Τίποτα στη ζωή δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο και ελπίζω να συμφωνείς.
Τίποτα και ιδιαιτέρως στις σχέσεις που λίγο οι ατυχείς συγκυρίες, λίγο τα μη ηθελημένα λάθη και λίγο οι μη ευχάριστες καταστάσεις, είναι αρκετές για να διαταράξουν την ισορροπία και τελικά να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα ζευγάρι.
Ποια είναι όμως εκείνα τα ‘μικρόβια’ που έχουν την τάση να ‘μολύνουν’ τη σχέση;
Βιασύνη
Οι παρορμητικές δηλώσεις και αποφάσεις. Ναι, καλά κατάλαβες. Συχνά, στη προσπάθεια μας να βγάλουμε συμπεράσματα, δεν δίνουμε τον χρόνο και το δικαίωμα στο ταίρι μας ώστε να «αμυνθεί» και κάπως έτσι η ημέρα καταλήγει σε καβγάδες.
Για να αποφύγεις σημαντικά λάθη της καθημερινότητας, προσπάθησε να μην προτρέχεις και κυρίως να μην καταλήγεις σε βιαστικά συμπεράσματα. Προσπάθησε να ακούς και να συναισθάνεσαι τ@ σύντροφο σου, πριν πάρεις την οποιαδήποτε απόφαση για ένα κοινό σας ζήτημα.
Πες «όχι» στις απαιτήσεις
Να έχεις πάντα υπόψιν σου πως το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση αυτομάτως δεν σημαίνει πως ο/η σύντροφος σου είναι υποχρεωμέν@ να επικοινωνεί ή να νιώθει ακριβώς όπως επικοινωνείς ή νιώθεις και εσύ.
Στην αγάπη η απαίτηση δεν χωράει, κι αν περιμένεις ανυπόμονα να λάβεις όσα δίνεις, όσο κι αν το απαιτήσεις, να είσαι σίγουρος και σίγουρη πως δεν πρόκειται να συμβεί λειτουργικά και όπως θα ήθελες. Τίποτα δεν αντέχει υπό πίεση, πόσο μάλλον η αγάπη.
Βάλε στην άκρη τα καλούπια
Αν θεωρείς πως πρέπει να αλλάξεις για να είστε καλά ή αν προσπαθεί ο ίδιος ή η ίδια να αλλάξει για να καταφέρετε να κρατήσετε αυτή τη σχέση, τότε μάντεψε; Καλύτερα αυτή η σχέση να λάβει ένα τέλος πριν να είναι πολύ αργά. Αποδέξου τον άνθρωπο που επέλεξες να έχεις στη ζωή σου και μάλιστα όπως ακριβώς θέλει να είναι. Χωρίς φραγμούς και σίγουρα χωρίς κανόνες γιατί μόνο έτσι θα καταφέρετε να απελευθερωθείτε και οι δύο εξίσου σημαντικά.
Από μυστικά πως τα πάτε;
Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι πως είναι όμορφο σε μια σχέση να διατηρείται ως ένα βαθμό και λίγο μυστήριο. Από την άλλη, όταν τα μυστικά φτάνουν στα όρια της στρατηγικής και της πλεκτάνης, τότε αρχίζουν και τα μεγάλα λάθη, αφού αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να παύει να θεωρείται μια σχέση υγιής.
Μην αναρωτηθείς αν λίγο αργότερα παρατηρήσεις να εμφανίζονται μέσα στη σχέση σου καταστάσεις ζήλιας, κτητικότητας ή ακόμη και έντονη έλλειψη εμπιστοσύνης. Άν σου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, κι αν δεν σου αρέσει αυτό που βιώνεις, καλά θα κάνεις να αλλάξεις τα δεδομένα και μάλιστα από σήμερα κιόλας.
Τι σημαίνει για εσένα «παθητικός»;
Μήπως συναινείς και συμφωνείς σε ότι κι αν σου πει ή ότι κι αν κάνει για να μην υπάρχουν μεταξύ σας τριβές; Μήπως επιλέγεις να αποφασίζει μονίμως ο/η σύντροφος σου για τα πάντα μέσα στη σχέση σας;
Το να φτάνεις συνέχεια τον εαυτό σου στα όρια του και το να έρχεσαι μονίμως σε μια άβολη θέση, να ξέρεις πως δεν πρόκειται να σώσει τη σχέση σας ούτε στο ελάχιστο. Αντιθέτως, αυτή η στάση υποδηλώνει πως ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν είστε μάλλον σε θέση για να συνυπάρξετε άλλο σε αυτή τη σχέση.
Δείξε λοιπόν στο εξής ποια θέλεις να είναι η προσωπικότητα σου και να είσαι σίγουρ@ πως όποιος άνθρωπος αξίζει να είναι δίπλα σου θα το εκτιμήσει, γιατί αυτό που θα θέλει πραγματικά θα είναι να είσαι ολοκληρωτικά ο εαυτός σου και μάλιστα αυτός που ερωτεύτηκε όταν σε πρωτογνώρισε.
Αν όλα κυλάνε ρολόι τότε η σχέση δεν βασίζεται στην αλήθεια
Κοινώς; Δεν κυλάνε πάντα όλα ρόδινα και όπως θα θέλαμε να κυλάνε. Συμβιβάσου με την ιδέα πως δεν γίνεται να είστε πάντα on time είτε πρόκειται για τα ραντεβού σας είτε για την καθημερινότητα που πολύ θα ήθελες να βρίσκονται όλα υπό έλεγχο αλλά αυτό αντικειμενικά δεν γίνεται να είναι πάντα εφικτό. Όσο πιο γρήγορα αποδεχθείς αυτή τη κατάσταση, τόσο πιο εύκολα θα καταλάβεις πως λειτουργούν τα πράγματα μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαιτέρως στις
συντροφικές. Να θυμάσαι πως τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και πως σημασία δεν έχει πόσα γίνονται αλλά πόση θέληση υπάρχει για να επιλυθούν από κοινού.
Εκτεθείτε, θεραπεύει
Να συζητάτε, να λέτε αστεία. Να γελάτε και αν το νιώθετε να κλαίτε εξίσου απελευθερωμένα και αυθόρμητα, γιατί έτσι είναι οι σχέσεις. Εμπεριέχουν σημαντικά αλλά και ασήμαντα. Εμπεριέχουν χαρά αλλά και δάκρυ και όλα λύνονται αρκεί να θυμούνται οι δύο να λειτουργούν σαν ένα.
Αρκεί να μην ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι να μην παραβιάζονται μέσα σε όλα και τα προσωπικά όρια που θέτει ο ένας στον άλλο.
Με τη σωστή διαχείριση των όσων προκύπτουν λοιπόν, είναι βέβαιο πως θα καταφέρετε να βγείτε και οι δύο κερδισμένοι. Και να είσαι σίγουρ@ πως πέρα από τον σεβασμό και την αποδοχή, θα έχετε καταφέρει να κερδίσετε και οι δύο μια σχέση ζωής. Και εγώ στα αλήθεια αναρωτιέμαι, υπάρχει κάτι πιο όμορφο από αυτό; Ίσως.