεις όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων ή σε μπλέντερ μαζί με 2 παγάκια και χτυπάς μέχρι να πολτοποιηθούν. Σερβίρεις με φρέσκο βασιλικό.