Εδώ και μερικά χρόνια ο όρος vintage έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είτε είναι στα ρούχα, είτε στη διακόσμηση του σπιτιού, μας ακολουθεί παντού. Πρόκειται για μια ωδή στα περασμένα χρόνια. Ένα ταξίδι αναμνήσεων σε προηγούμενες δεκαετίες. Ακόμα κι αν δεν το έχεις αντιληφθεί, σίγουρα κάπου μέσα στο σπίτι σου έχεις τουλάχιστον ένα vintage αντικείμενο. Αυτό μπορεί να είναι η μπιζουτιέρα της γιαγιάς σου που τόσο αγαπάς ή η πολυθρόνα της δεκαετίας του ’70 που επίσης λατρεύεις και είσαι περήφανη που συμπληρώνει την εικόνα του καθιστικού σου.
Τι γίνεται όμως όταν θέλεις να επενδύσεις σε περισσότερα vintage κομμάτια; Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ρετρό και παλιού;
Η σωστή εποχή
Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις ποια δεκαετία σε εκφράζει και θέλεις να ακολουθήσεις. Όπως και στον χώρο της μόδας, έτσι και της διακόσμησης κάθε δεκαετία είχε τα δικά της highlights.
Για παράδειγμα η δεκαετία του ‘30 χρησιμοποίησε πολύ το ξύλο, τους πολυελαίους, το μπαρόκ, την plush προσέγγιση διακόσμησης. Η δεκαετία του ‘50 έβαλε στη ζωή μας το χρώμα, το φουτουριστικό σχεδιασμό, τη φορμάικα και την ταπετσαρία. Τις δεκαετίες του ’60-‘70 τα πράγματα έγιναν πιο αντισυμβατικά. Γνωρίσαμε το boho, τα δανέζικα έπιπλα και τη μοκέτα. Καλό είναι λοιπόν να μην μπλέξεις στοιχεία από κάθε δεκαετία.
Ο τοίχος είχε τη δική του ιστορία
Πολλά μικρά κάδρα κρεμασμένα στον τοίχο αποτελούν πάντα μια ξεχωριστή και safe ιδέα για να διακοσμήσεις μια ανεκμετάλλευτη γωνιά. Αυτή τη φορά δώσ’ της μια vintage πινελιά τοποθετώντας baroque κορνίζες. Αν δεν έχεις ήδη κληρονομήσει μερικές από τη γιαγιά σου, τότε κάνε μια βόλτα μέχρι το παλαιοπωλείο. Αν το χρυσό τους χρώμα (όπως ήταν συνήθως εκείνη την εποχή), δεν σου αρέσει, μπορείς να τις βάψεις με ειδική τεχνική πατίνας.
Ο πολυέλαιος
Σήμα κατατεθέν της vintage αισθητικής. Ανάλογα με το σχέδιό του ταιριάζει στους περισσότερους χώρους. Όσο πιο «πλούσιος» είναι τόσο το καλύτερο. Μπορείς να τον τοποθετήσεις στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα, ακόμα και στην κουζίνα.
Η παλιά επιγραφή
Αντικατέστησε το κάδρο που πιθανώς κρέμεται πίσω από τον καναπέ σου με μια μεγάλη ρετρό επιγραφή. Όσο πιο minimal τόσο το καλύτερο. Το υλικό της είναι ο τσίγκος, είναι ελαφριά και δίνει χαρακτήρα σε κάθε χώρο. Συμπληρωματικά μπορείς να τοποθετήσεις σε κάποιο ράφι, μερικά τσίγκινα κουτιά από ρετρό συσκευασίες.
Το πικάπ
Σίγουρα το θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια. Ίσως μάλιστα να έχεις και μερικούς δίσκους βινυλίου. Πικάπ όμως έχεις; Επίλεξε ένα σε ρετρό στυλ και τοποθέτησέ το σε κάποιο κεντρικό σημείο του χώρου σου.
Η πολυθρόνα
Αναλόγως τη δεκαετία που ακολουθείς μια χαρακτηριστική πολυθρόνα της εποχής τελειοποιεί τον χώρο σου. Για παράδειγμα αυτή η δανέζικη πολυθρόνα της δεκαετίας του ’60 θα βάλει την τελευταία πινελιά για εσένα που είσαι λάτρης του σκανδιναβικού design.
Από την Έρρικα Λευθέρη, interior designer στην εταιρεία Luther’s | www.facebook.com/luthers.gr | www.instagram.com/luthers.gr/
Photo Source: Cakies, Behance, Design Sponge, Canadian Log Home, Une Souris Dans Mon Dressing
One thought on “Τα κομματια κλειδι που χρειαζεσαι για να δειχνει ο χωρος σου ρετρο”