Η αρχή μιας σχέσης είναι κατά κανόνα μια συναρπαστική συνθήκη. Υπάρχει ενθουσιασμός, έντονα συναισθήματα και πολλή ενέργεια και διάθεση για να λειτουργήσει μια ιστορία μεταξύ δύο ανθρώπων.
Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η νέα σχέση έρχεται ακριβώς μετά από έναν δύσκολο χωρισμό; Έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε όλα μας τα συναισθήματα για το πρώην ταίρι μας και να προχωρήσουμε μπροστά ή μήπως χρησιμοποιούμε τον νέο άνθρωπο ως μέσο για να ανακάμψουμε;
Σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο σχέσεων Elizabeth Fedrick, η σχέση ανάκαμψης είναι μια σχέση στην οποία κάποιος μπαίνει γρήγορα μετά το τέλος μιας άλλης, συχνά σοβαρής ή μακροχρόνιας σχέσης.
«Είναι μια σχέση που κάποιος χρησιμοποιεί για να αποφύγει τα συναισθήματά του ή να αποσπάσει την προσοχή του από ένα παρελθόν που ενδεχομένως ακόμη τον βασανίζει», εξηγεί. Συνήθως σημαίνει ότι κάποιος δεν ξεπερνάει εντελώς την προηγούμενη σχέση του.
Άνθρωποι που έχουν την τάση να προσκολλώνται στους άλλους, που αναζητούν έντονα τη συναισθηματική σύνδεση και δυσκολεύονται να είναι μόνοι, είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε μια σχέση ανάκαμψης, υποστηρίζει η Δρ. Fedrick και αποκαλύπτει στο Pop Sugar όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις σχέσεις ανάκαμψης, τους κινδύνους που εγκυμονούν και τι πρέπει να κάνεις αν υποψιάζεσαι ότι εσύ ή το ταίρι σου χρησιμοποιείτε τη σχέση σας ως πεδίο ανάκαμψης από το παρελθόν:
Ποια σημάδια μαρτυρούν ότι μια σχέση είναι σχέση ανάκαμψης;
Σύμφωνα με την ειδικό, το κυριότερο προειδοποιητικό σημάδι ότι είσαι σε μια σχέση ανάκαμψης είναι να σκέφτεσαι διαρκώς το πρώην ταίρι σου. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το εντοπίσεις από ό,τι φαντάζεσαι. Άλλα red flags είναι εάν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει συγκρίσεις, αν φαντασιώνεσαι να συναντάς ξανά την παλιά σου αγάπη ή ψάχνεις δικαιολογίες για να το κάνεις ή ακόμη αν αφιερώνεις πολύ χρόνο τσεκάροντας τα προφίλ του παλιού σου έρωτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό σημάδι είναι εάν κρίνεις αυστηρά το νέο σου ταίρι. «Συνήθως γίνεται ασυναίσθητα. Είναι σαν να προσπαθείς να σαμποτάρεις τη νέα σχέση», εξηγεί η Δρ. Fedrick.
Εάν κάποιος χρησιμοποιεί εσένα ως σχέση ανάκαμψης, θα το καταλάβεις από το ότι ενδέχεται να μιλά διαρκώς για την προηγούμενη σχέση του, αν βρίσκει λόγους να συναντήσει το άλλο άτομο ή να περάσει χρόνο μαζί του, αν σε συγκρίνει συχνά με αυτό και γενικώς αναφέρεται έντονα στην προηγούμενη σχέση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι το ταίρι σου δεν έχει επενδύσει συναισθηματικά μαζί σου ή βρίσκει τρόπους να αποφύγει τη συναισθηματική ή σωματική οικειότητα.
«Από την άλλη, αν η σχέση είναι επικεντρωμένη στο σεξ, αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι είναι περισσότερο μια ανάκαμψη, επειδή δεν προχωρά συναισθηματικά και διατηρείται πιο επιφανειακή», προσθέτει η Δρ. Fedrick.
Πόσο διαρκούν οι σχέσεις ανάκαμψης;
«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, αλλά τα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι μια τέτοια σχέση διαρκεί περίπου από ένα μήνα έως ένα χρόνο», λέει η Δρ. Fedrick. Αν, όμως, και οι δύο σύντροφοι χρησιμοποιούν μια σχέση για ανάκαμψη, ενδέχεται να μην αναγνωρίζουν τα σημάδια, να «βολεύονται», με αποτέλεσμα η κατάσταση να παρατείνεται.
Ποια τα στάδια μιας σχέσης ανάκαμψης;
Το πρώτο στάδιο συνήθως εμφανίζεται λίγο μετά τον χωρισμό από την προηγούμενη σχέση και χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση μοναξιάς, λύπης, ανεπεξέργαστων συναισθημάτων που προσπαθείς να αποφύγεις και την αίσθηση ότι σου λείπει το πρώην ταίρι σου, εξηγεί η Δρ. Fedrick.
