Έχεις μια σχέση. Τσακώνεσαι, φωνάζεις, κοπανάς και μια πόρτα, φεύγεις, ξαναγυρνάς, φιλιώνεις και φτου κι από την αρχή. Αυτή είναι η ζωή και αυτά συμβαίνουν στις σχέσεις, ως απόλυτα φυσιολογικά (σε λογικά πλαίσια και σε περιορισμένο αριθμό επαναλήψεων).
Τι γίνεται όμως, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι; Τι γίνεται όταν αποφασίζεις να μη μαλώσεις άλλο και ορθώνεις ένα τοίχο μεταξύ σας; Πολύ απλά, τελικά χωρίζεις. Καλωσόρισες στον κόσμο του stonewalling.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι είναι το stonewalling και γιατί κινδυνεύει η σχέση σου από αυτό.
Το stonewalling είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Είναι ένας αόρατος τοίχος, που ορθώνει το ένα μέρος μιας σχέσης, όταν υπάρχει μια διαφωνία ή μια αντιπαράθεση. Είναι η άρνηση ενός ατόμου, να συζητήσει και να συνεργαστεί με τ@ σύντροφό του, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να καταλαγιάσει η φασαρία.
Και ναι, είναι μια τοξική συμπεριφορά, γιατί ουσιαστικά είναι μια παθητική εκδίκηση, μια αντίδραση, που καταργεί τελείως το βασικό θεμέλιο της σχέσης, την επικοινωνία.
Η Δρ. Έλενα Τουρώνη, συνιδρύτρια και ψυχολόγος του ινστιτούτου The Chelsea Psychology Clinic , κάνει λόγο στο Μetro.co.uk για άρνηση επικοινωνίας, άρνηση συγκατάβασης, άρνηση ακόμα και για οπτική επαφή. Είναι μια συμπεριφορά αρκετά παιδιάστικη, που όμως, δεν έχει να κάνει τόσο με το πείσμα ή τον εγωισμό.
Οφείλεται κυρίως, σε μηχανισμούς μίμησης, που ενεργοποιούνται από την παιδική μας ηλικία, οι οποίοι αναπαράγουν τα γονικά πρότυπα κι έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι τα συναισθήματά μας και το πώς αντιδράμε σε πιεστικές καταστάσεις, ενώ συχνά είναι δείγμα ανασφάλειας κι έλλειψης αυτοπεποίθησης. Τις περισσότερες φορές όμως, αυτή η σιωπή κρατάει λίγο και τα πράγματα επιστρέφουν στην ομαλότητα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, το stonewalling μπορεί να διαρκέσει πολύ (εβδομάδες, ακόμα και μήνες). Τότε μιλάμε για μια πιο στοχευμένη αντίδραση, που έχει σκοπό να πληγώσει τον άλλο και συχνά λογίζεται, ως συναισθηματική κακοποίηση. Φτάνει να γίνεται εκδικητικότητα και τιμωρία, όπως χαρακτηριστικά λέει η Δρ. Τουρώνη και μπορεί να κλιμακωθεί άσχημα.
Όπως και να έχει, είναι μια συμπεριφορά, που ηθελημένα προκαλεί πόνο και στρες στον άλλο κι αυτό από μόνο του είναι κακό. Σιγά-σιγά έρχεται η αποξένωση, η αμηχανία, ο θυμός. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, που δεν επικοινωνούνται και συσσωρεύονται, αρχίζουν να πνίγουν και να πιέζουν το άτομο, που δέχεται αυτό τον αποκλεισμό. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν, ή να ξεσπάσουν, ή απλά να εγκαταλείψουν και να φύγουν.
5 σημάδια για να καταλάβεις αν το stonewalling είναι στη ζωή σου.
Αν αποφεύγεις την αντιπαράθεση σε τακτική βάση.
Αν φεύγεις εκτός χώρου, όταν υπάρχει διαφωνία.
Αν “κατεβάζεις ρολά” και δεν ακούς αυτά, που σου λέει @ σύντροφός σου.
Αν θεωρείς ότι το ταίρι σου υπερβάλλει συνέχεια και τ@ αρέσουν τα δράματα.
Αν κρατάς σιωπή ιχθύος, για να τ@ν τιμωρήσεις.
3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το stonewalling τ@ συντρόφου σου.
Κράτα χαμηλούς τόνους. Απέφυγε την ένταση και κράτα την ψυχραιμία σου.
Μίλα με επιχειρήματα κι επεδίωκε το διάλογο. Είναι ένας τρόπος να περάσεις το μήνυμα, ότι όλα λύνονται με τη συζήτηση.
Να είσαι ειλικρινής αλλά και ξεκάθαρ@. Εξήγησε στον άνθρωπό σου τί σε ενοχλεί και βοήθησέ τον να βρει τρόπους να το ξεπεράσει.
Ωστόσο, αν δεις ότι αυτή η συμπεριφορά συνεχίζει και γίνεται επικίνδυνη για τη ψυχική σου υγεία, τότε ίσως ήρθε η ώρα να φύγεις από αυτή την τοξική σχέση. Γιατί σίγουρα δεν αξίζεις ένα χειριστικό κι εκδικητικό σύντροφο.
3 τρόποι για να σταματήσεις να κάνεις stonewalling και να ταλαιπωρείς τ@ φίλο/η σου.
Πάρε μια βαθιά ανάσα και ζήτησε από τ@ν σύντροφό σου, να σε αφήσει να ηρεμήσεις για δέκα λεπτά. Προσπάθησε να επιβληθείς και να κυριαρχήσεις στις τάσεις φυγής, που νιώθεις εκείνη τη στιγμή.
Εξήγησε στ@ σύντροφό σου, ότι έχεις στρεσαριστεί κι ότι χρειάζεσαι 5 λεπτά να ηρεμήσεις.
Μη δικαιολογείς συνέχεια τον εαυτό σου. Αντιμετώπισε τη συμπεριφορά σου με θάρρος κι ωριμότητα και διόρθωσέ τη πριν να είναι αργά.