Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ταλαιπωρείται από σκέψεις του τύπου “Γιατί μου το είπε αυτό;” ή “Γιατί μου το έκανε αυτό;” και να πληγώνεσαι χωρίς να μπορείς να βρεις απάντηση. Όταν κάποιος πληγώνει εσένα ή κάποιον που αγαπάς π.χ. κουτσομπολεύοντας ή ενεργώντας με τρόπους που σε φέρνουν -το λιγότερο- σε αμηχανία, καταλήγεις να το σκέφτεσαι για ώρες ή και για μέρες.
Η αλήθεια είναι ότι ενώ προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας κάνοντας γυμναστική και τρώγοντας υγιεινά, λίγη σημασία δίνουμε στη βελτίωση του εσωτερικού μας κόσμου. Η διαχείριση των σκέψεων και κατ’ επέκταση του άγχους μας (οι ορμόνες που εκκρίνονται εξαιτίας αυτού συνδέονται με όποια ασθένεια μπορείς να σκεφτείς), μπαίνει σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα επιτρέποντας στο μυαλό μας να φτιάχνει σενάρια κάνοντας συνειρμούς που καταλήγουν από το κακό στο χειρότερο, ακριβώς όπως μια μαϊμού πηδάει από το ένα κλαδί στο άλλο. Μπορεί να μην είναι κάτι που είπε ή έκανε κάποιος ή που περίμενες και δεν ήρθε, κάτι που χρειάζεσαι και δεν έχεις ή κάτι που δεν πάει καλά στη ζωή σου.
Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από τις τοξικές σκέψεις.
1. Μίλα λιγότερο και άσε τον χρόνο να περάσει. Όταν περνάς μια δύσκολη φάση καλό είναι να μην την ζεις ξανά και ξανά μιλώντας γι’ αυτή. Επιπλέον, αφήνοντας τον χρόνο να περάσει, καταλαγιάζουν τα όποια αρνητικά συναισθήματα και βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά και στην πραγματική τους διάσταση.
2. Κάνε υπομονή για αυτό που θα έρθει μετά. «Good things come to those who wait» λέει ένα γνωμικό. Μην παρασύρεσαι από την ένταση της στιγμής στη δουλειά ή από την άσχημη συμπεριφορά μιας φίλης σου, μην απογοητεύεσαι αν κάτι που θέλεις πολύ δεν έρχεται. Κάνοντας υπομονή όλα καταλαγιάζουν και σε βοηθούν να προχωρήσεις.
3. Μη γίνεσαι ο κριτής των πάντων. Ούτε του εαυτού σου. Σπάνια είναι αποδοτικό να επιρρίπτεις ευθύνες στους άλλους ή σε εσένα για κάποιες καταστάσεις. Πρέπει να θυμάσαι ότι και λάθη και παρεξηγήσεις μπορεί να συμβούν, ηθελημένα ή μη. Το θέμα είναι να αξιολογείς αντικειμενικά τις καταστάσεις και να έχεις τη δύναμη να τις σταματήσεις στο ξεκίνημά τους.
4. Μην προσπαθείς να σκεφτείς όπως σκέφτονται οι άλλοι. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει τις δικές του εμπειρίες και τα δικά του πιστεύω.
5. Αντιμετώπισε το πρόβλημα από τη ρίζα του. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι διατείνονται ότι ανεξαρτήτως των όποιων άσχημων καταστάσεων βιώνεις το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε θυμό συσσωρευμένο που βρίσκει απλά μια αφορμή για να εκφραστεί. Μην αφήνεις άσχημα συναισθήματα να συσσωρεύονται, διαλογίσου, δες το πιο χαλαρά, γίνει πιο ανοιχτόμυαλη ή πολύ απλά συζήτησέ το.
6. Όταν έχεις θυμό, δε σκέφτεσαι καθαρά. Ο θυμός σου τρυπάει το μυαλό, δημιουργεί ένα νέφος και δε σε αφήνει να σκεφτείς καθαρά. Δύσκολο στη σύγχρονη καθημερινότητα να μη θυμώσεις, αλλά να θυμάσαι ότι όλες οι καταστάσεις παίρνουν την αξία που εμείς τους δίνουμε, από τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε.
