«Ένας άνθρωπος κακότροπος και αντιπαθής, με όλα τα σημάδια της ενοχής στο πρόσωπό του και με όλα τα στοιχεία εναντίον του, δεν αποτελεί βέβαια μεγάλο πρόβλημα για επτά άνδρες και πέντε γυναίκες που αποτελούν τους ενόρκους σε μία δίκη στο Όλντ Μπαίλεϋ. Έτσι η ετυμηγορία θα εκδοθεί ύστερα από μια σχετικά σύντομη διαδικασία και θα είναι ομόφωνη: Ένοχος! Η ποινή: Θάνατος! Τώρα ο Τζαίημς Μπέντλεϋ, περιμένει στο κελί του, την ημέρα που θα ανέβει τα λίγα, ξύλινα σκαλοπάτια και θα περάσει το λαιμό του στο βρόγχο. Όμως ο αστυνομικός διευθυντής Σπενς της Αστυνομίας του Κίλτεστερ, ο άνθρωπος που ανέλαβε την εξιχνίαση της δολοφονίας της κ. Μακ Γκίντυ, μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έκανε την παραδουλεύτρα σε διάφορα σπίτια, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος απ’ την απόφαση του δικαστηρίου. Παρά τη συγκυρία των ενδείξεων και την κατηγορηματικότητα των στοιχείων, κατά βάθος πιστεύει πως ο άνθρωπος αυτός είναι αθώος. Έτσι δεν θα διστάσει, έστω και την τελευταία στιγμή, να καταφύγει στον Ηρακλή Πουαρό και να ζητήσει τη βοήθειά του. Πρόκειται για δικαστική πλάνη, θα ισχυριστεί. Δεν σκότωσε ο Μπέντλεϋ την Μακ Γκίντυ… Κι ο Ηρακλής Πουαρό, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ με το “αυγοειδές” κεφάλι, που έτυχε να είναι αυτό το βράδυ εξαιρετικά ευδιάθετος – μόλις πριν λίγη ώρα είχε απολαύσει ένα περίφημο πιάτο καλομαγειρεμένα σαλιγκάρια – δεν θα διστάσει να αναλάβει αυτήν την “προκαταβολικά” χαμένη υπόθεση που φαίνεται στεγανή και “κλειστή” από κάθε μεριά».
Από τα αγαπημένα κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Ντετέκτιβ της υπόθεσης, ο ταλαντούχος, Ηρακλής Πουαρό. Μυστηριώδης, σκοτεινός, πάντα σίγουρος για τον εαυτό του, καλέιται να διαλευκάνει μια υπόθεση, που ενώ μοιάζει ξεκάθαρη, κρύβει αρκετό σκοτάδι από πίσω της. Συγκεκριμένα, η κυρία Μακ Γκίντυ, καθαρίστρια στο επάγγελμα βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της. Το σπίτι, μέχρι και στην πιο κρυφή του γωνιά, είναι ανακατεμένο και ο βασικός ύποπτος θεωρείται ο νεαρός άντρας που νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι της νεκρής. Το άτομο αυτό, συνδιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ανθρώπου που δεν διστάζει να διαπράξει φόνο. Άτομο μοναχικό, λιγομίλητο και κάπως παράξενο, γι’ αυτό και εύκολα τον καταδικάζουν σε θάνατο. Ωστόσο, όμως, ο αστυνομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση θεωρεί πως κάτι δεν πηγαίνει καλά και αποφασίζει μαζί με τον Πουαρό να ανακαλύψουν την αλήθεια.
«Άγκαθα Κρίστι (1890-1976). Η βασίλισσα του εγκλήματος γεννήθηκε στο Torquay του Ντέβον της Αγγλίας με το όνομα Agatha Mary Clarissa Miller. Ο πατέρας της, Frederick Alvah Miller, ήταν ένας επιτυχημένος αμερικανός χρηματιστής και η μητέρα της, Clarissa Margaret Boehmer, κόρη αξιωματικού του βρετανικού στρατού. To 1914 παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, αλλά ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος και τελικά χώρισαν το 1928. Είχε μεσολαβήσει μια σοβαρή κρίση κατάθλιψης της Άγκαθα, όταν έμαθε ότι ο άντρας της την απατούσε, αλλά και η έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος, « Το μυστήριο στο Στάιλς» (« The Mysterious Affair at Styles»), το 1920. « Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορούν να σου τύχουν είναι να έχεις χαρούμενα κι ευτυχισμένα παιδικά χρόνια», λέει, αρχίζοντας τα απομνημονεύματα της που ξεκίνησε να γράφει το 1950 και τα ολοκλήρωσε δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Έγραψε πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα που μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα. Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό, τον μικρόσωμο, πανέξυπνο ντετέκτιβ. Ο Πουαρό, η Μις Μαρπλ και οι άλλοι ήρωές της έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα βασισμένα στα βιβλία της. Η Άγκαθα Κρίστι συμμετείχε επίσης σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές που διοργάνωσε ο δεύτερος, κατά δεκατέσσερα χρόνια νεώτερός της σύζυγος, ο επιφανής αρχαιολόγος Sir Max Mallowan, στη Μέση Ανατολή. Το 1971 τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame Commander of the British Empire, DBE)».