Τα resolutions δεν είναι καινούργια συνήθεια. Χιλιάδες χρόνια πριν οι Ρωμαίοι έδιναν υποσχέσεις στον Ιανό, έναν από τους πιο αγαπημένους θεούς τους. Ο Ιανός συμβόλιζε τις νέες αρχές, τα ξεκινήματα και η πρώτη μέρα κάθε χρόνου ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. Σήμερα πολλοί από εμάς σημειώνουν λίστες με μικρούς ή μεγάλους στόχους που θέλουν να πετύχουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Ακούγεται υγιές: Ένας άνθρωπος γράφει σε ένα σημειωματάριο τα όνειρά του και βάζει deadlines για να τα πετύχει. Παύει να είναι υγιές όταν μία ή δύο εβδομάδες μετά τα resolutions είναι ήδη ουτοπίες. Κι αν οι δεκαπέντε μέρες είναι λίγο για να νιώσει ενοχές κανείς με την αναβλητικότητά του τότε στον έναν μήνα που δεν έχεις βάλει ούτε ένα τικ στη λίστα;
Αν θες να ξεκινήσεις να τρως περισσότερα λαχανικά απλά τρώγε μαζί με το φαγητό σου κάθε μεσημέρι μία σαλάτα. Αν θες να πηγαίνεις πιο συχνά γυμναστήριο διάλεξε τρεις μέρες την εβδομάδα και τήρησέ το όπως αναπνέεις. Αν το θες πραγματικά δεν αρκεί να το σημειώσεις σε ένα χαρτί αρκεί να ξεκινήσεις να το κάνεις.
Θέσε εφικτούς στόχους
Σ αυτό το σημείο κανονικά θα έπρεπε να σου έχω μία έρευνα που να εξηγεί πόσο λάθος είναι να θέτεις άπιαστους στόχους. Σίγουρα υπάρχουν σχετικές έρευνες για το πόσο μη παρακινητικό είναι να σημειώσεις πως θέλεις να τρέξεις μαραθώνιο όταν η μεγαλύτερη απόσταση που έχεις κάνει τον τελευταίο έναν χρόνο περπατώντας είναι από το αυτοκίνητο στην παραλία. Το ίδιο ισχύει με το να θες να κάνεις ξαφνικά διαλογισμό μία ώρα την ημέρα. Ζήτα να πας και στο φεγγάρι. Απλά θα λες ψέματα στον εαυτό σου.
Ας βάζουμε εφικτούς στόχους στον εαυτό μας για να έρθει εκείνη η ώρα που πράγματι θα έχουμε πετύχει τον σκοπό. Για να πούμε ”mission accomplished” και να το ευχαριστηθούμε.Ξεπέρασε ότι θα γίνεις ξαφνικά οργανωμένη
Ζηλεύω τα χρωματιστά post its στα γραφεία. Τα γεμάτα, καθαρογραμμένα ημερολόγια. Ζηλεύω όσους χρησιμοποιούν το ημερολόγιο στο κινητό τους και το evernote. Ζηλεύω τη φίλη μου τη Δώρα που έχει boards και σελιδοδείκτες στα favorites στο laptop της και υποφέρω που οι φωτογραφίες στον υπολογιστή μου είναι μοιρασμένες σε φακέλους Ρώμη 2016 (1), Ρώμη 2016 (2-1) και Ρώμη ’16 και δεν είναι όλες μαζί σε έναν φάκελο 2016, Ρώμη. Υπάρχει μία έρευνα που λέει πως οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι και πιο δημιουργικοί. Μου αρέσει αυτή η έρευνα. Συνεχίζουμε όπως είμαστε.Αν δεν σ αρέσει το τρέξιμο, μην τρέχεις
Τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο είναι ισχυρή τάση άσκησης. Tις περισσότερες Κυριακές του χρόνου τα feed μας γεμίζουν με εραστές του running. Βλέπεις όλες αυτές τις φωτογραφίες με τους ανθρώπους που δαγκώνουν το μετάλλιο τους ενώ εσύ μασουλάς άλλη μία πιρουνιά από τα pancakes σου. Στον καναπέ σου. Δεκτό. Μάλλον δεν σου αρέσει το τρέξιμο. Κι αυτό δεκτό. Σε εκείνους αρέσει. Προφανώς αν σου άρεσε θα ήσουν εκεί έξω μαζί τους. Μη καταπιέζεσαι να κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει. Μπορεί να αγαπάς τη γιόγκα, το τέννις ή το trx. Κάνε ό,τι αγαπάς.
Έρευνες έχουν δείξει -σε βολεύει, συνέχισε να διαβάζεις- πως με το περπάτημα χάνεις περισσότερες θερμίδες και καταπονείς λιγότερο το μυοσκελετικό σου σύστημα. Γλυκούλες έρευνες.
Σταμάτα να προσπαθείς για περισσότερο
Ξέρεις αυτό το συναίσθημα που θες περισσότερο από όλα; Περισσότερο σεξ, περισσότερο ύπνο, περισσότερο να βλέπεις τους φίλους σου, περισσότερο να βγαίνεις, περισσότερο σπιτικό φαγητό. Νιώθεις ενοχές που δεν ξεκουράζεσαι όσο πρέπει αλλά παράλληλα νιώθεις άσχημα που δεν βγαίνεις όσο συχνά έβγαινες πριν δέκα χρόνια. Θα ήθελες να πηγαίνεις πιο συχνά στον κινηματογράφο και να διαβάσεις όλα εκείνα τα βιβλία που έχεις στα to read.
Να σου πω κάτι που υποψιάζομαι; Οι περισσότεροι από εμάς μάλλον κάνουμε τα πράγματα πολύ καλύτερα από όσο νομίζουμε.
Είναι πολύ ΟΚ να μην μαγειρεύεις
Μάθε να μαγειρεύεις επειδή θες. Ή επειδή είσαι περίεργη πως είναι. Αλλά αν δεν σου αρέσει παρήγγειλε. Ή μάθε να φτιάχνεις μόνο τα απαραίτητα. Είναι αλήθεια πως μαγειρεύοντας τρως πιο καθαρά. Πιο υγιεινά τρως μόνο αν μαγειρεύεις με φυσικά υλικά και με υγιεινό τρόπο. Αντίστοιχα είναι μύθος πως η μαγειρική στο σπίτι είναι εξοικονόμηση χρημάτων. Εκτός αν είσαι η μαμά μας.Σταμάτα να σκέφτεσαι κάθε χρόνο την αποταμίευση
Απάντησε ρεαλιστικά: Είναι εφικτό; Αν η απάντηση είναι ναι τότε υπολόγισε ένα ποσό κάθε μήνα σαν να μην υπάρχει και χρησιμοποίησέ το μόνο όταν χρειαστείς χρήματα για κάτι πραγματικά σοβαρό. Αυτό που κάνει πραγματικά σοβαρό κάτι είναι η λέξη ανάγκη στην πρόταση. Δεν περιλαμβάνει καθόλου τις λέξεις εκπτώσεις, παπούτσια, ρούχα.
Αν η απάντηση είναι όχι συνέχισε να πίνεις το τελευταίο σου 5ευρω μπύρα στο Μπρίκι και μη σε νοιάζει τίποτα.