Αυτή η συνταγή για σκορδόψωμα με κεφαλοτύρι από το _eatme_ θα συνοδέψει τις κρύες σούπες σου, θα γίνει το αγαπημένο σου πρωινό και θα εντυπωσιάσει τους φίλους σου. Γίνονται εύκολα, γρήγορα, και εννοείται πως αντί για κεφαλοτύρι μπορείς να βάλεις όποιο άλλο τυρί προτιμάς!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 3/4 της κούπας μαργαρίνη με βούτυρο
- 1 φακελάκι μαγιά
- μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 αυγό
- χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
- 150 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο ή ό,τι άλλο τυρί προτιμάς
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το αλεύρι. Κάνε μια ”τρύπα” στη μέση και βάle τη μαγιά με τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο (χλιαρό όχι καυτό), το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι (περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά). Ζύμωσε τα υλικά και πρόσθεσε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να έχεις μια εύπλαστη ζύμη. Σκέπασε με μια βρεγμένη πετσέτα και άφησέ το μείγμα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει κόψε στα δυο τη ζύμη, πάρε το ένα κομμάτι και άνοιξέ το με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1 εκατοστού. Για το δεύτερο κομμάτι ακολούθησε την ίδια διαδικασία ή τύλιξέ το σε μεμβράνη και αποθήκευσέ το στην κατάψυξη για την επόμενη φορά. Άλειψε πάνω στο φύλλο ζύμης το ελαιόλαδο, ανακατεμένο με το σκόρδο. Πασπάλισε με το κεφαλοτύρι και τύλιξε σε ρολό. Κόψε με μαχαίρι φέτες με πάχος όσο ένα δάχτυλο περίπου και κάθε ρολάκι που κόβεται στριφογύρισέ το σαν πλεξούδα και κάνε ένα κόμπο. Τοποθέτησέ τα σε ταψάκι με λαδόκολλα, με μικρό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Πασπάλισε με λίγο ακόμη τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήσε στους 200 βαθμούς για 10-12 λεπτά.