Ακούγεται παράδοξο και για πολλούς ασυνήθιστο όμως είναι αλήθεια. Τα πιο νόστιμα brownies έχουν σαν βασικό συστατικό την μελιτζάνα.

Υπάρχει όμως λογική εξήγηση γι’ αυτό. Τα λαχανικά δίνουν όμορφο χρώμα, γεύση και, πάνω απ’ όλα, υγρασία σε όλα τα επιδόρπια, από cupcakes μέχρι και παραδοσιακές flan.

Οι μελιτζάνες δεν έχουν πολλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη και λειτουργούν ως ένα καταπληκτικό υποκατάστατο βουτύρου δίνοντας στα brownie και γεύση και εμφάνιση. Και καταλαβαίνω γιατί μπορεί να είσαι σκεπτική με το ζήτημα brownies με μελιτζάνα. Όμως σκέψου.

Και η σοκολάτα στην αρχική της μορφή έχει πολύ άσχημη γεύση μέχρι να προσθέσεις ζάχαρη ή γαλακτοκομικά. Από την άλλη το καρότο είναι επίσης λαχανικό το οποίο όμως έχουμε πολλές φορές γευτεί σε carrot cake.

Μήπως τώρα δεν σου ακούγεται τόσο παράξενο;

Η μελιτζάνα είναι ένας κενός καμβάς γεύσης, που σημαίνει πως μπορείς να της δώσεις όποια γεύση επιλέξεις. Είναι και τεχνικά φρούτο, αλλά λίγοι το σκέφτονται ή το χρησιμοποιούν έτσι.

Αν το συνδυάσεις με σοκολάτα λοιπόν, θα έχει γεύση σοκολάτας. Τώρα μάλλον σου ακούγεται ακόμα καλύτερο. Κι αν θέλεις και τη συνταγή την έχω και αυτή και σου την παραθέτω.

Καλή επιτυχία!

Υλικά:

  • 240 γραμμάρια μελιτζάνα, ζυγισμένη προτού αφαιρεθεί η φλούδα και τεμαχιστεί σε κύβους
  • 80 γραμμάρια λάδι καρύδας, βιολογικό
  • 200 γραμμάρια  σοκολάτα, 80% περιεκτικότητα σε κακάο
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη (μπορείς και ζάχαρη καρύδας)
  • 40 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου
  • 40 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού Baking Powder

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μελιτζάνες ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες και τις σκεπάζουμε με νερό. Τις αφήνουμε για περίπου ένα τέταρτο και στραγγίζουμε το νερό.

Τοποθετούμε στο ίδιο τηγάνι ψιλοκομμένη τη σοκολάτα και το λάδι καρύδας και το αφήνουμε να λιώσει ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις το μείγμα έχει κάπως ομογενοποιηθεί μεταφέρουμε το μείγμα στον επεξεργαστή τροφίμων / μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς.

Προσθέτουμε όλα τα άλλα στέρεα συστατικά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για brownies (λαδωμένο ή βουτυρωμένο και αλευρωμένο) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει πλήρως και να σκάσει ελαφρά το πάνω μέρος.

Αφήνουμε να κρυώσει και μετά απολαμβάνουμε!!!