Δεν θα πρέπει να νιώθεις πιεσμένη κάθε φορά που ανακαλύπτεις πως είσαι απέναντι από καινούργιους στόχους και αλλαγές. Μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά βήματα και να θυμάσαι πως αν δεν τα πετύχεις όλα δεν έγινε και κάτι. Παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες για στόχους, για σένα που έχεις αποφασίσει πως θέλεις να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου.
1. Περισσότερο νερό
Έχει καταλήξει σε αστείο. “Πίνε νερό μόλις ξυπνάς”, “Έχε ένα μπουκαλάκι πάντα μαζί σου”. Οι συμβουλές που σχετίζονται με το νερό έχουν γίνει πιο σαφείς και πιο κλισέ κι από το “5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα”. Περισσότερο νερό για σένα που μένεις στο ένα ποτήρι την ημέρα, σημαίνει περισσότερο “καθαρός” οργανισμός, πιο όμορφο δέρμα, πιο “καθαρή” σκέψη, περισσότερο ενέργεια, πιο λειτουργικός μεταβολισμός. Αν ψάξεις θα βρεις δέκα οφέλη τουλάχιστον ακόμα.
2. Πρόσθεσε αντί να αφαιρείς
Οι ειδικοί λένε πως οι στόχοι ή οι κανόνες που προσθέτουν κάτι παρά το απαγορεύουν τείνουν να ακολουθούνται πιο πιστά. Για παράδειγμα μην πεις “θα κόψω τα πατατάκια”, πες “θα αυξήσω τις σαλάτες στη διατροφή μου”. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να μειώσεις τα πατατάκια αλλά αν επικεντρωθείς στο να αυξήσεις τις σαλάτες τότε θα έχεις κάνει το μισό βήμα από το να μην είχες αλλάξει τίποτα. Αλλάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τους κανόνες, σταδιακά τα πράγματα θα σου φαίνονται πιο εύκολα και δεν θα έχεις άρνηση όπως μάλλον έχουμε όλοι απέναντι στις στερήσεις.
3. Κάνε μικρά πράγματα για να διώχνεις το στρες
Εσύ ξέρεις καλύτερα ποια είναι αυτά που σε χαλαρώνουν και σε κάνουν να σκέφτεσαι με λιγότερο άγχος. Οι γενικές συμβουλές λένε πως είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες σκέψεις και οι πρώτες πληροφορίες της ημέρας. Μην ξεκινάς τη μέρα σου με δυσάρεστες ειδήσεις αλλά φρόντισε να ακούς μουσική που σου αρέσει ή να βλέπεις ευχάριστα videos. Κάνε διαλογισμό, πάρε βαθιές αναπνοές μέσα στη μέρα, φρόντισε να τρως λιγότερη ζάχαρη, κάνε πράγματα που σου αρέσουν και σε εμπνέουν, μίλησε με ανθρώπους που αγαπάς.
4. Περπάτα για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα
Αξίζει να πιέσεις τον εαυτό σου για έναν μικρό περίπατο κάθε μέρα ακόμα κι αν έξω βρέχει. Αν είσαι από εκείνες που περπατούν ελάχιστα τότε αυτός ο κανόνας πρέπει να μπει στα καθημερινά sos σου. Αν δεν έχεις συνηθίσει να γυμνάζεσαι το περπάτημα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να βάλεις μία βάση. Όσο ο καιρός γίνεται καλύτερος μπορείς να αυξήσεις τον χρόνο, μέχρι και τη μία ώρα. Θα ανακαλύψεις πως ο προσωπικός σου χρόνος (αν διαλέξεις να περπατάς μόνη σου) είναι πολύτιμος. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου θα σκεφτείς πράγματα που μέσα στη μέρα δεν έχεις τον χρόνο να σκεφτείς, θα σου έρθουν ιδέες που δεν φανταζόσουν καν, θα βρεις λύσεις που δεν είχαν περάσει από το μυαλό σου. Αν περπατάς με παρέα ο κοινός σας χρόνος είναι τόσο ποιοτικός γιατί τίποτα (πχ κινητά) δεν θα σας αποσπάσουν κι έτσι θα θυμηθείς πως είναι να κάνεις μία αληθινή συζήτηση. Ξεκίνα με μία μικρή βόλτα στη γειτονιά σου και μετά θα αρχίσεις να αναζητάς μεγαλύτερες διαδρομές.
