Εκτός από τη γλυκιά και μυρωδάτη γεύση της, η κολοκύθα αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών –για τον οργανισμό- συστατικών.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Τέλος, η κολοκύθα είναι το κυρίαρχο φθινοπωρινό λαχανικό, ενώ συμπεριλαμβάνεται στις πολύ υγιεινές τροφές.
Παρακάτω, σας προτείνουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες συνταγές με κολοκύθα που θα σας ξετρελάνουν!
Σιροπιαστή κολοκύθα με καρυδόψιχα
Υλικά
Για 4-6 μερίδες
1 μικρή κολοκύθα κομμένη σε κύβους χωρίς σπόρους
1 φλιτζάνι ζάχαρη 200 γραμμάρια
2 γαρύφαλλα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
½ φλιτζάνι θρυμματισμένο καρύδια
Εκτέλεση
Ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μετά ρίχνετε τα 200 γραμμάρια ζάχαρης μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθεί η κολοκύθα. Αφήνετε την κολοκύθα με τη ζάχαρη στην άκρη για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι η κολοκύθα να βγάλει τα υγρά της. Προσθέστε τα γαρύφαλλα και τον χυμό λεμονιού. Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία στη μέση της εστίας και σιγοβράζετε με κλειστό το καπάκι για περίπου 30 λεπτά.
Να ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει η κολοκύθα στον πάτο της κατσαρόλας.
Μεταφέρετε τα κολοκύθια σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με το σιρόπι. Γαρνίρετε με θρυμματισμένα καρύδια.
Κέικ με κολοκύθα
Υλικά
Για 4-6 άτομα
600 γραμμάρια κολοκύθα
500 γραμμάρια αλεύρι
400 γραμμάρια ζάχαρη
5 αυγά
200 γραμμάρια καρύδια
1 βανίλια
200 ml λάδι
½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν παόυντερ
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
βούτυρο
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Αρχικά χτυπάμε την κολοκύθα στο μπλέντερ.
Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε σε ένα πιάτο τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους των αυγών, 1 βανίλια, 400 γραμμάρια ζάχαρη, 200 ml λάδι και 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα.
Χτυπάμε καλά τα υλικά.
Αμέσως μετά, προσθέτουμε στο μείγμα μας την τριμμένη κολοκύθα.
Βάζουμε σε ένα μπολ 500 γραμμάρια αλεύρι, 1 φακελάκι μπέικιν παόυντερ, 200 γραμμάρια καρύδια (αφού τα αλέσουμε) και ½ κουταλάκι αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και κατόπιν τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα και τα χτυπάμε στο μίξερ.
Τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Υλικά
Για 4-6 άτομα
Ένα κιλό κολοκύθα
Δύο καρότα
Ένα πράσο
Μία πατάτα
Ένα λίτρο ζωμός λαχανικών
100 ml κρέμα γάλακτος
Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι
Λευκό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο
Κάρδαμο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε σε κύβους τα λαχανικά και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κάρδαμο καθώς και το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό.
Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά. Πολτοποιούμε τη σούπα και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μόλις ξαναπάρει βράση, προσθέτουμε το βούτυρο.
Σαλάτα με κολοκύθα και ρόκα
Υλικά
Για 2-4 άτομα
1 κιλό κολοκύθα
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
200 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
Κουκουνάρι
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Μέλι
Αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τους σπόρους.
Την κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις φέτες κολοκύθας σε μια πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
Τις αφήνουμε με τη ζάχαρη για 30 λεπτά και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Καβουρδίζουμε για 2 λεπτά το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι.
Στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε την ρόκα, την κολοκύθα, την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το λεμόνι, λίγο μέλι και αλάτι.
Κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα
Υλικά
300 γραμμάρια κόκκινη κολοκύθα τριμμένη
500 γραμμάρια φέτα βαρελίσια χοντροκομμένη
½ λίτρο γάλα φρέσκο
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 συσκευασία (25 γραμμάρια) μαγιά φρέσκια
3 αυγά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
βούτυρο λιωμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για 6-8 άτομα.
Εκτέλεση
Μια πολύ εύκολη συνταγή, για να φτιάξετε πίτα με κολοκύθα χωρίς κόπο..
Βάζουμε σε σουρωτήρι την κολοκύθα, από πάνω ακουμπάμε ένα πιάτο με κάτι βαρύ και την αφήνουμε για μισή ώρα για να στραγγίξουν τα υγρά της.
Στύβουμε την κολοκύθα με το χέρι και τη μεταφέρουμε σε λεκάνη.
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο γάλα.
Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με την κολοκύθα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το κύμινο, το μαϊντανό, τυρί και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για να δέσουν.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα της ζύμης.
