Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, επιβάλλει κατά κάποιο τρόπο να ζεις σε έντονους και γρήγορους ρυθμούς και να είσαι υποδειγματική σε ό,τι κι αν κάνεις, στη δουλειά, στο σπίτι, στις σχέσεις σου. Οι ρόλοι είναι πολλοί και οι απαιτήσεις στις οποίες καλείσαι να ανταπεξέλθεις ακόμη μεγαλύτερες.
Η πίεση λοιπόν που προέρχεται από το περιβάλλον και η ανάγκη για τελειότητα, ακόμη και οι φωτογραφίες στο Instagram πρέπει να είναι τέλειες, δείχνοντας πόσο τέλειο είναι το δέρμα και η ζωή μας, επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης (έστω και ασυνείδητα) και μαςοδηγούν σε ένα συνεχές κυνήγι. Το κυνήγι της θεωρητικά καλύτερης εκδοχής μας.
Πολλές φορές η ανάγκη για τελειότητα οδηγεί σε ακρότητες. Αν έχεις παρατηρήσει πως πιέζεις τον εαυτό σου στο γυμναστήριο να κάνει περισσότερα για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και εξαντλείς τον εαυτό σου στην προπόνηση τότε ίσως να πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο.
Να γυμνάζεις το σώμα σου για να είσαι υγιής, και χαρούμενη με το σωματότυπό σου όχι για να έχεις ένα σώμα που είναι θεωρητικά αποδεκτό από την «τελειότητα του Instagram».
Η εποχή μας σιγά σιγά αποδομεί την «ομορφιά» των φίλτρων και ενθαρρύνει τα κορίτσια να είναι ο εαυτός τους χωρίς φίλτρα, κάτι που βρίσκω λυτρωτικό!
Πραγματικά είναι σπουδαίο το να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσεις να πιέζεις τον εαυτό σου να ξεπερνά τα όρια του στην προπόνηση έτσι ώστε να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με έρευνα του University of Bath and York St John η τελειομανία (που προέρχεται κυρίως από το εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον όπως δουλειές με υπερβολικά πολλές απαιτήσεις αλλά και η οικογένεια) συχνά έχει ως αποτέλεσμα διαταραχές άγχους, ακόμη και κατάθλιψη. Αν λοιπόν αναγνωρίζεις κάποια από αυτά τα σημάδια τότε ίσως ήρθε η στιγμή να επισκεφθείς έναν ειδικό/σύμβουλο ψυχικής υγείας που θα σε βοηθήσει να τα διαχειριστείς.
Ο διαλογισμός είναι μια καλή λύση για να γειωθείς και να μάθεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου και την ενέργεια σου. Ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις patterns που επαναλαμβάνεις και σκέψεις έτσι ώστε να ξεκινήσεις να αλλάζεις ότι σε βαραίνει.
Αν για παράδειγμα πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει περισσότερους κοιλιακούς σκέψου γιατί μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία; Προσπάθησε να βρεις το νόημα πίσω από τέτοιες αποφάσεις και άρχισε να δημιουργείς νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο για pampering και κάνε δώρο στον εαυτό σου μια μέρα χαλάρωσης.
Δεν χρειάζεται να πας σε κάποιο ακριβό σπα, ακόμη και μια μέρα με μάσκες ομορφιάς και περιποίηση αρκεί ή κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί όπως για παράδειγμα μια βόλτα στη θάλασσα!
Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις πως η ανάγκη σου να είσαι τέλεια πολλές φορές γίνεται τροχοπέδη στην καθημερινότητα σου και έχει ως αποτέλεσμα την ψυχική σου φθορά. Αν νιώθεις πως κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά, ίσως ήρθε η ώρα να δημιουργήσεις νέες, πιο υγιείς συνήθειες και ίσως να γίνεις οπαδός του slow living.
Το slow living είναι η νέα τάση, που εναντιώνεται στη σύγχρονο τρόπο ζωής που προστάζει να γίνονται όλα γρήγορα, αλλά αντιθέτως σε προσκαλεί να απολαύσεις τη ζωή, να ζήσεις τη στιγμή και να τα κάνεις όλα στο χρόνο τους, χωρίς βιασύνη.
Υπέροχο το άρθρο και πολύ ουσιαστικό! Είμαι 25 ετών και μόλις πέρασα εναν μήνα ψυχοσωματικής διαταραχής-έπαθα υπερκόπωση, με αποτέλεσμα να έχω δυο λιποθυμικα επεισόδια και στην συνέχεια να νιώθω φοβερή εξάντληση και κόπωση (σωματικη & ψυχική). Είμαι πολυ δραστήρια και αγαπώ τον εαυτο μου, αλλά όντως κάποια στιγμη και με τα στερεότυπα των σοσιαλ υποσυνειδητα, μπορει να φτάσεις στο σημείο να έχεις απίστευτες απαιτήσεις απο την ζωή σου, σε βαθμο που ξέχασα οτι η ρουτίνα μας χρειάζεται ισορροπία και όχι να ζεις ολη την ώρα στα ‘κόκκινα’, επειδη το μυαλο σου θέλει 1000 πραγματα το λεπτο. Θα κρατήσω την έκφραση’ slow living ‘ !
Έχεις πολύ δίκιο. Πολύ. <3