Θα μπορούσε να είναι η αγαπημένη μας ημέρα της εβδομάδας. Κι όμως, υπάρχει κάτι που δεν μας αφήνει να χαρούμε αρκετά τις Κυριακές μας. Είναι τα λεγόμενα Sunday blues, αυτό το άγχος και η μελαγχολική διάθεση που σχετίζονται, ως επί το πλείστον, με την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Μήπως φταίει η δουλειά;

Ανεξάρτητα από το τι κάνεις στη/για τη δουλειά σου και το πόσο απολαμβάνεις την καριέρα και τον εργασιακό σου βίο, είναι πολύ πιθανό να η επιστροφή στο γραφείο να σου προκαλεί κάποιο άγχος το βράδυ της Κυριακής. Ο πανικός ξεκινά στα μέσα της τελευταίας ημέρας του Σαββατοκύριακου και προφανώς υπονομεύει κάθε προσπάθειά σου να χαλαρώσεις και να πάρεις δυνάμεις για την εβδομάδα που έρχεται.

Ξαφνικά θα θυμηθείς πόσο λίγος χρόνος απομένει μέχρι την επιστροφή στο γραφείο, πόσες εργασίες έχουν μείνει ημιτελείς (μήπως μάλιστα μερικές έχουν και κοντινό deadline;), την κίνηση μέχρι να φτάσεις στο γραφείο και ούτω καθεξής.

Και κάπως έτσι αναπτύσσεται ένα μη υγιές και σίγουρα μη παραγωγικό μοτίβο, που επαναλαβάνεται με περιοδικό χαρακτήρα κάθε Κυριακή του μήνα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη savoirville.gr (@savoirville)

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αυτοϋπονόμευσης;

1. Βάλε όρια

Το κλειδί μπορεί να βρίσκεται στην ενίσχυση των ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου (ειδικά αυτού που αφορά το Σαββατοκύριακο), σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Exeter και του Investors in People.

Μια αρχική μελέτη, η οποία αποτελεί μέρος ενός συνεχιζόμενου ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Banishing the Sunday night blues“, εξέτασε τις αιτίες που προκαλούν άγχος το βράδυ της Κυριακής και διαπίστωσε (το προφανές να πω εγώ;) ότι όταν η γραμμή μεταξύ εργασίας και ζωής θολώνει, αυτό είναι πρόβλημα. Μάλιστα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν, ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των εργαζόμενων στη Μεγάλη Βρετανία βιώνει άγχος το βράδυ της Κυριακής, κάτι από το οποίο δείχνει να αφορά εξίσου ακόμη και εκείνους που αγαπούν τη δουλειά τους.

Γιατί τελικά, όσο και να αγαπάς τη δουλειά σου, θα έχεις πάντα ανάγκη για το δικό σου προσωπικό χρόνο αποφόρτισης, ξεγνοιασιάς, οικογενικών στιγμών και ξεκούρασης. Η δουλειά και ο εργασιακός βίος, εξάλλου, συνθέτουν μονάχα μία από τις πολλές πτυχές της ζωής. Και αυτό είναι ok.

Αυτό που δεν είναι ok είναι μάλλον ο βαθμός στον οποίο έχουμε κάνει normalize (ή μήπως πρέπει να πω romatisize?) το workaholicness

Έτσι, είτε αγαπάς υπερβολικά τη δουλειά σου και θέλεις να της αφιερώσεις προσωπικό χρόνο εντός του Σαββατοκύριακου, είτε απλά νιώθεις την υποχρέωση να το κάνεις ώστε να προλάβεις να διεκπεραιώσεις ό,τι δεν κατάφερες εντός της εβδομάδας, προσπάθησε να μην θυσιάσεις το χρόνο που έχεις για εσένα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θέσε (και σεβάσου) τα όρια εκείνα που θα σε βοηθήσουν να διαχωρίσεις την προσωπική από την επαγγελματική σου ζωή.

2. Μείωσε την πίεση της Δευτέρας

Είναι δελεαστικό να σκεφτείς ότι η Δευτέρα είναι η μέρα που πρέπει να γίνουν όλα. Έχε, ωστόσο, υπόψιν σου ότι κάτι τέτοιο ούτε ισχύει απαραίτητα ούτε είναι πάντα πρακτικά επιτεύξιμο. Θυμήσου ότι έχεις πέντε ολόκληρες ημέρες δουλειάς για να διαγράψεις από τη λίστα των υποχρεώσεων όλα αυτά που πρέπει να κάνεις και πάρε τη Δευτέρα σαν μια μέρα προσαρμογής μετά το διάλειμμα του ΣΚ που μεσολάβησε.