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε την πίτα να ψηθεί για 60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Τηγανίτες κολοκύθας
Υλικά
Για 4-6 άτομα
60 γραμμάρια αλεύρι
300 γραμμάρια ψίχα κολοκύθας πολτοποιημένη
2 κουταλιές κονιάκ
90 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
3 ασπράδια αυγών
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ζύμη ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα , το αλεύρι και τα ασπράδια μέχρι να χυλώσουν.
Βάζουμε την κολοκύθα στο μπλέντερ και την κάνουμε πουρέ. Ρίχνουμε το μείγμα της κολοκύθας μέσα στο μείγμα με το αλεύρι, ραντίζουμε με το κονιάκ, τις βουτάμε στη ζύμη και πριν κάψει το λάδι τις τηγανίζουμε.
Όταν πάρουν χρώμα, είναι έτοιμες. Μπορούμε να τις γαρνίρουμε όπως μας αρέσει.
Ένας τρόπος είναι με γλυκό κουταλιού βύσσινο ή κεράσι, με μέλι και κανέλα, ή ακόμα και με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Κολοκυθόψωμο με σοκολάτα
Υλικά
Για 2-4 άτομα
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας
1/5 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
1/4 κουταλιά του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1/4 κουταλιά του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 αβγό
1/2 κούπα αλεσμένη κολοκύθα
1/4 κούπας γιαούρτι χωρίς λιπαρά
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας
1/4 κούπας μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφουμε με λίγο βούτυρο τη φόρμα μέσα στην οποία θα ψήσουμε το ψωμί.
Σε ένα μίξερ, χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Στη συνέχεια ρυθμίζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε και τα αβγά.
Έπειτα, προσθέτουμε την κολοκύθα, το γιαούρτι, το μέλι και τη βανίλια, τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία αλοιφή.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, το τζίντζερ και το μπαχάρι.
Ενώνουμε αυτό το μείγμα με το προηγούμενο και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουν ενιαία υφή.
Τέλος, το τοποθετούμε μέσα στο σκεύος που έχουμε για το φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Αλλιώς, δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να τρυπήσουμε το κέντρο του κι αν βγει καθαρή το ψωμί μας είναι έτοιμο.
Όταν κρυώσει το γλυκό ψωμί, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Υλικά
Για 8 άτομα
1 κιλό κολοκύθα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
7 χωριάτικα φύλλα για πίτες
6 κουταλιές της σούπας μυζήθρα ξερή τριμμένη
Μισό φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
60 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
160 γραμ. ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε την κολοκύθα στο σουρωτήρι με το αλάτι και το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να βγάλει τα υγρά της. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μυζήθρα, 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τα 4 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Αδειάζουμε και στρώνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα των φύλλων. Στρώνουμε από πάνω άλλα 3 φύλλα καλά λαδωμένα. Το φύλλο που περισσεύει είτε το κόβουμε είτε το στρίβουμε προς τα μέσα.
Ραντίζουμε με νερό και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Κολοκύθα με μείγμα μυρωδικών
Υλικά
Για 2-4 άτομα
1 κολοκύθα, περίπου 2 κιλά, αποφλοιωμένη, χωρίς σπόρους, κομμένη σε κύβους
3 φύλλα δάφνης
αλάτι
1 φλιτζάνι καρύδια (μπορεί να υποκαταστήσει κουκουνάρι)
2-3 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1-2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
χυμός λεμονιού από 1 λεμόνι
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε την σάρκα της κολοκύθας σε κύβους και τους αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ψήστε μέχρι να αρχίσουν οι κύβοι με καφέ, περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο.
Στη συνέχεια βάλτε 4 φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Αφήστε το να σιγοβράζει. Προσθέστε τους κύβους κολοκύθας στην κατσαρόλα. Βράστε, για 10 λεπτά με καπάκι και στραγγίξτε.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τοστ τα καρύδια. Ανακατεύετε συχνά.
Μόλις αρχίσουν να αποκτούν καφέ χρώμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Λιώνετε το βούτυρο στο τηγάνι με τα καρύδια σε μέτρια- υψηλή θερμότητα. Ανακατεύετε τα καρύδια με το βούτυρο, προσθέστε τους κύβους κολοκύθας.
Προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ, βανίλια, πιπέρι, λίγο αλάτι και ξερό θυμάρι και ανακατέψτε πάλι.
Σβήστε τη φωτιά και συμπίεση χυμό λεμονιού πάνω από όλα και σερβίρετε.
Φραγκίσκα Στρούμπου
Μου έφτιαξες τη διάθεση με τις ωραίες Χαλογούινικες συνταγές!! Σίγουρα θα τις δοκιμάσω μέσα στον Οκτώβρη. Καλό Φθινόπωρο!