Mε αφορμή την νίκη του επί του Ράφα Ναδάλ στο Αυστραλιανό Όπεν γράφω γιατί όσες κούπες κι αν σηκώσει ως αθλητής, δεν πρόκειται ποτέ να τον θαυμάσω σαν άνθρωπο.
Κι αν αυτά τα δυο θεωρητικά είναι διαφορετικά πράγματα, τελικά πρακτικά καταλήγουν να είναι ένα.
Όσο για την τελευταία του δήλωση «Δεν το κάνω μόνο για εμένα το κάνω και για την Ελλάδα» να του θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι κι όλοι αυτοί που όταν τόλμησαν να του κάνουν κριτική, έγραψε γι’ αυτούς στο Twitter: «Δεν μισώ και δεν πρόκειται να μισήσω αυτούς που σχολιάζουν. Απλά τους λυπάμαι που δεν έχουν προσωπική ζωή και ασχολούνται μαζί μου. Όμως έχει πλάκα ταυτοχρόνως, δεν θα το κρύψω» καθώς και «Στη ζωή ή θα ξεχωρίζεις και θα σε σχολιάζουν ή θα σχολιάζεις αυτούς που ξεχωρίζουν. Είναι απλό- Κουτσομπολεύω άρα υπάρχω. Ο καθένας με την διαταραχούλα του».
Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε την εμφάνισή του στα αθλητικά δρώμενα, ήταν ένα παιδί το οποίο κατάφερε ταυτόχρονα δυο πράγματα: Tο πρώτο ήταν ότι έκανε το ευρύ κοινό να ασχοληθεί με το τένις -μάλιστα ακόμα και να παρακολουθήσει αγώνες- κάτι που δεν συνήθιζε πριν, ενώ το έκανε και να αστειευτεί- η σελίδα Tsitsipas Χουλιγκανς είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Το δεύτερο ήταν ότι μας εντυπωσίασε όλους με τα νιάτα, την εμφάνιση και την πολλά υποσχόμενη παρουσία του. Κι εμένα μαζί, ομολογώ.
Αρκετά σύντομα όμως κατάφερε και κάτι ακόμα: Nα δείξει ότι είναι ένα ‘κακομαθημένο’ παιδί που δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά την μεγάλη του αθλητική επιτυχία με αποτέλεσμα να βρίζει πετώντας τις ρακέτες του, να κάνει αναρτήσεις σχετικά με τον ερχομό των πολυκαταστημάτων Harrods στην Ελλάδα, να προκαλεί με την παρουσία του σε πάρτι στο Ντουμπάι- την ίδια στιγμή που εμφανίζεται σε σποτ της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επαγρύπνηση του κόσμου σχετικά με τον covid- και όταν το κοινό τολμήσει να τον κρίνει, να ανεβάζει και μια ανάρτηση στο twitter για να κατηγορήσει την κοινή γνώμη ότι δεν έχει ζωή και ασχολείται μαζί του βιώνοντας τη ‘διαταραχούλα’ της.
Το ποιος ασχολείται με ποιον είναι τελικά το ερώτημα.
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης, μεγάλος επιστήμονας ή μεγάλος αθλητής αν πρώτα δεν υπάρχει μεγάλος άνθρωπος. Τι να τον κάνω κάποιον που έχει μεγάλες επιτυχίες σε τόσο υψηλό επίπεδο όταν η προσωπικότητά του έξω από το σανίδι, το εργαστήριο ή το γήπεδο δεν εμπνέει; Επιτυχίες στον τομέα τους κάνουν πολλοί άνθρωποι, αίσθηση όμως για την προσωπικότητά τους κάνουν λίγοι.
Γι’ αυτό και δεν εντυπωσιάζομαι συνολικά από κάποιον που ξέρει να κάνει τέλεια σερβίς ή κερδίζει δυνατούς αντιπάλους αν δεν ΄χρησιμοποιεί’ την εικόνα και την επιρροή του για να αποτελέσει πρότυπο και να αποκτήσει κοινωνική δράση. Δεν με ενθουσιάζει κανείς καλός επαγγελματίας όταν στην προσωπική του ζωή δεν είναι εξίσου καλός άνθρωπος. Τα standards μας έχουν ανέβει πολύ ψηλά τελευταία.
Και προσοχή, δεν αναζητά κανείς το τέλειο. Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν ζητά από κανέναν να είναι τέλειος. Όμως το να μην μπορείς να διαχειριστείς την δημοσιότητα που σου προσφέρει το άθλημά σου για να προσφέρεις στο κοινωνικό καλό, ενώ όταν πας να το κάνεις τα πράγματα γίνονται τελικά χειρότερα, όπως στην περίπτωση του Στέφανου Τσιτσιπά τότε για εμένα λυπάμαι, αλλά υπάρχουν καλύτεροι από αυτόν και δεν θα πανηγυρίσω καμία νίκη του σε διοργάνωση όσο ψηλά στο βάθρο κι αν ανέβει.
