Ξέρουμε τι είναι το στρες και πώς μας κάνει να νιώθουμε. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το ποιοι μηχανισμοί το προκαλούν στο σώμα μας. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που δυσκολευόμαστε να το διαχειριστούμε. Έχουμε καλά νέα, όμως, πάνω σε αυτό. Καινούργια έρευνα του Yale μας δίνει νέες πληροφορίες για το ποιο ακριβώς σημείο του εγκεφάλου μας βιώνει το στρες. Το μόνο που ελπίζουμε είναι αυτή η νέα γνώση να μας βοηθήσει στη διαχείρισή του.
Για την έρευνα, 60 άτομα υπό τη δράση fMRI μηχανημάτων, κοίταξαν κάποιες φωτογραφίες που προκαλούν στρες. Οι ερευνητές έκαναν monitoring στις αντιδράσεις των εγκεφάλων τους και τους ζήτησαν να καταγράψουν τις εναλλαγές των επιπέδων στρες που βίωναν.
Πού κατέληξαν;
Η ομάδα διαπίστωσε πως οι στρεσογόνες φωτογραφίες προκαλούσαν δραστηριότητα γύρω από τον ιππόκαμπο. Βέβαια, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη παλιότερες μελέτες για το stress. Ο ιππόκαμπος διαχειρίζεται τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τη μνήμη. Έτσι, δεν είναι παράδοξο να αποθηκεύει στρεσογόνες αναμνήσεις αλλά και τα αντίστοιχα συναισθήματα που προκαλούν.
Παρόλα αυτά, η αντίδραση δεν έμεινε μόνο εκεί. Οι ειδικοί εντόπισαν κινητικότητα και στον ραχιαίο πλευρικό μετωπιαίο φλοιό, που ρυθμίζει τα συναισθήματα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι συμμετέχοντες που έδειξαν δυνατότερη σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημεία του εγκεφάλου δήλωσαν πως ένιωσαν λιγότερο στρεσαρισμένοι. Αντίθετα, εκείνοι που δήλωσαν να νιώθουν περισσότερο στρες, έδειξαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση ανάμεσα στα δύο εγκεφαλικά πεδία, άρα και περισσότερες ουσίες στο σημείο ρύθμισης των συναισθημάτων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό μπορεί να εξηγήσει παλιότερη έρευνα που έδειξε πως άτομα με ψυχικές διαταραχές τείνουν να έχουν πρόβλημα με τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους, στον μετωπιαίο φλοιό.
Πώς μεταφράζεται αυτό για τη διαχείριση του στρες;
Όσο η επιστήμη εμβαθύνει στην κατανόηση του στρες και των μηχανισμών του, το μόνο που έχουμε να ελπίζουμε είναι πως θα έχουμε στο μέλλον περισσότερα στοιχεία για τη διαχείρισή του. Για τώρα, στη μελέτη δήλωσαν πως θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για τη θεραπεία του στρες. Ενδεχομένως για να αυξήσουν τη δυναμική των συνδέσεων μεταξύ ιππόκαμπου και μετωπιαίου φλοιού. Επιπλέον, δεδομένης της εμπλοκής της μνήμης στο ζήτημα, οι ειδικοί ευελπιστούν να βοηθήσουν με ό,τι έχει να κάνει με την επίμονη συναισθηματική απόκριση του ανθρώπινου εγκεφάλου στο στρες.