12530774_424709071058756_343834918_n

Ας το παραδεχτούμε. Η αλήθεια είναι πως όταν αναλαμβάνεις τα οικονομικά σου, γίνεσαι ανεξάρτητη, ωριμάζεις και αποκτάς και λίγο παραπάνω άγχος. Το πρώτο διάστημα ανησυχείς για τυχόν λάθη που θα σου στοιχίζουν. Σε μια χώρα όπως η δική μας στο σχολείο δε μας έμαθαν την αποταμίευση και στο σπίτι οι γονείς ήθελαν να έχουμε τα πάντα. Τι γίνεται όμως όταν πια δεν πρέπει να υπολογίζεις στους γονείς;

Η οικονομική διαχείριση περιλαμβάνει μερικούς αποτυχημένους χειρισμούς αλλά και μερικά ”κόλπα” για να αποφύγεις τα λάθη.

1. Δεν υπολογίζεις το μέλλον Στο μυαλό σου κερδίζει το ”ζω για το τώρα” και εσύ σχεδιάζεις μια ανέμελη ζωή γεμάτη περιπέτεια και δράση. Αυτό το παπουδίστικο κλισέ που λέει να σκέφτεσαι το αύριο, όμως, είναι σοφό. Έχοντας το μυαλό σου το αύριο, δηλαδή το μέλλον, δεν θα πάψεις να διασκεδάζεις σήμερα απλά θα αποκτήσεις μερικούς στόχους και για αργότερα. Μπορεί να μην είναι τόσο μακριά το να θες να νοικιάσεις ένα πιο άνετο σπίτι ή να θες να επενδύσεις σε ένα μεταπτυχιακό. Ή ακόμα και η περίπτωση να χάσεις τη δουλειά σου. Κάνε μια στρατηγική.

2. Δεν μπορείς να κουμαντάρεις την εξίσωση έξοδα-έσοδα Το πορτοφόλι σου είναι μια μικρή ”επιχείρηση” με τα έσοδα και έξοδα της. Θα πρέπει να ξέρεις τι υπερτερεί, τι πρέπει να μειώσεις, τι είναι καλό να αυξήσεις και που σπαταλάς πολλά χρήματα. Θα πρέπει να ξέρεις τις υποχρεώσεις σου αλλά και τα δικαιώματα σου. Για αρχή μπορείς να τηρείς ένα excel που θα σημειώνεις τα πάντα. Σύντομα δε θα το χρειάζεσαι γιατί θα έχεις εικόνα για τα λάθη της διαχείρισης σου.

3. Σπαταλάς τα χρήματα σου

Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε ένα νέο κινητό παράλληλα με την αγορά νέου laptop. Μερικές φορές ενθουσιαζόμαστε και αισιόδοξα σκεφτόμαστε ότι θα βρεθεί μια λύση όταν έρθει η ώρα της πληρωμής των δόσεων. Δυστυχώς θα πρέπει να έχεις βρει τη λύση πριν κάνεις τις αγορές.

4. Υπερεκτιμάς τα χρήματα Η ακριβώς αντίθετη αντίδραση του ”ζω για το τώρα”. Κάνεις οικονομία στο νερό και το ρεύμα, δε σε κακομαθαίνεις με μικρά δώρα, προτιμάς να μη βγεις καθόλου και αποφεύγεις τα ταξίδια προκειμένου να μη χαλάσεις το πλάνο αποταμίευσης που έχεις οργανώσει.  Είναι η υπερβολική έκφραση της υπεύθυνης διαχείρισης. Είναι σημαντικό να έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου αλλά θα πρέπει να μπορείς να ζεις απολαμβάνοντας τα οφέλη από τις προσπάθειες σου, μόνος σου, με την οικογένεια σου, με τους φίλους σου.

photo Instagram @skybambi

Διάβασε εδώ περισσότερα για τα οικονομικά σου