Γιατί δεν έχει ανέβει όσο ψηλά θα ήθελα στα μάτια μου έξω από το γήπεδο, εκεί που είναι δυσκολότερο τελικά να πετύχει κάποιος. Ειδικά αν τον boostάρει η επιτυχία του στο άθλημα. Τι να κάνω, πορεύομαι κι εγώ με την διαταραχούλα μου σ’ αυτή τη ζωή.
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας! Είναι έτσι ακριβώς!
Ελενα, πολύ σωστή και αιτιολογημένη άποψη. Συμφωνώ 100%
κα Φάκου καλημέρα σας,
Ξεκινώντας τον σχολιασμό μου για το άρθρο σας, θα δηλώσω ότι είμαι κάθετα αντίθετος. Αυτό για να μην παρεξηγηθεί το κλίμα του λόγου μου. Ο κος Τσιτσιπάς δεν ζήτησε ο ίδιος να γίνει Νο1 στην καρδιά μας. Το όνειρα του προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα. Με θυσίες προσωπικές και οικογενειακές, με ιδρώτα και έξοδα πολλά. Ότι κατάφερε, το κατάφερε μόνος του χωρίς την βοήθεια της καρδίας μας.
Είναι ένα παιδί,- αφού είναι μόνο 22 ετών-, και σαν νέος οριμάζει μέσα από τις εμπειρίες της ζωής του. Άραγε οι νέοι δεν χρησιμοποιούν τα social media για να εξωτερικεύουν τις εμπειρίες και τα συναισθηματα τους. Κρίνονται για αυτά; Και από ποιον; Γιατί να ισχύει διαφορετικά για τον Τσιτσιπά. Και επειδή είναι διάσημος σημαίνει ότι δεν είναι νέος, δεν πρέπει να φέρεται σαν νέος; Άραγε γιατί βιαζόμαστε να τον κρίνουμε για τα όποια είναι τα λάθη του. Γιατί ήταν στο Dubai; Γιατί όλοι οι μεγάλοι τεννίστες κάνουν εκεί -λόγω συνθηκών και γηπέδων- προετοιμασία για το Αυστραλιανό Οπεν. Είναι έγκλημα ότι μπορεί να το κάνει αυτό; Οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να μένουν έγκληστοι σε συμπαράσταση με τους εντός Ελλάδος; Ήταν παράνομα εκεί; Όχι. Άρα μην υποκρινόμαστε ότι ενοχλούμαστε, απλώς ζηλεύουμε… Ναι, έχει φτάσει τόσο νέος, εκεί που οι περισσότεροι από εμάς τους απλούς Έλληνες θα φτάσουμε. Ναι, δεν προσφέρει η δουλειά του κάτι στην ανθρωπότητα, όπως προσφέρει η δουλεία ενός επιστήμονα. Ναι όμως προσφέρει στην υστεροφημία της χώρας όπως προσφέρει ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Εκείνος είναι Νο1 στη καρδιά μας γιατί προέρχεται από φτωχή οικογένεια και οικογένεια μεταναστών και ο Τσιτσιπας από ευκατάστατη; Που ξέρετε αν είναι κακομαθημένος, (χαρακτηρισμός που δίνουμε συνήθως σε πλουσιόπεδα); Το γνωρίζετε ότι για να σπουδάσει στην σχολή του τέννις του Μουράτογλου στη Γαλλία, την οικογένεια του την συντηρούσε η αδελφή της μητέρας του; Ε, ναι! Κέρδισε το δικαίωμα να είναι διάσημος.. Και όποιος θέλει τον αφήνει να γίνει Νο1 στην καρδιά του. Δεν θα υπαγορεύσετε εσείς την επιθυμία οποιουδήποτε…Γιατί πρέπει να το κερδίσετε το δικαίωμα αυτό.
Με εκτίμηση
Νίκος Σιδηρόπουλος
Είχα σκοπό να γράψω κι εγώ, αλλά τελικά είδα ότι ο Νίκος είχε διαβάσει στη σκέψη μου και με πρόλαβε στην ανάρτηση! Συμφωνώ 100%!
