Το ταρτάρ είναι το trend των τελευταίων χρόνων στα καλά εστιατόρια και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα πιάτο γρήγορο και απλό στο οποίο ωστόσο αν αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη μπορείς να φτιάξεις πολλούς γαστρονομικά υπέροχους συνδυασμούς. Μπορεί να σου φαίνεται ότι είναι ένα πιάτο πολύ gourmet και δύσκολο να το φτιάξεις σπίτι σου όμως δεν ισχύει. Στ’ αλήθεια είναι πολύ εύκολο και γρήγορο και δεν απαιτεί απολύτως καμία ιδιαίτερη επαγγελματική δεξιότητα. Αυτό που σίγουρα χρειάζεσαι είναι ένας καλός ψαράς που ξέρεις ότι θα σου δώσει ό,τι πιο φρέσκο έχει.
Παρότι μπορείς να φτιάξεις ταρτάρ και με μοσχάρι, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πιο συνηθισμένα. Εδώ σου έχουμε την έκδοση του σολομού που είναι ίσως και η πιο χορταστική.
Θα χρειαστείς:
- 250 γρ. ωμό σολομό
- μερικές λεπτές φέτες κόκκινου κρεμμυδιού
- χυμό από 2-3 λάιμ
- μία χούφτα ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 1 πρέζα ξερή ρίγανη
- αλατοπίπερο
- 1 κ.σ. κάπαρη
- 1 αβοκάντο
Μέθοδος:
Κόψε τον σολομό σε μικρά κυβάκια.
Βάλε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αβοκάντο σε ένα μπολ και ανακάτεψε τα καλά μαζί με τον σολομό. Σιγουρέψου ότι όλα τα συστατικά είναι καλά ανακατεμένα με τους χυμούς των λάιμ. Κάλυψε με μία μεμβράνη και τοποθέτησε το στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
Όταν ο σολομός είναι έτοιμος κόψε το αβοκάντο σε κύβους και ανακάτεψε το με χυμό λάιμ, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Μπορείς να τα ανακατέψεις όλα μαζί τα υλικά σου ώστε να φτιάξεις μία ομογενοποιημένη σαλάτα ή να χρησιμοποιήσεις ένα τσέρκι για ένα πιο fancy σερβίρισμα. Στη δεύτερη περίπτωση βάλε το τσέρκι σου στη μέση ενός πιάτου και φτιάξε πρώτα μία στρώση με το αβοκάντο. Πίεσε το ελαφρά ώστε να φύγει ο περιττός αέρας. Από πάνω φτιάξε μία δεύτερη στρώση με τον σολομό. Όταν όλα είναι ελαφρώς πιεσμένα μεταξύ τους ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους, βγάλε το τσέρκι.
Σέρβιρε κατευθείαν.