7. Μην προσπαθείς να καταλάβεις τι έχουν οι άλλοι στο μυαλό τους. Σκέψου αν κάποιος άλλος προσπαθούσε να καταλάβει τι σκέφτεσαι, τι πραγματικά θέλεις ή τι αισθάνεσαι εσύ, πόσο μέσα θα έπεφτε; Μάλλον όχι πολύ. Γι’ αυτό μην το προσπαθείς ούτε εσύ. Οι πιθανότητες να πέσεις μέσα είναι λίγες και όλο αυτό δε θα είναι τίποτα παρά ένα χάσιμο χρόνου.
8. Οι σκέψεις σου δεν είναι πραγματικά γεγονότα. Με άλλα λόγια μην πιστεύεις ο,τι περνάει από το μυαλό σου. Ο φόβος, η ένταση, η ανησυχία, το άγχος είναι συναισθήματα που σου εξάπτουν αρνητικά τη φαντασία και κάνεις σενάρια που τα θεωρείς πραγματικά γεγονότα. Δεν είναι.
9. Σκέψου πώς μπορείς να γίνεις καλύτερη. Από οποιαδήποτε κατάσταση μπορείς να πάρεις πράγματα. Μπορείς να μάθεις πολλά για τον εαυτό σου (και να βελτιωθείς) από τον τρόπο που αντιμετωπίζεις μια δύσκολη κατάσταση. Την επόμενη φορά αντί να μείνεις στο τρίπτυχο: συμβάν+ αντίδραση= πόνος, προσπάθησε να δεις πίσω από αυτό. Να βρεις τι πραγματικά σε ενοχλεί και να υιοθετήσεις το νέο τρίπτυχο: συμβάν+ κατανόηση= ανάπτυξη/ωριμότητα.
10. Μην προσπαθείς με το ζόρι να βγάλεις κάποιον από την καρδιά σου. Δε θα καταφέρεις τίποτα παρά μόνο να πονέσεις ακόμη περισσότερο.
11. Δεν υπάρχει μηχανή του χρόνου. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να είχες κάνει κάτι διαφορετικά, να είχες πει ή να μην είχες πει κάτι, αλλά ξεχνάς ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν.Είτε έγιναν χθες είτε πριν μια εβδομάδα είτε πριν έναν χρόνο. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις.
12. Μάθε να συγχωρείς. Είναι λογικό να εστιάζεις σε συμπεριφορές ανθρώπων οι οποίοι υπήρξαν άδικοι απέναντί σου αλλά το να συγχωρείς θυμήσου ότι είναι καλό κυρίως για εσένα μιας και σε απελευθερώνει από τους δεσμούς σου με το παρελθόν και τις κακές αναμνήσεις.
13. Απασχόλησε το μυαλό σου με κάτι άλλο. Αν κάνεις διαλογισμό ή διαβάσεις ένα βιβλίο οι αγχωτικές και βλαβερές σκέψεις απομακρύνονται. Κάνε αυτό: Σκέψου ότι είσαι στον πυθμένα ενός ωκεανού και παρατηρείς οτιδήποτε κολυμπά, μαζί με τα ψάρια και οι σκέψεις σου. Δε σε χαλαρώνει λίγο αυτό;
14. Στείλε αγάπη. Έστω και νοητά. Αν κάποιος σε έχει πληγώσει, είσαι θυμωμένη μαζί του και δε μπορείς να σταματήσεις να τον σκέφτεσαι σκέψου ότι του στέλνεις αγάπη, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο. Κάνε το μέχρι ο θυμός σου να ξεφουσκώσει.
15. Κάνε ένα διάλειμμα. Ενενήντα δευτερόλεπτα αρκούν για να νιώσουμε ένα συναίσθημα τόσο έντονα και αυτό να σκάσει σαν κύμα στην ακτή πριν να αρχίσει να υποχωρεί. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να διαχειριστεί το συναίσθημα, πάρε βαθιές αναπνοές και συνέχισε.