Προσπαθείς να αποταμιεύσεις και όσο ο καιρός περνάει, τόσο πιο ακατόρθωτο σου φαίνεται αυτό το εγχείρημα.

Μήπως αν σταματούσες να κάνεις τα παρακάτω λάθη, θα μπορούσες να αλλάξεις τον προϋπολογισμό σου και να αυξήσεις το ύψος των καταθέσεών σου;

Δεν έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα ξοδεύεις

Για παράδειγμα, πληρώνεις ένα ποσό για το κινητό σου ή το σταθερό και το ιντερνέτ χωρίς να έχεις ιδέα τις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά. Πολλές εταιρίες πλέον προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών από όπου μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά ευρώ τον μήνα τα οποία θα καταλήξουν στο λογαριασμό που αποταμιεύεις. Προσπάθησε να έχεις τον έλεγχο του τι ξοδεύεις και προσπάθησε να βρίσκεις οικονομικότερες λύσεις για τα πάγια έξοδά σου.

Δεν ξέρεις πώς να κάνεις οικονομία και επενδύσεις

Η άγνοια είναι αυτή που πολλές φορές σε αποτρέπει από το να συνεχίσεις να προσπαθείς. Αν δεν το έχεις με τα οικονομικά, συμβουλέψου έναν ειδικό. Ένας λογιστής, για παράδειγμα, θα σε συμβουλέψει για τις ελαφρύνσεις που μπορεί να έχεις. Ένας οικονομικός αναλυτής μπορεί να σου βγάλει ένα διάγραμμα με τα έσοδα και τα έξοδά σου και τι πρέπει να κάνεις για να αποταμιεύεις κάθε μήνα και πόσο.

Οι αποταμιεύσεις σου δεν συνάδουν με τις απολαβές σου

Οι αποταμιεύσεις σου πρέπει να συνάδουν με το ύψος του μισθού σου. Μπορεί να αποταμιεύεις ένα ποσό κάθε μήνα, αλλά αν ο μισθός σου αυξηθεί θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσό που αποταμιεύεις. Μην παρασύρεσαι από τα έξτρα χρήματα και ξοδεύεις παραπάνω. Αν για παράδειγμα ο μισθός σου αυξηθεί κατά 3% οι αποταμιεύσεις σου καλό είναι να αυξηθούν κατά 1%.

Δεν εκμεταλλεύεσαι τα ανταποδοτικά οφέλη των καρτών

Οι πιστωτικές θέλουν προσοχή στη χρήση τους και στην αποπληρωμή τους, αλλά πολλές από αυτές σου παρέχουν πόντους ανάλογα με το ύψος των αγορών που θα κάνεις. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερους πόντους επιστροφής συγκεντρώνεις τόσα περισσότερα προνόμια όπως εκπτώσεις μπορεί να έχεις. Μην τις φοβάσαι και μάθε ρωτώντας στην τράπεζα ή ψάχνοντας μόνη σου, τι μπορείς να αποκομίσεις από τη χρήση τους.

Δεν έχεις επαφή με το πόσα χρήματα έχεις αποταμιεύσει

Τον ένα μήνα βάζεις χρήματα στην άκρη και τον επόμενο το ξεχνάς. Επανέρχεσαι μετά από 3-4 μήνες και ξαναβάζεις μερικά. Αλλά έτσι καταλαβαίνεις ότι έτσι δε γίνεται δουλειά. Πρέπει να έχεις ένα πλάνο του ποσού που βάζεις στην άκρη, αλλά και του ποσού που έχεις συγκεντρωμένο. Υπολόγισε ένα λογικό ποσό που μπορείς να αποταμιεύεις κάθε μήνα και μην το αμελείς.

Μόλις πληρώνεσαι, ξοδεύεις

Αυτό είναι κάτι που κάνουν οι περισσότεροι. Την ημέρα της πληρωμής ξοδεύεις κατευθείαν χρήματα. Από το σούπερ μάρκετ και το περίπτερο μέχρι ρούχα ή παπούτσια επειδή νιώθεις μια παρόρμηση να το κάνεις. Αν νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις, κάνε το, αλλά μην σου γίνει συνήθεια. Καλώς ή κακώς, ο προγραμματισμός είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να εξασφαλίσεις ισορροπία στα οικονομικά σου.

Δεν υπάρχει συνεννόηση με τον σύντροφό σου

Τα χρήματα είναι μια άχαρη συζήτηση μεταξύ ενός ζευγαριού, πλην όμως απαραίτητη. Γιατί αν δεν γίνει η συζήτηση αυτή, θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να μην έχετε ούτε ένα ευρώ στην άκρη για ευχάριστες (π.χ. ένα ταξίδι) ή δυσάρεστες (π.χ. βλάβη στο αυτοκίνητο) συγκυρίες. Η συνεννόηση είναι πολύ σημαντική. Αν έχετε κοινό σκοπό και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο γρήγορα θα βρείτε την χρυσή τομή.


featured image: comparetheplatform.com