Νομίζω πως όλοι έχουμε πέσει θύματα αυτής της συνήθειας, έστω και περιστασιακά: Κοιτάς ένα κομμάτι κέικ και το μόνο που βλέπεις είναι ένας αριθμός. Το ίδιο συμβαίνει και με μια μακαρονάδα ή ακόμη και με μια σαλάτα. Αριθμοί που αλλάζουν μπροστά στα μάτια σου και προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με αυτό που υπάρχει στο πιάτο σου. Τι αριθμοί; Μα φυσικά θερμίδες. Γι’ αυτό, όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι κάθε αριθμός που βλέπεις, τόσο το καλύτερο.
Και πού μας οδηγεί όλο αυτό; Σε μια ενοχική σχέση με το φαγητό, όπου σχεδόν κανένας αριθμός δεν είναι αρκετά καλός και όπου καταλήγουμε να νιώθουμε πραγματικά άσχημα με κάθε μπουκιά που βάζουμε στο στόμα μας.
Κι αναρωτιέμαι, μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό;
Ναι, είναι κι αυτή μια συνήθεια και δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, το να καταφέρεις να απελευθερωθείς από τη νοητική καταμέτρηση θερμίδων θα είναι ευεργετικό για τη συνολική σου ευημερία. Με υπομονή και επιμονή, μπορείς να μετατοπίσεις την εστίασή σου από τους αριθμούς σε μια ικανοποιητική προσέγγιση σε ό,τι έχει σχέση με το φαγητό.
Γιατί η καταμέτρηση θερμίδων δεν είναι απαραίτητη
Πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους απαιτεί ακριβή καταμέτρηση θερμίδων και υπολογισμό των θερμίδων που εισέρχονται με αυτές που εξέρχονται. Αυτή η νοοτροπία ενισχύεται περαιτέρω από τον πολλαπλασιασμό των εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση κάθε μπουκιάς και καύσης. Κι ενώ πράγματι η κατανόηση των διατροφικών αναγκών του σώματός σου είναι σημαντική, η εμμονή με ακριβείς αριθμούς μπορεί να προσθέσει περιττό άγχος στη ζωή σου.
Σίγουρα, επίσης, θα γνωρίζεις ότι η ακρίβεια αυτών των εργαλείων είναι αμφισβητήσιμη. Για παράδειγμα, ο FDA επιτρέπει ένα περιθώριο λάθους 20% στις διατροφικές ετικέτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετρήσεις θερμίδων στις οποίες βασίζεσαι μπορεί να μην είναι τόσο ακριβείς όσο νομίζεις. Ομοίως, μια ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι οι δημοφιλείς συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης συχνά υπολογίζουν λανθασμένα την ενεργειακή δαπάνη κατά τουλάχιστον 30%. Επομένως, το να βασίζεσαι σε αυτά τα ανακριβή στοιχεία μπορεί να σου στερήσει την ικανότητα να ακούς τα φυσικά σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σου.
Εάν, λοιπόν, τώρα νιώθεις πιο έτοιμ@ να απελευθερωθείς από την καταμέτρηση θερμίδων, ακολουθούν 5 τρόποι που μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια:
1. Κάνε καταγραφή των τροφίμων αντί των θερμίδων που καταναλώνεις
Αν έχεις συνηθίσει να καταγράφεις τα γεύματά σου σε μια εφαρμογή παρακολούθησης θερμίδων, αντικατάστησε αυτή την τακτική με καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνεις. Δοκίμασε να σημειώνεις τα επίπεδα πείνας σου, το τι έφαγες και πόσο χορτάτ@ ένιωσες μετά. Η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων σου σχετικά με τη διατροφή σου μπορεί επίσης να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες. Αυτή η πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει να επανασυνδεθείς με τα φυσικά σήματα του σώματός σου, επιτρέποντάς σου να κάνεις επιλογές που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσεις εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να τρως διαισθητικά, χωρίς να βασίζεσαι σε μετρήσεις θερμίδων.
2. Τσέκαρε τα μενού των εστιατορίων με προσοχή
Πολλά εστιατόρια περιλαμβάνουν πλέον πληροφορίες για τις θερμίδες στα μενού τους, γεγονός που μπορεί να σε δυσκολέψει από το να απαλλαγείς από αυτή τη συνήθεια. Προσπάθησε, λοιπόν, να αποφασίσεις τι θέλεις να φας πριν κοιτάξεις το μενού. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που θα σε ικανοποιούσε τώρα. Έτσι, είναι πιο πιθανό να κάνεις επιλογές με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου και όχι με βάση τους αριθμούς.
3. Κάλυψε τις θερμιδικές πληροφορίες στις συσκευασίες τροφίμων
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ελέγχει συνεχώς τις διατροφικές ετικέτες, δοκίμασε να καλύψεις τις θερμιδικές πληροφορίες με αδιαφανή ταινία ή να τις μουτζουρώσεις με μαρκαδόρο. Θα μου πεις, «μα ξέρω ήδη πόσες θερμίδες έχει αυτό που τρώω». Και πάλι, όμως, το να έχεις τις θερμίδες σε κοινή θέα μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την εμμονή σου με την πάροδο του χρόνου. Καθώς απαλλάσσεσαι σταδιακά από τη συνήθεια να τσεκάρεις τις ετικέτες, θα συνειδητοποιήσεις ότι τελικά δε το είχες και τόση ανάγκη.
4. Μείνε μακριά από τις συζητήσεις για θερμίδες
Ακόμα κι εσύ είσαι έτοιμ@ να απαλλαγείς από την καταμέτρηση θερμίδων, οι άλλοι γύρω σου μπορεί να μην είναι. Οι συζητήσεις σχετικά με τις δίαιτες ή την παρακολούθηση των θερμίδων μπορεί να σε βοηθάνε, ειδικά όταν προσπαθείς να αλλάξεις τη νοοτροπία σου. Γι’ αυτό, όταν βρίσκεσαι μπροστά σε τέτοιες συζητήσεις, προσπάθησε να ανακατευθύνεις τη συζήτηση σε κάτι πιο θετικό.
5. Απόσπασε την προσοχή σου με κάτι άλλο όταν αρχίζεις πάλι να σκέφτεσαι τις θερμίδες
Είναι φυσικό ο εγκέφαλός σου να επιστρέφει στην καταμέτρηση θερμίδων, ειδικά αν πρόκειται για μια συνήθεια που διατηρείς για χρόνια. Όταν συμβαίνει αυτό, προσπάθησε να αποσπάς την προσοχή σου εστιάζοντας σε κάτι άλλο. Οι ασκήσεις συνειδητής κατανάλωσης φαγητού μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές: Δώσε προσοχή στη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά του φαγητού και σκέψου πώς ικανοποιεί την πείνα, αλλά και τις επιθυμίες σου. Αν το συνειδητό φαγητό δεν είναι το φόρτε σου, τότε στρέψε την προσοχή σου σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.
Να θυμάσαι ότι η αλλαγή χρειάζεται χρόνο. Αν, όμως, εξασκείσαι με συνέπεια σε πιο υγιεινές συνήθειες, μπορείς σταδιακά να μετατοπίσεις την εστίασή σου, καλλιεργώντας μια πιο υγιή και ευχάριστη σχέση με το φαγητό. Εμπιστεύσου τα σήματα που σου στέλνει το σώμα σου και, με τον καιρό, η ενοχλητική συνήθεια της καταμέτρησης των θερμίδων θα αρχίσει να εξασθενεί.