Δεν κοιμάσαι, δεν ξέρεις τι θες, δε βγαίνεις από το σπίτι… Μήπως το άγχος σου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα συνειδητοποιείς; Μήπως οι ανησυχίες υγείας που έχεις σε μπλοκάρουν.
Η λίστα με τα συμπτώματα του άγχους είναι γνωστή: αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης και εκνευρισμός. Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, τα αφήνουμε να περνούν απαρατήρητα. «Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν πως έχουν υπερβολικό άγχος όταν πάνε στο γιατρό τους για να διαμαρτυρηθούν ότι νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι» λέει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος.
Για την ακρίβεια, ο ίδιος εκτιμά πως περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που απευθύνονται στο γιατρό υποφέρουν από κάποιου είδους άγχος.
«Η κατάθλιψη ασκεί περισσότερη πίεση, το άγχος όμως είναι μια πολύ πιο συνηθισμένη διανοητική ασθένεια στις μέρες μας» συμφωνεί η Catherine O’ Neill από τον οργανισμό Anxiety UK. Εδώ θα βρεις τα 10 από τα λιγότερο προφανή σημάδια ότι έχεις περισσότερο άγχος απ’ όσο αντιλαμβάνεσαι – και τι μπορείς να κάνεις για να πάψεις να ανησυχείς τόσο.
1. Ο καφές σε… τσιτώνει
Μήπως η καφεΐνη σού προκαλεί υπερδιέγερση; «Η καφεΐνη μειώνει ένα χαλαρωτικό χημικό του εγκεφάλου, το GABA» εξηγεί η Jane Plat, συγγραφέας του Beating Stress, Anxiety and Depression.
Στρατηγική ηρεμίας: Δες αν σε ενοχλεί: «Συνήθως το άγχος εμφανίζεται 40 λεπτά αφότου πιεις καφέ» σημειώνει η Linda Blair, συγγραφέας του Straight Talking.
2. Κολλάς μπροστά στην τηλεόραση κάθε βράδυ
Προτιμάς να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις στο X Factor αντί να βγεις έξω για διασκέδαση; «Η σταδιακή απόσυρσή σου από τις κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενου άγχους» επισημαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης. «Όταν έχουμε κοινωνικό άγχος, φοβόμαστε ότι θα φανούμε ανόητοι στους άλλους». Στρατηγική ηρεμίας:
• Βγες με φίλους που έχουν πολύ χιούμορ. Σύμφωνα με έρευνα, οι ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος μειώνονται κατά 70% όταν γελάς. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως το άγχος είναι μεταδοτικό, οπότε φρόντισε να περνάς χρόνο και με ήρεμους ανθρώπους.
• Πες «ναι» σε μία πρόσκληση την εβδομάδα. «Τα ίδια πράγματα που θεωρείς ότι μειώνουν το άγχος –η αποφυγή και η απόδραση– στην πραγματικότητα το κάνουν χειρότερο» εξηγεί ο ειδικός.
3. Πονάει η πλάτη σου
Κάθεσαι στην καρέκλα βουλιάζοντας τόσο, που οι ώμοι φτάνουν στα… αφτιά σου; «Αυτή είναι η κλασική στάση του άγχους» επισημαίνει ο οστεοπαθητικός και βελονιστής Garry Trainer. «Έτσι, μειώνεις την αιμάτωση, πιέζεις τις νευρικές απολήξεις στην πλάτη και επιδεινώνεις τις υπάρχουσες μυϊκές ανισορροπίες».
Στρατηγική ηρεμίας:
• Ξάπλωσε στο πάτωμα: Θα χαλαρώσεις στη στιγμή την πλάτη σου που την έχεις ταλαιπωρήσει όλη τη μέρα καθισμένη σκεβρωμένη πάνω από έναν υπολογιστή. Διπλασίασε τη χαλάρωση μπαίνοντας στη στάση «Viparita Karani» για 5 λεπτά: Ξάπλωσε ανάσκελα με τα πόδια σου ψηλά στον τοίχο, φέρνοντας τη λεκάνη σου όσο πιο κοντά στον τοίχο μπορείς ώστε τα πόδια να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.
Συνεργάστηκε o Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου (www.psychologos-papadakis.gr) .