Οι αλμυρές τάρτες είναι μια μεγάλη μου αδυναμία και σε αυτή την συγκεκριμένη συνταγή ένωσα πολλές αδυναμίες μου μαζί. Όπως είναι το μπρόκολο και το προσούτο με μια πικάντικη γραβιέρα, το αποτέλεσμα είναι μια απίθανα νόστιμη αλλά και ελαφριά τάρτα.
Για τη ζύμη: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% 110 γρ. ηλιέλαιο 1 κγ. ροζ αλάτι 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Για τη γέμιση: 300 γρ. μπρόκολο καθαρό βάρος 50 γρ. προσούτο σε φέτες 100 γρ. γραβιέρα 200 γρ. κρέμα γάλακτος 20% 1 αυγό 1 κρόκο αυγού 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη Αλάτι- πιπέρι-μοσχοκάρυδο 2 κουταλιές ελαιόλαδοΣε ένα μπολ βάζουμε το λάδι με το γιαούρτι και το αλάτι και με ένα δίχτυ ενοποιούμε τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό θα βράσουμε το μπρόκολο για δέκα λεπτά, όχι παραπάνω γιατί δεν θέλουμε να λιώσει. Σουρώνουμε το μπρόκολο, το ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και του προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο. Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα με τα αυγά, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και βάζουμε μισή χούφτα από το τυρί.
Για την συναρμολόγηση: ανοίγουμε το φύλλο όχι πολύ λεπτό, 2 εκ. περίπου, και το απλώνουμε σε λαδωμένη ταρτιέρα 25 εκ., τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, δεν χρειάζεται προψήσιμο, αραδιάζουμε το μπρόκολο και το προσούτο ενδιάμεσα και περιχύνουμε με το μείγμα τις κρέμας, ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Καλή επιτυχία από την Ευαγγελία!
γράφει η Ευαγγελία Ταβλαδωράκη – food blogger στο www.Cookstory.gr