ta-xeirotera-ygieina-trofima-gia-adynatisma - savoir ville

Σε μια φυσιολογική διατροφή όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται αλλά είναι κάποια που είναι λίγο πιο επιβαρυντικά από κάποια άλλα, χωρίς να είναι απαραιτήτως και ανθυγιεινά. Κυρίως πρόκειται για τρόφιμα που «δεν τους φαίνεται»… Πέρα λοιπόν από τα προφανή πχ. junk food, πατατάκια, γλυκά κλπ. ας δούμε και τα ύποπτα υγιεινά:

το ελαιόλαδο. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο υγιεινό είναι και πόσο καλό κάνει στην υγεία μας. Πρόκειται για ένα «καλό» λιπαρό το οποίο όμως μας δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Με λίγα λόγια 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει 135 θερμίδες, με αποτέλεσμα αν δεν το μετράμε και το χρησιμοποιούμε σε αφθονία να ξεφεύγει πολύ το άθροισμα της θερμιδικής αξίας όλης της ημέρας και εμείς να απορούμε ΠΩΣ δε χάνουμε βάρος • οι ξηροί καρποί. Ειδικά τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μεγάλη αναφορά στην ευεργετική τους δράση και η οδηγία που τους ακολουθεί είναι μια μικρή χουφτίτσα. Χουφτίτσα από χουφτίτσα όμως διαφέρει και ειδικά αν τρώμε μέσα από το σακουλάκι μπορούμε να καταναλώσουμε τις θερμίδες όλης της ημέρας μόνο από ανάλατους ξηρούς καρπούς. Μια συσκευασία 200 γραμμαρίων θα δώσει περίπου 1300 θερμίδες!!! • τα δημητριακά. Ναι αυτά τα ολικής άλεσης με μειωμένα λιπαρά κλπ. κλπ. Αν κοιτάξουμε προσεχτικά τη συσκευασία και την ετικέτα με τη διατροφική ανάλυση, θα διαπιστώσουμε ότι περιέχουν ζάχαρη και πως δεν είναι τυχαίο ότι πάντα αναφέρεται και η μερίδα τους. Δεν είναι λοιπόν πολύ καλή ιδέα να γεμίζουμε πρώτα το μπολ με δημητριακά και στη συνέχεια να βάζουμε το γάλα γιατί με αυτόν τον τρόπο και ενώ είμαστε πραγματικά σε διάθεση δίαιτας, μπορεί να πάρουμε θερμίδες ενός κανονικότατου γεύματος • φρυγανιές, παξιμαδάκια, κρακεράκια κλπ (πάντα ολικής άλεσης εννοείται). Και εδώ ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος. Πρόκειται για τρόφιμα που πραγματικά πλασάρονται και είναι υγιεινά εφόσον περιέχουν φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν και θερμίδες, αφού ουσιαστικά πρόκειται για αφυδατωμένο ψωμί. Για παράδειγμα ένας ντάκος (το μεγάλο στρογγυλό παξιμάδι) μπορεί να ισοδυναμεί μέχρι και με 3,5 φέτες ψωμί, αυτό το «δεν τους φαίνεται» που λέγαμε… • προϊόντα light, αλλά χωρίς μηδενικές θερμίδες. Αυτό που μπορεί να μας ξεγελάσει είναι τα λιγότερα λιπαρά, η λιγότερη ζάχαρη, το λιγότερο νάτριο κλπ. τα οποία απενοχοποιούν το τρόφιμο και μας οδηγούν σε υπερκατανάλωσή του. Το να φάμε δηλαδή, τριπλή ποσότητα ενός light τυριού αντί για μια κανονική μερίδα του πλήρους τροφίμου, μόνο δίαιτα δε λέγεται. • ό,τι μπορεί να θεωρηθεί γιαούρτι αλλά μάλλον είναι γαλακτομπούρεκο σε ίδιο κεσεδάκι. Ζάχαρη, μπισκότα, σοκολάτα, ξηροί καρποί και οτιδήποτε μπορεί να προστεθεί μέσα στη συσκευασία, θα απογειώσει τη γεύση αλλά και τη θερμιδική αξία! • εναλλακτικές μορφές ζάχαρης. Πραγματικά νιώθουμε καλύτερα με την ιδέα ότι δε θα βάλουμε ζάχαρη στον καφέ, αλλά φρουκτόζη ή σιρόπι αγαύης. Και πάλι ωστόσο, επειδή μιλάμε για ισοζύγιο ενέργειας, μπορεί η ζυγαριά να μην ανταποκρίνεται όπως θέλουμε.

Προς θεού δεν είπαμε να αρχίσουμε να νιώθουμε τύψεις για οτιδήποτε καταναλώνουμε. Καλό είναι όμως, να ξέρουμε τι τρώμε για να ορίζουμε και την ποσότητα που μας αναλογεί.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis