Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αρκετοί από εμάς περάσαμε από ψυχικό και πνευματικό limbo.
Κάπως έτσι ένα γίναμε μάρτυρες μιας αισθητής μείωσης της παραγωγικότητας και της ενέργειάς μας ενώ όλα δείχνουν ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βίωσαν μια δυσάρεστη επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας.
Ευάλωτες ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές, αλλά και επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους ή που βίωσαν οικονομική ζημιά σίγουρα γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο σκληρός μπορεί να είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος του lockdown. Ακόμη όμως και για κάποιον που δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, το να χάνει την αίσθηση του χρόνου, του έξω κόσμου και της κοινωνικής ζωής δεν είναι εύκολο.
Και πες το πρώτο διάστημα όντως μπορείς να το εκμεταλλευτείς για να ξεκουραστείς, να τελειώσεις ένα βιβλίο που είχες αφήσει στη μέση, να περάσεις παραπάνω χρόνο με την οικογένειά σου, να μαγειρέψεις μια συνταγή που είχες βάλει στο μάτι. Μετά τι γίνεται; Πόσες συνταγές του Άκη πια να ξεσηκώσεις; Και πόσες ακόμη ώρες ύπνου να προσθέσεις;
Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που θα αποζητήσεις την επικοινωνία με τον κοινωνικό σου κύκλο, την άνεση του να βγεις από το σπίτι χωρίς να στείλεις μήνυμα, το να πας για ένα καφέ, το να πάρεις μέρος σε μια κοινωνική δραστηριότητα οποιασδήποτε φύσης.
Γιατί ναι, όλα αυτά γίνονται και remotely αλλά μέχρι πότε μπορείς να το αντέξεις αυτό χωρίς να νιώσεις ότι βυθίζεσαι στην αδράνεια και την ατονία;
Και κάπως έτσι συνειδητοποιούμε ότι το fitness δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό μας. Και για να ζούμε καλύτερα, θα πρέπει η φροντίδα της ψυχικής και πνευματικής μας υγείας να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της self-care ρουτίνας μας. Για όσο διάστημα λοιπόν οι συνθήκες το απαιτούν, προστάτεψε τους γύρω σου μένοντας σπίτι. Και παράλληλα, φρόντισε τον εαυτό σου. Τον έξω αλλά και τον μέσα.
Κάνε γιόγκα ή/και διαλογισμό
Ξέρω ότι αυτό το tip είναι αφόρητα κλισέ αλλά και τα κλισέ δεν έχουν γίνει κλισέ χωρίς λόγο. Η γιόγκα και ο διαλογισμός, ή τέλος πάντων κάποια εναλλακτική του, είναι αξίες διαχρονικές και μέθοδοι δοκιμασμένες.
Φτιάξε ένα πρόγραμμα
Και τήρησέ το! Ξύπνα μια συγκεκριμένη ώρα, βρες ποιες ώρες θα δουλεύεις/διαβάζεις, ποιες ώρες θα γυμνάζεσαι, πότε θα τηλεφωνείς στους δικούς σου, πότε θα μαγειρεύεις, πότε θα κάνεις φασίνα κτλ. Προσπάθησε να μείνεις πιστή σε αυτό το πλάνο, όπως θα συνέβαινε και αν δεν είχαμε social distancing και έπρεπε να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς σου.
Μην το παρακάνεις με τον ύπνο
Σίγουρα η πλήξη και η ατονία ή αυτή η αίσθηση της πιτζάμας όλη τη μέρα να κάνει το πάπλωμα λίγο πιο βαρύ. Θυμήσου όμως ότι η αδράνεια γεννά αδράνεια (ελπίζω να μην το διαβάζει αυτό ο φυσικός μου). Σήκω, περιποιήσου τον εαυτό σου, πιες τον καφέ σου, βάλε λίγη μουσική και ξεκίνα τη μέρα σου. Και το βράδυ, κοιμήσου μια λογική ώρα!
Μην κάθεσαι όλη μέρα με τις πιτζάμες
Σαφώς και είναι πιο άνετα αλλά όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αρκεί για να σε στέλνει από καναπέ σε καναπέ και από κει στο κρεβάτι για ύπνο κάθε τόσο. Προτίμησε αντ’ αυτού να περιποιηθείς τον εαυτό σου, να φορέσεις κάτι άνετο (αλλά όχι τις πιτζάμες σου), να βάλεις λίγο άρωμα και να διατηρήσεις μια skin-care ρουτίνα. Το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις πιο όμορφα.
Αναζήτησε online εθελοντικά προγράμματα
Εξάλλου όλα πλέον μπορούν να διεξαχθούν και διαδικτυακά. Ψάξε και επικοινώνησε με εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, συλλόγους κ.τ.λ. και δες που μπορείς να ενταχθείς. Δεν απαιτεί πολύ από το χρόνο σου, δεν θα σε φορτώσει με ευθύνες και άγχος και προπαντός θα σε κρατήσει σε πνευματική εγρήγορση.
Ξεκίνα μια ξένη γλώσσα
Αν είσαι από εκείνους που από τότε που είδαν το Casa de Papel ονειρεύτηκαν τον εαυτό τους να μιλάει ισπανικά και να οργανώνει ληστείες, τότε σίγουρα η περίοδος της καραντίνας ευνοεί το πρώτο σκέλος αυτής της φαντασίωσης (το δεύτερο ασ’ το καλύτερα). Και γενικότερα, αν πάντα ήθελες να μάθεις μια ξένη γλώσσα, υπάρχουν πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες που σου δίνουν αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα επιτρέποντάς σου να εργαστείς με το δικό σου ρυθμό και πάντα από την άνεση του σπιτιού σου.
Καλλιέργησε νέες δεξιότητες
Αν δεν τα πηγαίνεις καλά με τις γλώσσες, μπορείς πάντα να διατηρήσεις το μυαλό σου σε εγρήγορση μέσω ενός διαδικτυακού course. Μπορεί να είναι κάτι σχετικό με το αντικείμενό σου ή κάτι πλήρως διαφορετικό.
Βάλε στόχους
Αφενός αυτοί οι στόχοι θα γίνουν το καύσιμό σου για να κάνεις όλα τα παραπάνω που είπαμε και αφετέρου να θυμάσαι ότι κάποια στιγμή η ζωή θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Πώς θα ήθελες να αξιοποιήσεις τις συνθήκες τότε;