Δεν φαίνεται να είχαν πάντως την ίδια άποψη όσοι δημιούργησαν το Stanley Kubrick – The Exhibition στο Design Museum στο Λονδίνο. Στην έκθεση αυτή το βασικό είναι ότι μπορείς για λίγη ώρα να νιώσεις την αύρα των σκηνικών που χρησιμοποιούσε ο Kubrick για τις ταινίες του. Και γιατί όχι, να ξαναζήσεις τις ίδιες τις ταινίες.

Αν ρωτήσεις κάποιον ποια είναι η αγαπημένη του ταινία, αρχικά δεν θα μπορέσει να σου πει μόνο μια. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές που θα αρχίσει να παραθέτει σίγουρα θα είναι και μια του Stanley Kubrick. Ο Kubrick φέτος επέστρεψε εκεί ακριβώς όπου ανήκει – στο Λονδίνο. Είναι γενικά γνωστή η ιδιαίτερη σχέση που είχε με αυτήν την πόλη. Ήταν η βασική πηγή έμπνευσής του αλλά και το μέρος που επέλεξε να γυρίσει τις περισσότερες από τις ταινίες του. Την αγάπη του μάλιστα την απέδειξε όταν για την τελευταία του ταινία, Μάτια Ερμητικά Κλειστά, ξαναδημιούργησε μια περιοχή της Νέας Υόρκης στα στούντιο του Λονδίνου. Με μια τελειομανία φυσικά που μετρούσε μέχρι και τις αποστάσεις του περιπτέρου από το πεζοδρόμιο.

Μια έκθεση για τον Stanley Kubrick είναι σαν μια είσοδος στο μυαλό του
sfexaminer.com

20 χρόνια μετά τον θάνατο του, κάποιοι έκαναν την προσπάθεια να εξερευνήσουν το μυαλό αυτού του ανθρώπου και να αναδημιουργήσουν όλες τις εικόνες που είχε εκείνος κατά νου. Το ίδιο και οι επισκέπτες αυτής της έκθεσης. Το μόνο που χρειάζεται για να μπεις εκεί μέσα είναι αρκετή περιέργεια. Περισσότερα από 700 αντικείμενα, φωτογραφίες και σκηνές περιμένουν για να ανακαλύψεις με τα ίδια σου τα μάτια αυτό το Kubrick-ικό σύμπαν.

Στην έκθεση υπάρχουν αρκετά θεματικά δωμάτια με σκηνές βγαλμένες από ταινίες του όπως η Λολίτα, το Κουρδιστό Πορτοκάλι ή τη Λάμψη. Στην είσοδο μάλιστα σε περιμένει το χαρακτηριστικό χαλί που πρωταγωνίστησε στη Λάμψη, στο ξενοδοχείο Overlook. Από κει και πέρα όλα είναι γνωστά. Τα κουστούμια των ηθοποιών ανά τις ταινίες και όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο 2001: Space Odyssey. Ήταν εκείνος που το 1968 μιλούσε ήδη για το μέλλον και πολύ περισσότερο το εφηύρε. Πολλοί ήταν αυτοί που αργότερα υποστήριξαν ότι το iPad δεν το ανακάλυψε η Apple, αλλά ο Stanley Kubrick με το 2001: Space Odyssey.

Μια έκθεση για τον Stanley Kubrick είναι σαν μια είσοδος στο μυαλό του
standard.co.uk

Ο Steven Spielberg για την έκθεση αυτή είπε ότι “είναι μοναδική αν θες να καταλάβεις και να νιώσεις το πως ο Stanley Kubrick δημιούργησε όλους αυτούς τους αξέχαστους κόσμους”. Και αδιαμφισβήτητα είναι πολλοί. Το σίγουρο είναι ότι ο Stanley Kubrick δεν ήθελε να δημιουργήσει ταινίες για το μέλλον. Ήθελε απλά να παίξει με τον χρόνο που ήταν αντίπαλος του. Και φυσικά να τον νικήσει και οι ταινίες του να παραμείνουν σε κάθε εποχή επίκαιρες. Έτσι ώστε και σήμερα όσοι ασχολούνται με αυτές να μην καταφέρουν ποτέ να μπουν στο μυαλό του. Όσο κι αν νομίζουν ότι τα κατάφεραν μέσα από μια έκθεση.


Featured Image: vanityfair.com