3. Κάνε ένα σύντομο digital detox τα Σαββατοκύριακα

Θέσε κάποια όρια γύρω από τη χρήση της τεχνολογίας – ειδικά εκείνης που σχετίζεται με τη δουλειά σου – τα Σαββατοκύριακα. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι το να ελέγχεις τα email σου για παράδειγμα, μπορεί να γίνει και άλλη στιγμή. Κρατήσου λοιπόν όσο γίνεται μακριά από τις οθόνες των συσκευών της δουλειάς και απλά enjoy the weekend και όλα αυτά που δεν μπορείς να απολαύσεις εντός της εβδομάδας (σίγουρα μπορείς να σκεφτείς αρκετά).

4. Θετικές σκέψεις πριν τον ύπνο, το βράδυ της Κυριακής

Κάνε μια σύντομη γιόγκα, μερικά λεπτά διαλογισμού, επανέλαβε από μέσα σου μερικά θετικά affirmations, γράψε σε ένα χαρτί τι σε προβληματίζει, βρες όμορφες ασχολίες με τις οποίες μπορείς να ασχοληθείς εντός εβδομάδας και επέτρεψε στον εαυτό σου να κλείσει την ημέρα του με τον πιο zen τρόπο. Εξάλλου, αύριο είναι μια καινούργια ημέρα, και δεν το λέμε (μόνο) εμείς αυτό.

5. Προετοιμάσου για την έλευση του Σαββατοκύριακου από την Παρασκευή

Υιοθέτησε, με άλλα λόγια, τη λεγόμενη τάση του “ήσυχου Σαββατοκύριακου“, κατεβάζοντας ρυθμούς ήδη από την Παρασκευή. Κάπως έτσι, επιτρέπεις στον εαυτό σου να περάσει σταδιακά και ομαλά στη χαλάρωση του Σαββάτου και της Κυριακής.

6. Διατήρησε τις ίδιες ώρες ύπνου και αφύπνισης το Σαββατοκύριακο

Ω ναι, τα πρωινά της Κυριακής που απλά μπορείς να μείνεις στο κρεβάτι για ώρες είναι μια από αυτές τις μικρές χαρές της ζωής που δεν θέλεις να στερηθείς. Το ακούμε. Ωστόσο, προσπάθησε να μην αφήσεις τη ρουτίνα του ύπνου σου να ξεφύγει υπερβολικά από το πρόγραμμα. Αντ’αυτού, δώσε έμφαση στο να κοιμηθείς επαρκώς το βράδυ της Παρασκευής ώστε να ξεκινήσεις το Σαββατοκύριακό σου ξεκούραστ@.

Εξάλλου, το να περάσεις όλο το Σαββατοκύριακο με κούραση λόγω έλλειψης ύπνου, αρκεί για να εντείνει το άγχος που έτσι κι αλλιώς θα έπιανε peak το βράδυ της Κυριακής. Προσπάθησε, λοιπόν, να σεβαστείς το βιολογικό σου ρολόι και να μην το παραβιάσεις (τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο καλό λόγο).

7. Φρόντισε λίγο παραπάνω τον εαυτό σου την Κυριακή

Δώσε στις Κυριακές σου ένα χαρακτήρα recharging, βάζοντας συνειδητά στο πρόγραμμα την αυτοφροντίδα, σε όποια μορφή της κι αν την έχεις ανάγκη. Από την ανάγνωση μερικών σελίδων από το αγαπημένο σου βιβλίο μέχρι μερικά λεπτά διαλογισμού και από εκεί έως ένα DYI spa στη μπανιέρα του σπιτιού σου, προσπάθησε να σε φροντίσεις λίγο παραπάνω στο τελείωμα της εβδομάδας.

Ό,τι κι αν επιλέξεις, πάντως, σιγουρέψου ότι αφιερώνεις τον κατάλληλο χρόνο για να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει καλά και έτοιμος για όλα αυτά που σου επιφυλάσσει η εβδομάδα που ξεκινάει.

first published: Μαρ 30, 2023