Το άλειμμα ηλιόσπορου και το βούτυρο με σπόρους κολοκύθας είναι δύο μόνο από τις εναλλακτικές λύσεις για το βούτυρο ξηρών καρπών και μάλλον δεν είναι όσο καινούργια ακούγονται. Σκέψου για παράδειγμα το ταχίνι από σουσάμι που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ποιά είναι τα οφέλη απο τα spreads σπόρων;
Κάθε σπόρος έχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα μόνο όφελος από τους σπόρους. Ωστόσο, όλα περιέχουν λίπη και ωμέγα-3 που είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων.
Οι ηλιόσποροι είναι ένας εξαιρετικός σπόρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, καθώς και απαραίτητες βιταμίνες Α, Β και Ε. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, καθώς και στην υγεία της καρδιάς.
Τα spreads από σπόρους θα είναι δημοφιλή το 2023
Το πιο απλό: είναι πιο εύκολο να φάει κανείς 30 γραμμάρια σπόρων όταν απλώνονται σε τοστ παρά όταν τρώγονται σε μια χούφτα ως σνακ, για παράδειγμα.
Στην πραγματικότητα, η έκθεση του Advances In Nutrition, που διαβάσαμε στο stylist.uk.com, αναφέρει ότι οι σπόροι «παραβλέπονται στις διατροφικές αναλύσεις» επειδή κυρίως «οι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ». Οι σπόροι είναι συχνά συστατικό σε ψωμί ή δημητριακά και όχι αυτόνομο τρόφιμο.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν τρώμε αρκετά από αυτά, επομένως τα αλείμματα θα μπορούσαν να είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρεις κανείς τα οφέλη τους.
Είναι επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τους ξηρούς καρπούς. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι κολοκύθες και τα καρπούζια απαιτούν περίπου 20 έως 90 φορές λιγότερο νερό για να αναπτυχθούν σε σύγκριση με τους ξηρούς καρπούς (εξαιρείται το νερό της βροχής).
Πώς να φτιάξεις ένα δικό σου spread από σπόρους
Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις μόν@ σου στο σπίτι. Χρειάζονται τρία βήματα:
Ψήνεις τους σπόρους αδειάζοντας τους σε ένα ταψί και τους βάζεις στον φούρνο στους 180°C. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους καρβουρδίσετε σε στεγνό τηγάνι (χωρίς λάδι) μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Αυτό το βήμα ενισχύει τη γεύση και βοηθά τους σπόρους να αρχίσουν να απελευθερώνουν μερικά από τα φυσικά τους έλαια.
Βάζεις τους σπόρους σε ένα μπλέντερ όταν κρυώσουν και δουλεύεις μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, λείο μείγμα. Για επιπλέον γεύση, προσθέτεις μια κουταλιά μέλι ή κακάο, αλάτι ή τσίλι, για έξτρα γεύση.