5. Βάλε τα λαχανικά στη ζωή σου με έξυπνο τρόπο
Οι -τουλάχιστον- πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων που λέγαμε και παραπάνω δεν είναι και πολύ διασκεδαστικός τρόπος να τρως. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Παρόλα αυτά αν δεν τρως καθόλου λαχανικά μπορείς να κάνεις μικρά μικρά βήματα. Για αρχή πήγαινε στο μανάβικο. Ανακάλυψε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής και διάλεξε εκείνα που προτιμάς περισσότερο. Μην πάρεις μεγάλες ποσότητες. Αν χρειαστεί να τα πετάξεις θα σε πάει ένα βήμα πίσω. Στη συνέχεια ανακάλυψε καινούργιες συνταγές και φρόντισε να φτιάχνεις όλο και πιο συχνά πιάτα που περιλαμβάνουν λαχανικά. Για να τρως περισσότερα φρούτα απλά μπορείς να διαλέξεις τα αγαπημένα σου και κάθε απόγευμα που θες απεγνωσμένα ένα γλυκό να τρως ένα φρούτο πριν φτάσεις στο ντουλάπι με τις σοκολάτες. Αν συνεχίζεις να θες σοκολάτα και μισή ώρα αφού έχεις φάει φρούτο, τότε φάει σοκολάτα.
6. Ανέπνεε βαθιά
Μία βαθιά αναπνοή μπορεί να είναι πολύ καθοριστική για την επόμενη απόφασή σου. Πριν καταλήξεις στο επόμενο βήμα σου πάρε μία βαθιά ανάσα και σκέψου καθαρά. Αυτή την τακτική φρόντισε να την τηρείς και ανεξάρτητα από τις στιγμές που χρειάζεται να πάρεις μία απόφαση, απλά ανέπνεε όσο πιο συχνά μπορείς.
7. Πήγαινε για ύπνο λίγο πιο νωρίς
Δεν χρειάζεται να πας δύο ώρες νωρίτερα. Δοκίμασε με 15 λεπτά για αρχή. Το να πηγαίνεις για ύπνο νωρίς, χωρίς το κινητό σου, μακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει για καλύτερες διατροφικές αποφάσεις, για περισσότερη παραγωγικότητα και τελικά καλύτερη διάθεση.
8. Βρες τρόπο να κάνεις όσα αγαπάς
Μπορεί να έχεις κολλήσει στον ίδιο τρόπο για πολλά πράγματα, εδώ και χρόνια. Και να μην είχες την ευκαιρία να κάνεις μερικές αλλαγές. Για παράδειγμα, αν τα τελευταία χρόνια πηγαίνεις στο ίδιο γυμναστήριο και κάνεις τα ίδια προγράμματα, μπορεί να είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα νέο άθλημα ή μία άλλη δραστηριότητα. Έχεις σκεφτεί μία πολεμική τέχνη; Τένις; Στίβο; Crossfit;
9. Σκέψου καλύτερα τη στάση του σώματος σου
Η σωστή στάση μπορεί να σε γλυτώσει από τραυματισμούς και πόνους και να βελτιώσει την ισορροπία σου. Επιπλέον είναι πολύ εύκολο να τη διατηρήσεις, απλά ισιώνεις την πλάτη σου και τους ώμους σου. Κρατάς σφιχτή την κοιλιά σου και χαλαρό τον λαιμό σου. Εύκολο.
10. Ρώτησε τον εαυτό σου περισσότερα ΓΙΑΤΙ
‘Ενας από τους πιο ενδιαφέροντες στόχους που μπορείς να θέσεις. Πιο συχνά αναρωτιόμαστε για το πως να κάνουμε κάτι ή πότε. Το γιατί μας απασχολεί σπάνια αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι η βάση της σκέψης μας. “Γιατί δεν θέλω να πάω σε αυτή τη συνάντηση;”, “Γιατί δεν μπορώ να ξυπνήσω εύκολα το πρωί”, “Γιατί ασχολούμαι τόσες ώρες με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα;”. Αν απαντάς σε περισσότερα γιατί μέσα στη μέρα σου θα πράγματα θα γίνουν πιο ξεκάθαρα. Ο τρόπος που θα σκέφτεσαι σιγά σιγά θα απλοποιηθεί και θα είναι πιο απλό να ξέρεις προς τα που να πας, με ποιον τρόπο και κυρίως γιατί.