Μια ομάδα νέων από 9 μέλη, από διαφορετικές ειδικότητες (αρχιτέκτονες, σκηνογράφοι, σχεδιαστές θεατρικού φωτισμού) γνωρίστηκαν το 2005 σε ένα μάθημα φωτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Θεάτρου. Και εγένετο… η ομάδα Beforelight.
Στο εν λόγω μάθημα ανακάλυψαν την κοινή τους αγάπη για το φωτισμό και τους πήρε 2 χρόνια για να γίνουν ομάδα. Ξεκίνησαν αρχικά με θεατρικό φωτισμό, σε διάφορες παραστάσεις και έπειτα συνέχισαν με εικαστικό φωτισμό παρουσιάζοντας έργα και δράσεις σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους. Δεν σταμάτησαν ωστόσο εκεί! Βασικό τους ενδιαφέρον πλέον αποτελεί ο αστικός τόπος και φωτισμός καθώς τα τελευταία έργα και δράσεις τους είναι υπαίθρια και ολοκληρώνονται με τη συμμετοχή του επισκέπτη.
4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Beforelight:
– Οι περισσότεροι τους γνωρίζουν από τη “Συν-οικία” Πιττάκη στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν μια συνεργασία με τους Imagine the city, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει μια μικρογραφία που παρουσίασαν οι Beforelight στη Θεσσαλονίκη, την εγκατάσταση “Το Φωτιστικό σου αλλιώς”. Την πρότειναν στην Coca cola για χορηγία και έκτοτε αποτελεί το πιο όμορφο στενό στο κέντρο της πόλης!
– Προλαβαίνεις μέχρι τις 4 Ιανουαρίου να δεις την εγκατάσταση τους με τίτλο “QResque” στο Αλατζά Ιμαρέτ, στην 4η Biennale Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη που έγινε σε συνεργασία με το φωτογράφο Στέφανο Τσακίρη. H εγκατάσταση αποτελείται από QR codes που οδηγούν τον επισκέπτη σε φωτογραφίες ή ιστορίες κατοίκων της περιοχής, παίρνοντας χαρακτήρα ντοκιμαντέρ. Για το λόγο αυτό, μην ξεχάσεις το smartphone σου!
– Παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη το έργο “Oh my CAD”, στο πλαίσιο της δράσης «Θεσσαλονίκη Αλλιώς – Made in Thessaloniki #2» που διοργανώνει το περιοδικό Παράλλαξη. Στο εν λόγω installation “φώτισαν” τις διαστάσεις του Λευκού Πύργου μέσω μιας οπτικής ψευδαίσθησης!
– Ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο τους διεθνές project που είναι το “Urban Lightscapes” και η κεντρική ιδέα είναι πώς ο αστικός φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τους κατοίκους μιας πόλης και πώς οι ίδιοι μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του φωτισμού των πόλεων. Η συγκεκριμένη ιδέα εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το European Cultural Foundation ανάμεσα 360 αιτήσεις! Το project περιλαμβάνει 3 δράσεις:
- Ημερίδα στις 4 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με ελεύθερη είσοδο, όπου ομιλητές από διάφορους χώρους θα συζητήσουν για τον αστικό φωτισμό. Στο τέλος της Ημερίδας θα προβληθεί το «The City Dark», ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την επίπτωση του νυχτερινού φωτισμού στη ζωή των κατοίκων των αστικών κέντρων.
- Workshop στη Βαρκελώνη, τέλος Νοεμβρίου με σκοπό να δημιουργηθούν, πρακτικά, φωτιστικά μοντέλα που θα είναι λειτουργικά στον αστικό τόπο.
- Installation τον Μάρτιο στο Μάαστριχ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εγκαταστάσεις που προέκυψαν από την Ημερίδα και το Workshop με συμμετοχή κατοίκων σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Βίκυ Πούλιου