Προσυπογράφω, αγαπητέ κύριε Σιδηρόπουλε, εύγε. Η κριτική είναι εύκολη, οι θυσίες που απαιτεί ο πρωταθλητισμός όμως όχι. Απλά ας αναρωτηθούμε όλοι μας, μαζί κι η κυρία Φάκου, τί κάνουν και πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι πρωταθλητές όταν εμείς τρώμε ένα μπέργκερ, πίνουμε ένα χαλαρό ποτάκι, ξενυχτάμε χορεύοντας ή απλά χαλαρώνουμε στον καναπέ ή το πληκτρολόγιο μας. Πέραν τούτου όμως, ο κύριος Τσιτσιπάς βρέθηκε στο Ντουμπάι για λόγους προετοιμασίας, οι συγκηρίες δεν τον και δεν μας αφορούν. Φανταστείτε να “πετροβολούμε” έναν δημοσιογράφο που βρέθηκε σε εξωτικό προορισμό εν μέσω lock down για τις ανάγκες κάλυψης ενός γεγονότος. Θα είχε λογική; Θα ασκούσαμε άραγε κριτική σε έναν ηθοποιό ο οποίος κάνει γυρίσματα στο εξωτερικό, κοινώς κάνει τη δουλειά του, αν τον βλέπαμε να γιορτάζει – καθ’ όλα νόμιμα για τον προορισμό στον οποίο βρίσκεται – την Πρωτοχρονιά; Ψυχραιμία παιδιά, ας αφήσουμε τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του, η προσπάθεια του άλλωστε δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Εσείς πού γράψατε τό άρθρο αυτό, ένα άρθρο γεμάτο κακία καί δηλητήριο, νά σάς υπενθυμίσω ότι είτε τό θέλετε, είτε όχι ΑΥΤΟΙ οί άνθρωποι (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τέννις κλπ Έλληνες αθλητές), ΕΙΝΑΙ ή Ελλάδα μας!! Ή μήπως εσάς σάς αντιπροσωπεύουν οί κυβερνήσεις μας;;;!!!!!
Ένα μέτριο έως κακό κείμενο με λαϊκισμό,ανακρίβειες και εμπάθεια για ένα παιδί 22 ετών.Κριμα.
Προσυπογράφω το σχόλιο του κ. Σιδηρόπουλου. Θεωρώ ότι έχετε βιαστεί να κατακρίνετε ένα τόσο νέο παιδί, ίσως γιατί δεν κατανοείτε το τεράστιο βάρος που πέφτει στους όμως του σε κάθε επίπεδο. Κι αν για το αθλητικό επίπεδο, το βάρος του προτύπου αθλητή το σηκώνει με τεράστια επιτυχία και απολύτως με την αξία του, το βάρος του προτύπου χαρακτήρα δεν είναι το ίδιο απλό, λόγω του νεαρού της ηλικίας του αλλά και της έλλειψης εμπειριών (μην λησμονείτε ότι δεν ζει τη ζωή του μέσου νέου των 22 ετών, λόγω υποχρεώσεων, στερήσεων, προπόνησης για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται και οι οποίες του απαγορεύουν να ζει τα απλά καθημερινά πράγματα).
Όσο για το Ντουμπάι, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον Στέφανο Τσιτσιπά που ούτως ή άλλως βρισκόταν εκεί για προετοιμασία (ούτως ώστε να καταφέρει να φτάσει σήμερα στα ημιτελικά του Australian Open) και σε κάποιους celebrities που βρέθηκαν εκεί “σκαστοί” από την Ελλάδα και τις απαγορεύσεις της μόνο και μόνο για να κάνουν το εφέ τους στους υπόλοιπους.
Βρίσκω το άρθρο σας εξαιρετικά επιθετικό και άδικο, φυσικά όμως έχετε το δικαίωμα στην άποψή σας όσο και εμείς οι υπόλοιποι στο σχόλιό μας.
Στο τέλος όμως της ημέρας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν υποχρέωσε κανέναν να τον ακολουθήσει. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του αν αυτό που πρεσβεύει του κάνει ή όχι και πράττει αναλόγως. Θα θεωρούσα ορθότερο, δικαιότερο και πολύ πιο τίμιο τίτλο στο άρθρο σας το “Στέφανε Τσιτσιπά στην κατάταξη της καρδιάς ΜΟΥ δύσκολα θα γίνεις Νο 1”. Στο κάτω κάτω προσωπική άποψη εκφράζετε.
Με εκτίμηση
Ιωάννης Κ. Σιαβελής
Δικηγόρος
.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Σιαβέλη
Αγαπητή μου δεν έχετε κάνει ποτέ πρωταγωνίστρια και δεν θα κάνετε ποτέ για να δείτε πως είναι…
Μου θυμίζετε την φράση που λέμε στα γήπεδα…
-Καλός παίκτης?
-Καλό παιδί…
Πρότυπο θα γίνει απλά είναι νωρίς ακόμα!
υ.γ: Κάθε φορά που θα πετάει την ρακέτα θα σκέφτεται μήπως καμία μπλόγκερ γράψει κάτι αρνητικό ενώ έχει νικήσει το Ράφα Ναδάλ!
Συμφωνώ και προσυπογράφω τις απαντήσεις του κου Σιδηροπουλου και Σιαβελή.
Βρίσκω το άρθρο πολύ μέτριο και μεροληπτικό. Προσωπική επίθεση ή οποία προέρχεται από την περιορισμένης αντίληψης κακεντρέχειας μιας αρθρογράφου που προσπαθεί να βγει από την αφάνεια.
Σ αυτό το κομμάτι νομιζω ότι έκανε την πρώτη της επιτυχία.
Περιττη τοποθετηση για “λιγα λεπτα δημοσιοτητας” στην πλατη ενος νεου ανθρωπου με ταλεντο. Ελλειψη μετρου.