Ένα λευκό δωμάτιο είναι σαν ένας καμβάς στον οποίο έχεις απεριόριστες δυνατότητες να πειραματιστείς με τη διακόσμηση. Ίσως να μοιάζει πιο εύκολο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Ποια χρώματα ταιριάζουν ιδανικά; Πώς σπας τη μονοτονία;
O Will Taylor, διακοσμητής και συγγραφέας του Dream Decor σε συμβουλεύει για το τι πρέπει να προσέχεις στη διακόσμηση ενός χώρου που έχει ως βάση το λευκό.
Όταν αποφασίζεις να διαλέξεις την απόχρωση του λευκού
Μπορεί να νομίζεις ότι η επιλογή του λευκού σαν χρώμα είναι εύκολη, αλλά η επιλογή της κατάλληλης απόχρωσης μπορεί να σε δυσκολέψει περισσότερο από όσο φανταζόσουν. Άλλες αποχρώσεις είναι πιο ζεστές, άλλες πιο ψυχρές και στη συνέχεια πρέπει να σκεφτείς την αρχιτεκτονική του χώρου. Σύμφωνα με τον Taylor, τρία είναι τα πράγματα που πρέπει να έχεις στο νου σου όταν θέλεις να επιλέξεις το σωστό λευκό: τους τόνους, το φυσικό φως και το φινίρισμα. Συγκεκριμένα, “Οι κίτρινοι υποτόνοι δίνουν σε έναν λευκό χώρο μια πιο ζεστή εμφάνιση, ενώ οι μπλε υποτόνοι δίνουν μια πιο ζωντανή. Ένας χώρος με πολύ φυσικό φως είναι πιθανό να φαίνεται θερμότερος, έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πιο ψυχρή απόχρωση λευκού για να το ισορροπήσεις. Τα δωμάτια που είναι τεχνητά φωτισμένα μπορεί να φαίνονται ψυχρά, οπότε επίλεξε πιο ζεστές αποχρώσεις“.
Όταν αποφασίσεις τα χρώματα που θα συνδυάσεις
“Εάν το δωμάτιό σου είναι λευκό με ζεστούς τόνους (π.χ. χρώμα της άμμου), είναι καλύτερο να επιλέγεις γήινες αποχρώσεις για να το διακοσμήσεις. Σε έναν χώρο με ένα πιο λαμπερό λευκό, μπορείς να επιλέξεις να εντάξεις πιο εναλλακτικές πινελιές. Για παράδειγμα, γαλάζιοι τόνοι με παραπομπή σε κάτι πιο θαλασσινό ή ροζ και κίτρινοι με μαύρες λεπτομέρειες για ένα πιο σκανδιναβικό στυλ.”
Όταν πρόκειται για συνδυασμούς χρωμάτων, ο Taylor λέει ότι υπάρχουν τρεις παλέτες από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις: συμπληρωματικές, μερικώς συμπληρωματικές και τονικές διαβαθμίσεις. Μια συμπληρωματική παλέτα αποτελείται από δυο χρώματα πολύ διαφορετικά όπως για παράδειγμα, μπλε και πορτοκαλί. “Αυτή η παλέτα λειτουργεί καλύτερα σε μικρές δόσεις, καθώς δημιουργείται μεγάλη αντίθεση, γι ‘αυτό χρησιμοποίησε ένα χρώμα ως βάση και το άλλο σαν λεπτομέρεια“, συμβουλεύει ο Taylor. Μια μερικώς συμπληρωματική παλέτα είναι όταν παίρνεις ένα χρώμα και το ταιριάζεις με άλλα δύο χρώματα που γειτνιάζουν με το συμπληρωματικό. “Αυτή είναι μια safe επιλογή, καθώς είναι δύσκολο να κάνεις λάθος“. Μια παλέτα με τονικές διαβαθμίσεις είναι όταν χρησιμοποιείς τόνους από την ίδια οικογένεια χρωμάτων (δηλαδή όλα τα γκρι ή όλα τα μπλε). “Αυτό δημιουργεί συχνά ένα χαλαρωτικό και καταπραϋντικό αποτέλεσμα, αλλά είναι σημαντικό να εντάξεις μοτίβα και υφές στο χώρο για να δημιουργήσεις οπτικό ενδιαφέρον“.
Όταν επιλέγεις τα έπιπλα
Ο Taylor λέει ότι τα έπιπλα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αποτυπώνουν την ιστορία του χώρου, αλλά και τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη. “Κομμάτια που έχουν σχεδιαστεί με καθαρές γραμμές, σκληρές γωνίες και ψυχρότερα υλικά όπως το μέταλλο, θα δώσουν μια σύγχρονη αίσθηση στο χώρο”, είπε. “Για μια πιο φιλόξενη και ζεστή ατμόσφαιρα, το ταλαιπωρημένο ξύλο σε συνδυασμό με καναπέδες και πολυθρόνες καλυμμένες με λινά ριχτάρια είναι ιδανικός συνδυασμός“.
Ο Taylor υποστηρίζει ότι ένα χαλί θα μπορούσε να βοηθήσει και να φέρει κάποια συνοχή σε ένα λευκό δωμάτιο. Απλά φρόντισε να επιλέξεις ένα που να έχει το σωστό μέγεθος. Ένα χαλί είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις μοτίβο και βάθος, αλλά ο Taylor λέει ότι όταν είναι σε δυσανάλογο μέγεθος μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Όταν προσπαθείς να βρεις την ισορροπία
Ενώ δεν έχεις δει ποτέ ένα λευκό δωμάτιο που δεν σου άρεσε, υπάρχουν πολλά λάθη/ ελλείψεις/ υπερβολές που γίνονται εν αγνοία αυτού που έχει επιμεληθεί τη διακόσμηση του. Ο Taylor πιστεύει στον κανόνα 60-30-10 για την επίτευξη της τέλειας ισορροπίας.
“Εξήντα τοις εκατό του δωματίου (οι μεγαλύτερες επιφάνειες, όπως δάπεδα, τοίχοι, οροφές κλπ) πρέπει να αποτελείται από την βασική παλέτα χρωμάτων. Στη συνέχεια, το 30% είναι η δευτερεύουσα παλέτα. Αυτό ισχύει κυρίως για τα έπιπλα, ενώ το 10% είναι το χρώμα λεπτομέρειας που κάνει τη διαφορά που θέλεις να βάλεις στον χώρο, το οποίο μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης, ή τρία έως πέντε μικρότερα διακοσμητικά αντικείμενα όπως ένα βάζο, ένα επιτραπέζιο φωτιστικό ή μαξιλάρια.“
Όταν επιλέγεις φυτά εσωτερικού χώρου
Όταν αποζητάς ηρεμία στον χώρο σου ένας σίγουρος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσθέσεις πράσινο. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ παράλληλα σπάει η μονοτονία του λευκού στο χώρο. “Μπορείς να επιλέξεις ποικιλίες εμπνευσμένες από εξωτικά θέματα με φοίνικες, φυτά μπανάνας ή κάτι πιο οικείο όπως βότανα με γλάστρες στο παράθυρο της κουζίνας”. Εάν ο πολυάσχολος τρόπος ζωής σου δεν επιτρέπει χρόνο για την περιποίηση των φυτών, επίλεξε κάτι που δεν χρειάζεται πολύ περιποίηση.
Δες ακόμα: 5 φυτά εσωτερικού χώρου που λειτουργούν σαν “φυσικά αντικαταθλιπτικά”