Λίγο πολύ σε όλους έτυχε. Έχεις ένα σημαντικό ραντεβού και δε μπορείς να ελέγξεις το άγχος σου. Μια συνέντευξη, μία συνεδρία, μια συνάντηση με ένα σημαντικό πελάτη ή έστω ένα ραντεβού. Είναι οι καταστάσεις που μας κολλάνε στον τοίχο και στο κεφάλι μας στριφογυρνούν αμέτρητες ερωτήσεις και προβληματισμοί. Πως θα πάει; Θα πάει καλά; Κι αν δεν πάει καλά; Μήπως δεν είμαι καλά προετοιμασμένη; Αν με ρωτήσει κάτι που δεν ξέρω; Τι θα πω; Αυτά και άλλα τόσα μας φέρνουν σε κατάσταση ασφυξίας και «κρίσης πανικού».
«Όσο περισσότερα θέματα υπάρχουν, τόσο περισσότερο είναι το άγχος. Αυτή η αντίδραση είναι μια φυσική ανταπόκριση του σώματος. Ο μεταβολισμός μπαίνει σε «επαγρύπνηση» για να είναι σε ετοιμότητα και να βρει τρόπους για να πολεμήσει το άγχος ή να ξεφύγει από αυτό» εξηγεί η Mélanie Baÿ-Smadja, κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, ειδική στις γνωστικές θεραπείες συμπεριφοράς.
Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις;
- Δέξου τα αισθήματά σου: Το να είσαι σε άρνηση δεν είναι η λύση και την απάντηση μας δίνει η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, ειδική σε ολοκληρωμένες θεραπείες, Alexandra Rivière-Lecart: «Πρέπει να δεχτείς το γεγονός ότι αυτό το ραντεβού είναι πολύ σημαντικό, και όχι να καταστέλλεις ή να ελαχιστοποιείς τα συναισθήματά σου. Το άγχος είναι καλό. Αν είσαι σε άρνηση και λες “δεν είναι τίποτα”, δε θα έχεις την απαραίτητη αδρεναλίνη που χρειάζεσαι» , ενώ συνεχίζοντας αναφέρει: «όταν οι υπόλοιποι είναι σε άρνηση και σου λένε” όλα θα πάνε καλά ” αυτό είναι λάθος και δε βοηθά καθόλου την κατάσταση».
- Γράψε στο χαρτί τα ερωτήματά σου: Το γράψιμο σου επιτρέπει να επεξεργαστείς καλύτερα τις πληροφορίες. «Η αναγνώριση των προσδοκιών και των φόβων σου μετά από την καταγραφή τους, με ένα στυλό, καθιστά δυνατή την κατανόηση των αιτιών: του άγχος, του φόβου, της έλλειψης εκτίμησης κλπ» αναφέρει η Rivière-Lecart. Δημιούργησε μια λίστα με τις πιο κάτω ερωτήσεις: Τι νιώθω; Η αμφιβολία μου βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή απλά είναι στο μυαλό μου; Τι θα έκανε κάποιος στην περίπτωσή μου; Πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το γεγονός σε έξι μήνες; Έπειτα προσπάθησε να δώσεις απαντήσεις, να αποστασιοποιηθείς από αυτό που θα συμβεί στο ραντεβού και να ηρεμίσεις. Ενώ συνεχίζοντας η Mélanie Baÿ-Smadjα, συνιστά να συνεχίσεις θυμίζοντας στον εαυτό σου παρόμοιες καταστάσεις που πέρασες και είχαν θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέων, σύμφωνα με την ειδικό, πρέπει να θέσεις την πιο κάτω ερώτηση στον εαυτό σου: «Ακόμα και αν η συνέντευξη δεν πάει καλά, ποιο είναι το χειρότερο ή το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί».
- Βρες εναλλακτικές λύσεις: Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσεις το άγχος σου είναι να βρεις εναλλακτικές λύσεις. Δώσε στον εαυτό σου ένα plan B και οργάνωσε ποιες θα είναι οι κινήσεις σου αν αποτύχει αυτό το ραντεβού. Έτσι θα έχεις επιλογές και θα εφησυχάσεις τον εαυτό σου.
- Ανάπνευσε: Η αναπνοή θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την «κρίση πανικού» που σε διακατέχει. Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις την πιο κάτω άσκηση που προτείνει η ειδικός, Mélanie Baÿ-Smadja: «Πάρε μια αναπνοή και μπλόκαρε την αναπνοή σου για 7 έως 20 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια εξέπνευσε. Επανάλαβε επτά φορές στη σειρά. Αυτό, όχι μόνο θα σου επιτρέψει να επιβραδύνεις τον καρδιακό σου ρυθμό με την έλλειψη οξυγόνου, αλλά και να χαλαρώσεις τους μυς σου και να απενεργοποιήσεις την “κατάσταση συναγερμού”, την πηγή στρες και την απώλεια ενέργειας. Κάνε αυτή την άσκηση πριν από το ραντεβού σου, αλλά και τώρα!»
- Κοίταξε γύρω σου: Αυτή είναι μια απλή άσκηση που πρέπει να εφαρμόσεις καθώς περιμένεις για το ραντεβού σου. Την στιγμή που βρίσκεσαι στην αίθουσα αναμονής δεν χρειάζεται να εστιάζεις στον εαυτό σου, σε αυτά που θα πεις ή θα κάνεις μερικά λεπτά μετά. Παρατήρησε γύρω σου, κοίταξε το χώρο, τους υπόλοιπους που περιμένουν και άσε το μυαλό σου ελεύθερο να χαλαρώσει.
- Τεντώσου: «Το τέντωμα πριν από μια συνέντευξη ενεργοποιεί το titin (μια μυϊκή πρωτεΐνη). Αυτή η δράση σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς, να επανεστιάσεις στον εαυτό σου και να ξανακερδίσεις κάποιους δυναμισμούς », αναφέρει η Melanie Baÿ-Smadja.