Στην αρχή το αγαπήσαμε σε βαθμό υστερίας. Ύστερα αγαπήσαμε να το μισούμε. Τώρα, είμαστε αναποφάσιστοι. Μπορεί να γκρινιάζουμε ότι έχουμε κουραστεί από τα eggs Benedict, τα pancakes και τις Mimosas αλλά ας το παραδεχτούμε: μας αρέσει να ξυπνάμε αργά την Κυριακή και να απολαμβάνουμε ένα πιο πλούσιο πρωινό.

Δεν υπάρχει λόγος για συμβιβασμούς! Εδώ έχουμε συγκεντρώσει τις αγαπημένες μας συνταγές για εναλλακτικό brunch, χωρίς να κουνηθείς από το σπίτι σου!

Shakshuka: Aβγά μάτια, σιγομαγειρεμένα σε αρωματική, πικάντικη σάλτσα ντομάτας

Υλικά για μία μερίδα:

  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο καυτερή ή γλυκιά ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 2 ζουμερές ντομάτες χοντροκομμένες ή 200 γρ. κονσέρβα
  • 2 αβγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νερό , και περισσότερο αν χρειαστεί
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι ή λάιμ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι για το σερβίρισμα
  • ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάλε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και ψήσε τους σπόρους κύμινου για 2 λεπτά. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σώταρε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα. Πρόσθεσε την πιπεριά και το σκόρδο, και συνέχισε να σωτάρεις για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίξε τις ντομάτες με το ζουμί τους, την πάπρικα και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε σπάζοντας με το κάτω μέρος της κουτάλας τις ντομάτες. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε τη σάλτσα μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου 15 λεπτά.

Κάνε δύο τρύπες στην σάλτσα με μια ξύλινη κουτάλα και σπάσε μέσα τα αβγά. Σκέπασε το τηγάνι και μαγείρεψε σε πολύ-πολύ χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μείνει ο κρόκος ρευστός, για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι ίσα-ίσα να γίνουν. Βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπάλισε με τον κόλιανδρο και το ταχίνι, και σέρβιρε μαζί με πιττούλες ή χωριάτικο ψωμί για τις απαραίτητες βούτες.

Çılbır: Ta αβγά με γιαούρτι που θα σου γίνουν εμμονή

Υλικά για μία μερίδα:

  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
  • 100 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο, και λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 αβγό
  • ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ λιώσε το σκόρδο, ρίξε από πάνω το λεμόνι, και άφησέ το 5 λεπτά. Πρόσθεσε το γιαούρτι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και άφησέ το στην άκρη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάλε ένα κατσαρολάκι με νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες, χαμήλωσε τη φωτιά. Σπάσε το αβγό πρώτα σε ένα φλιτζανάκι, και από το φλιτζανάκι ρίξε το απαλά στο νερό. Βράσε το μέχρι να σφίξει το ασπράδι αλλά να μείνει μαλακός ο κρόκος, περίπου 3-4 λεπτά. Βγάλε το με την τρυπητή κουτάλα, και βάλε το πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.

Στο ενδιάμεσο, ζέστανε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή σε ένα μπρίκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει, περίπου 1-2 λεπτά. Βγάλε το από την φωτιά, ρίξε μέσα το μπούκοβο και ανακάτεψε.

Πάρε ένα ρηχό μπολάκι, στρώσε μέσα το γιαούρτι με ένα κουτάλι αφήνοντας ένα βαθούλωμα στο κέντρο, ακούμπησε από πάνω το ποσέ αβγό, ρίξε το λιωμένο βούτυρο κυκλικά να πάει παντού, και σκόρπισε λίγο επιπλέον άνηθο από πάνω. Πάρε το ψωμάκι σου, και ετοιμάσου για αέρινες βούτες.

Αβγά με πέστο ανατολίτικο

Υλικά για δύο μερίδες:

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα κόλιανδρου
  • 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα μαϊντανού
  • 1 σκελίδες σκόρδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο καυτερό ή όσο θέλεις
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 φέτες ψωμί για το σερβίρισμα
  • φέτα ή ξινομυζήθρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ρίξε σε ένα multi το κύμινο, τα φύλλα κόλιανδρου και μαιντανού, το σκόρδο, την πάπρικα, το μπούκοβο και τον χυμό λεμονιού και χτύπησέ τα προσθέτοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθούν. Δοκίμασε και πρόσθεσε κι άλλο λάδι ή αλάτι αν χρειάζεται. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία για να μην σου καεί, ρίξε τη σάλτσα που έφτιαξες και άπλωσέ τη μέχρι να ζεσταθεί, περίπου 1 λεπτό. Σπάσε δύο αβγά πάνω από πάνω, αλατοπιπέρωσέ τα, και τηγάνισέ τα όπως σου αρέσουν, και βγάλε τα από το τηγάνι. Ψήσε το ψωμί σου στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα και να ρουφήξει όση σάλτσα περίσσεψε, περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Βάλε ένα αβγό πάνω σε κάθε φέτα ψωμί, πασπάλισε με τυράκι και λίγο μπούκοβο, και απλά απόλαυσε.

Surtuko blog | Instagram 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη aka Σουρτούκω εξηγεί ποια είναι τα μυστικά για να τρως καλά μαγειρεύοντας λιγότερο