Αυτό τελικά οδηγεί στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο επιδιώκεις να γνωρίσεις ένα νέο πρόσωπο. «Είναι η έλξη ή το ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο, που κάποιος χρησιμοποιεί ως ‘επίδεσμο’», λέει η δρ. Fedrick. «Είναι ωραίο να έχεις ξανά αυτή την προσοχή, τη στοργή».
Το τρίτο στάδιο είναι η φάση του μήνα του μέλιτος. «Όλα είναι υπέροχα, τα συναισθήματα και η χημεία είναι έντονα», λέει η Δρ. Fedrick. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως το στάδιο που θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι το νέο σου ταίρι κάνει πράγματα που έκανε ή δεν έκανε ο παλιός σου έρωτας.
Δυστυχώς, αυτή η ευτυχισμένη κατάσταση συνήθως δεν διαρκεί πολύ και γρήγορα μεταβαίνει στο τέταρτο στάδιο, αυτό της σύγκρισης. «Αρχίζεις να αναγνωρίζεις ότι, παρ’όλο που το νέο άτομο κάνει αυτά που δεν έκανε το προηγούμενο, δεν κάνει επίσης αυτά που έκανε το πρώην ταίρι σου», λέει η Δρ. Fedrick. Αυτό είναι συνήθως το στάδιο όπου η πραγματικότητα αρχίζει να εγκαθίσταται.
Το τελικό στάδιο είναι αυτό της «λήψης αποφάσεων», όπου είτε αποδέχεσαι ότι πρόκειται για μια σχέση ανάκαμψης, αλλά θέλεις να προσπαθήσεις να την κάνεις να λειτουργήσει, είτε αποφασίζεις να χωρίσεις. «Το τελικό στάδιο μπορεί να επαναφέρει τους ανθρώπους στην αρχική τους κατάσταση μετά το χωρισμό από το πρώην ταίρι, αν δεν κάνουν τη δουλειά που πρέπει συναισθηματικά με τον εαυτό τους», λέει η Δρ. Fedrick.
Μπορούν οι σχέσεις ανάκαμψης να διαρκέσουν;
Οι σχέσεις ανάκαμψης δεν είναι απαραίτητα καταδικασμένες να αποτύχουν. Για να διαρκέσουν, όμως, χρειάζεται δουλειά. «Εφόσον υπάρχει αυτογνωσία γύρω από αυτό που συμβαίνει και προθυμία να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα, μπορεί να λειτουργήσει», λέει η Δρ. Fedrick. Πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των συντρόφων να είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί σχετικά με τους όρους, τα συναισθήματα και τους στόχους της σχέσης.
Το άτομο στη σχέση ανάκαμψης πρέπει επίσης να είναι πρόθυμο να επουλωθεί από συναισθήματα, τραύματα ή τη δυσπιστία που του προκάλεσε το παρελθόν και να επικεντρωθεί στη συναισθηματική του αποκατάσταση, ώστε να αφοσιωθεί στη νέα σχέση, σημειώνει η Δρ. Fedrick. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η νέα σχέση εξελίσσεται λίγο πιο αργά, έτσι ώστε ο σύντροφος που ανακάμπτει να μπορεί να ξεπεράσει πλήρως την προηγούμενη σχέση, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στη νέα.
Τι πρέπει να κάνεις εάν συμμετέχεις σε μια σχέση ανάκαμψης;
Είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής με τον άλλο άνθρωπο και να του πεις πώς νιώθεις. Σίγουρα είναι άβολο, αλλά η διαφάνεια είναι το κλειδί για να έχει προοπτική αυτή η σχέση. Μίλα ανοιχτά για τα συναισθήματά σου, αλλά και για το τι θα ήθελες μακροπρόθεσμα. «Είναι πραγματικά εύκολο και για τους δύο ανθρώπους να παραβλέψουν τα σημάδια και να υποκρίνονται πως δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά αυτό δημιουργεί περαιτέρω δυσαρέσκεια και ρωγμές στα θεμέλια», λέει η ειδικός.
Αυτή η συζήτηση ενδέχεται να οδηγήσει στο χωρισμό ή ένα προσωρινό διάλειμμα από τη σχέση. Εάν αποφασίσετε να καταβάλετε αμοιβαία προσπάθεια για να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει, είναι πιθανό η σχέση ανάκαμψης να πετύχει και να οδηγήσει τελικά σε κάτι πολύ όμορφο. Θα πρέπει, όμως, να προσέξεις το εξής: Αν έχεις κάνει στο παρελθόν αρκετές σχέσεις ανάκαμψης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις κολλήσει σε ένα ανθυγιεινό μοτίβο.
Σε αυτή την περίπτωση, ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσεις τη βοήθεια κάποιου συμβούλου, που θα συμβάλλει στην διαδικασία της συναισθηματικής σου ανάκαμψης από τα τραύματα παλιών σχέσεων. «Ένας επαγγελματίας μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί πηγαίνεις από σχέση σε σχέση ή αν προσπαθείς να καλύψεις κάτι», καταλήγει η δρ. Fedrick.