Αρχή νέας εβδομάδας και νέου μήνα. Ανοίγεις την ατζέντα σου, το ημερολόγιο ή το organizer σου και βάζεις σε τάξη πληρωμές, δουλειές και υποχρεώσεις. Παρά τις προσπάθειές σου και δουλεύοντας παραπάνω ώρες από όσες θα έπρεπε, δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τα tasks της ημέρας. Κάποιες μέρες είσαι παραγωγικ@, ενώ άλλες όχι τόσο. Κάποιες μέρες έχεις αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, ενώ άλλες νιώθεις απογοήτευση για όσα δεν πρόλαβες. Έχεις μάθει να τα κάνεις όλα μόν@ σου και αυτό συχνά σε εξαντλεί, αλλά δεν τα παρατάς.
Σου αρέσει να τα κάνεις όλα μόν@ σου, να έχεις τον έλεγχο και να γίνονται όλα ακριβώς με τον τρόπο που θέλεις. Ταυτόχρονα, αυτοπροσδιορίζεσαι ως ένα άτομο με ισχυρές ικανότητες multitasking, πλούσια ενδιαφέροντα, και ικανό να καταφέρει τα πάντα. Αυτός ο χαρακτηρισμός, τονώνει την αυτοπεποίθηση κι ενδεχομένως τον εγωισμό σου. Δεν κρίνω αν είναι καλό ή κακό (δε μου πέφτει λόγος άλλωστε), αλλά πώς προέκυψε η ανάγκη να τα κάνεις όλα μόν@ σου;
Το σύνδρομο “Κάνω τα πάντα μόν@ μου”
Πρόκειται για την επιθυμία ή την ανάγκη να κάνεις τα πάντα μόν@ σου με πολύ μικρή ανάθεση ή αποδοχή της βοήθειας άλλων. Δε σημαίνει ότι ο περίγυρός σου είναι ανίκανος να σε βοηθήσει ή να ακολουθήσει οδηγίες. Δεν είναι ανεύθυνοι όλοι οι δικοί σου άνθρωποι ή οι συνάδελφοι σου. Στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με τους άλλους, αλλά με μία δική σου εσωτερική ανάγκη για έλεγχο. Ίσως να έχει σχέση και με την τελειομανία που σε διακρίνει.
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν αρνητικές συνέπειες του να φορτώνεις στον εαυτό σου όλα τα βάρη της καθημερινότητας. Όμως, υπάρχουν και όμορφα πράγματα που κρύβει η ικανοποίηση του να στηρίζεσαι στον μοναδικό εαυτό σου για ό,τι προκύψει στη ζωή και την καθημερινότητά σου.
Οι κίνδυνοι γύρω από το να τα κάνεις όλα μόν@ σου
Πέρα από την εξουθένωση, την ψυχολογική και σωματική που μπορεί να προκύψει όταν κάποιος κουβαλάει στις πλάτες του όλες τις υποχρεώσεις και δε δέχεται βοήθεια, συμβουλές, ή παρέα σε όλο αυτό, υπάρχουν αρκετές ακόμη αρνητικές συνέπειες.
Όταν έχεις μάθει από μικρ@ να κάνεις τα πάντα μόν@ σου, κάποια στιγμή το μυαλό σου μπορεί να μπλοκάρει. Μπορεί να προκύψουν λάθη στη δουλειά, στα οικονομικά ή σε σημαντικά ζητήματα. Όταν δε ζητάς βοήθεια στη δουλειά, στο σπίτι, στη σχολή, σε δυσκολίες, σε προβλήματα, σε προσωπικά ζητήματα, αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι θα σπαταλήσεις περισσότερο χρόνο πάνω στο εκάστοτε θέμα. Δε χαλαρώνεις ποτέ, δεν ξεκουράζεσαι και ο οργανισμός σου εξασθενεί. Με τα χρόνια, το μυαλό σου βυθίζεται σε μία ρουτίνα η οποία δεν έχει μέσα καθόλου χρόνο για διασκέδαση, χαρά, ξεγνοιασιά και χαλάρωση. Σταμάτα πια να τα κάνεις όλα μόν@ σου!
Τα όμορφα πράγματα πίσω από την ικανοποίηση του να τα κάνεις όλα μόν@ σου
Με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισα τα αρνητικά και τους κινδύνους, γιατί όπως θα καταλάβεις παρακάτω, οι σκέψεις μου παίρνουν πιο εύκολα γραπτή μορφή όταν με κάτι ταυτίζομαι. Δε θα μπορούσα να αρνηθώ ότι η ικανοποίηση που παίρνω όταν κάνω τα πάντα μόνη μου δε συγκρίνεται με καμία άλλη. Πολλές φορές είμαι περήφανη για αυτό και είναι από τα λίγα πράγματα που μου δίνουν αυτοπεποίθηση. Αρχικά, το να τα κάνω όλα μόνη μου, μου έδωσε από αρκετά μικρή την ευκαιρία να είμαι ανεξάρτητη, να είμαι πιο “ώριμη” για την ηλικία μου (γεγονός που μοιάζει τελικά με αρνητικό – αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης), να μπορώ να πραγματοποιήσω ότι θέλω και χρειάζομαι χωρίς να πρέπει να βασιστώ σε κανέναν.
Εκτός από αυτό, οι ευθύνες για όλα, ήταν αποκλειστικά δικές μου, επομένως δε θα χρειαζόταν να κατηγορήσω κανέναν για τίποτα. Αν κάτι δεν πήγε καλά, ή δεν πήγε βάση σχεδίου, εγώ και μόνο εγώ θα ήμουν η μοναδική υπεύθυνη. Αυτό κατ’επέκταση σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να μπεις στη διαδικασία να εμπιστευτείς κάποιον άλλο για μία δική σου υπόθεση. Η εμπιστοσύνη στις μέρες μας χτίζεται πολύ δύσκολα και μία τέτοια διαδικασία απαιτεί χρόνο, που κανείς δεν έχει για χάσιμο.
Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα του να τα κάνεις όλα μόν@ σου, είναι ότι γνωρίζεις πολύ καλά κάθε εξέλιξη των πεπραγμένων σου. Αν είχες αναθέσει ας πούμε κάποια tasks σε κάποιον στη δουλειά και κάτι πήγε στραβά, τότε θα πρέπει να μπαλώσεις ένα λάθος που δεν ξέρεις καν πώς έγινε.
Αναγνωρίζω πως το να τα κάνω όλα μόνη μου δεν είναι και το καλύτερο πράγμα, γι’αυτό λέω σε εσένα που με διαβάζεις να σταματήσεις να το κάνεις! Συχνά με χαρακτηρίζουν ακατάδεκτη και σνομπ όταν δε δέχομαι βοήθεια. Όμως, η ικανότητα του να τα κάνω όλα μόνη μου, είναι η ημερήσια δόση ικανοποίησής μου. Άλλωστε, όλοι είμαστε εθισμένοι σε κάτι! Ας είμαι σε αυτό.