Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση κοινή και πολύ συχνή. Κυρίως εμφανίζεται σε γυναίκες, ηλικίας 30-60 ετών, με τριπλάσια συχνότητα απ΄ότι στους άνδρες και είναι εξαιρετικά επίπονο.
Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο σωλήνας αυτός, που βρίσκεται στον καρπό μας, είναι στενός ή στενεύει με τα χρόνια και το νεύρο, που τον διαπερνά, σταδιακά πιέζεται.
Αίτια.
Τα αίτια του συνδρόμου αυτού, μπορεί να οφείλονται είτε σε κάποια χρόνια πάθηση είτε στην έντονη χρήση του χεριού είτε σε κάποια προδιάθεση.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιες παθήσεις, που συνδέονται με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή τουλάχιστον το επιβαρύνουν. Για παράδειγμα, κοίλες στον αυχένα, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, είναι κάποιες από τις συχνές αιτίες της πάθησης. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά σε αυτή την περίπτωση, συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννα.
Ωστόσο, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερκόπωση του χεριού. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε εργασίες, που απαιτείται η συστηματική χρήση του καρπού, όπως π.χ. σε ταμίες ή σε όσους χρησιμοποιούν πολύ τον υπολογιστή και γενικά σε όσους κάνουν χειρωνακτικές εργασίες.
Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε μικροτραυματισμούς, σε ανατομική ανωμαλία ή σε μια εκ φύσεως προδιάθεση, ενώ μέχρι στιγμής, η κληρονομικότητα δε συνδέεται με το σύνδρομο.
Συμπτώματα.
Δυστυχώς, τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι αρκετά επίπονα. Αρχικά, μπορεί να νιώθεις μούδιασμα στην παλάμη και στα τρία πρώτα δάχτυλα -κυρίως στο δείχτη και το μέσο. Το μούδιασμα αυτό ή μυρμήγκιασμα, είναι παροδικό κι εμφανίζεται κυρίως τη νύχτα.
Με την πάροδο του χρόνου, το μούδιασμα μετατρέπεται σε πόνο, ο οποίος είναι ανυπόφορος και συχνά αντανακλά στον αγκώνα ή στο βραχίονα. Αν δε, το αφήσεις χωρίς θεραπεία, τότε το χέρι και τα δάχτυλα ατονούν, ενώ σταδιακά μπορεί να έχεις απώλεια αίσθησης.
Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα, καθώς, τα χέρια μας τα χρησιμοποιούμε συνέχεια. Η αδυναμία και ο πόνος λοιπόν, καθιστούν κάποιες λεπτοδουλειές (π.χ. ράψιμο, ζωγραφική…) σχεδόν αδύνατες.
Αντιμετώπιση.
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να διαγνωστεί μέσα από μια ανώδυνη εξέταση, το ηλεκτρομυογράφημα.
Η πιο συχνή θεραπεία είναι η ανάπαυση του χεριού, συχνά σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ενός ελαστικού επιδέσμου-νάρθηκα. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι φυσιοθεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστούν με τη χορήγηση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων ή ενέσεων κορτιζόνης.
Εντούτοις, πολλές φορές η στένωση αυτή είναι τόσο προχωρημένη, που απαιτείται χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αποκατασταθεί η νευρολογική βλάβη. Βέβαια, οι σύγχρονες επεμβατικές μέθοδοι είναι γρήγορες, ανώδυνες και με άμεσα αποτελέσματα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
5 ασκήσεις streching που θα σε ανακουφίσουν.
Μια πολύ καλή κι αποτελεσματική λύση για εσένα, που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σε ταλαιπωρεί -και είναι σε αρχικό στάδιο- είναι κάποιες ασκήσεις, που μπορείς να κάνεις μόν@ σου μέσα στην ημέρα. Είναι πανεύκολες, τις κάνεις ακόμα και στο γραφείο σου και θα σε ανακουφίσουν σίγουρα από τις δυσάρεστες ενοχλήσεις του συνδρόμου αυτού.
1. Σε όρθια στάση, χαμήλωσε το κεφάλι και κοίταζε προς τα κάτω. Παράλληλα, βάλε τις παλάμες σου πάνω σε μια επιφάνεια (π.χ.γραφείο) με τα δάχτυλα ανοιχτά και να κοιτούν προς εσένα. Σιγά-σιγά, γείρε προς την επιφάνεια αυτή, κρατώντας τεντωμένα τα χέρια και μείνε για ένα λεπτό. Επανέλαβε τρεις φορές.
2. Βάλε τα χέρια σε στάση προσευχής, κοντά στο στήθος σου. Προσεχτικά κατέβασέ τα ενωμένα προς την περιοχή της κοιλιάς σου. Μόλις αισθανθείς αυτό το τράβηγμα, μείνε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα. Επανέλαβε τρεις φορές.
3. Σήκωσε το χέρι σου μπροστά, με την παλάμη στραμμένη προς τα πάνω και τα δάχτυλα προς τα κάτω. Με το άλλο σου χέρι, απαλά, από την έξω πλευρά, τράβηξε τα δάχτυλα προς εσένα. Κράτα τα 30 δευτερόλεπτα κι επανέλαβε σε κάθε χέρι τέσσερις φορές.
4. Κλείσε το χέρι σου σε μπουνιά και άνοιξε τα δάχτυλα, τεντώνοντας τα προς τα πάνω. Ανοιγόκλεινε το για 10 φορές κι έπειτα, πέρνα στο άλλο χέρι.
5. Σήκωσε το χέρι σου (σα να χαιρετάς κάποιον) κι ένωσε τον αντίχειρα με τον δείχτη, μετά με τον μέσο και συνέχισε έτσι και με τα υπόλοιπα δάχτυλα. Κάνε το ίδιο και με το άλλο χέρι.
Extra tip: Στη αγορά υπάρχουν ειδικά antistress μπαλάκια, τα οποία θα σε βοηθήσουν πολύ.
Ευχαριστούμε θερμά την φυσίατρο, Μαρία Τακβοριάν από το Orthorehab Center για τις συμβουλές της.Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.