« Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο. Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις, ώστε να κτιστεί ένα χορταστικό και συναρπαστικό βιβλίο. Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού».
Άρτα 1854. Τα εδάφη της περιοχής κατέχουν οι Τούρκοι. Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι ζούνε κάτω από το ίδιο ιμαρέτ και εμείς παρακολουθούμε αυτή την ιδιαίτερη συμβίωση μέσα από την αδελφική φιλία δύο αγοριών, ενός Έλληνα, του Λιόντου και ενός Τούρκου, του Νετζίπ που γεννήθηκαν την ίδια νύχτα κι έγιναν ομογάλακτοι. Διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές θρησκείες, ήθη και έθιμα, αγαπάνε, ερωτεύονται, μισούν, κυνηγάνε την ευτυχία, την επιβίωση, κάνουν φιλίες, απογοητεύονται, συγχωρούν, ελπίζουν. Κρατάνε τα στοιχεία της θρησκείας τους, αλλά σέβονται και τα διαφορετικά στοιχεία άλλων θρησκειών. Ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα, με λεπτομερείς περιγραφές εκείνης της εποχής. Η αφήγηση είναι πλούσια και δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Ένα βιβλίο που αξίζει όλοι μας να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2000 από τις εκδόσεις « Ελληνικά Γράμματα» εκδόθηκε η ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα του « Μεθυσμένος δρόμος». Το 2002 από τις εκδόσεις « Κέδρος» εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του «Μόνο να τους άγγιζα». Το 2005 από τις εκδόσεις « Άγκυρα», εκδόθηκε το μυθιστόρημά του « Παντομίμα Φαντασμάτων». Από τις εκδόσεις «Ίκαρος» εκδόθηκαν οι ποιητικές συλλογές του « Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» (2006) και « Έρωτας νυν και αεί» (2007). Με τη δεύτερη συλλογή ήταν υποψήφιος στη «μικρή λίστα» για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Ακόμη, από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 67 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Τι μου ‘χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη κ.ά. καθώς και 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό «Τρυφεράκανθος». Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», ΣΑΟΣ. Παντομίμα φαντασμάτων, Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού, Άγιοι και δαίμονες, Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου καθώς και τα νεανικά μυθιστορήματα «Ιμαρέτ 1 – Οι δύο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ» και «Ιμαρέτ 2 – Φάρσες, πόλεμος και όνειρα».