Δεν είναι και τόσο εύκολο να νικήσεις ένα μπολ με ζυμαρικά που βράζει στον ατμό. Είναι όμως καλό για εσένα να το έχεις τακτικά στην διατροφή σου;
Λίγα σενάρια στη ζωή δεν μπορούν να βελτιωθούν με ένα μπολ ζυμαρικά στον ατμό. Από κρεμώδη μακαρόνια μέχρι κριθαράκι ανακατεμένα με πλούσια σάλτσα ντομάτας, τα ζυμαρικά είναι ευέλικτα και νόστιμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να φας τους υδατάνθρακες που μπορεί να είναι δελεαστικό να τους έχεις κάθε μέρα.
Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς δεν καταλήγουμε να ζούμε αυτόν τον πειρασμό. Η ποικιλία είναι το καρύκευμα της ζωής, τελικά, και γνωρίζεις ότι η αύξηση της ποικιλίας των λαχανικών που καταναλώνεις κάθε εβδομάδα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου. Έχοντας αυτό κατά νου, το να τηρείς το ίδιο είδος φαγητού κάθε μέρα φαίνεται ότι μπορεί να είναι κακή ιδέα.
Αλλά από διατροφική άποψη, είναι κακή ιδέα να κάνεις τα ζυμαρικά βασικό μέρος της διατροφής σου; Ζητήσαμε από δύο διατροφολόγους να εκδώσουν την ετυμηγορία τους.
Είναι κακή ιδέα να τρως ζυμαρικά κάθε μέρα;
Το να τρως ζυμαρικά τακτικά δεν είναι εγγενώς κακό. Το θέμα είναι το πώς το κάνεις αυτό με το τι συνδυάζεις δηλαδή τα ζυμαρικά. Για παράδειγμα, ο εγγεγραμμένος διατροφολόγος VJ Hamilton λέει ότι η τήρηση μιας δίαιτας πλούσιας σε ζυμαρικά θα μπορούσε να σε οδηγήσει να παραμελήσεις άλλες μορφές διατροφής.
«Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσεις τα γεύματά σου για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών από διαφορετικές πηγές τροφίμων», εξηγεί. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, αλλά και για διαφορετικές φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου, όπου η ποικιλία είναι κρίσιμη.
Αυτό σημαίνει ότι η επικάλυψη ενός μπολ γεμάτου λευκά ζυμαρικά με μερικές ντομάτες σε κονσέρβα και ένα πασπάλισμα βασιλικού πιθανότατα δεν θα το κόψει. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα πιάτα ζυμαρικών που τρως είναι τόσο θρεπτικά ισορροπημένα όσο οποιοδήποτε άλλο γεύμα θα μαγείρευες.
Η Aneequa Godart, λειτουργική διατροφολόγος στην κλινική μακροζωίας HUM2N, προσθέτει ότι η τακτική κατανάλωση λευκών ζυμαρικών μπορεί να δυσκολέψει την ικανότητα του σώματός να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
«Τα ζυμαρικά είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνονται», λέει ο Godart. Ενώ οι αιχμές του σακχάρου στο αίμα αποτελούν μέρος της φυσικής πεπτικής απόκρισης του σώματός, το να βιώνεις τακτικά αυτές τις μεγάλες αιχμές και συντριβές, για παράδειγμα, τρώγοντας ζυμαρικά κάθε μέρα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει συνολικά το σάκχαρο στο αίμα.
«Αυτός ο ανεπαρκής έλεγχος του σακχάρου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ανησυχίες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», προσθέτει ο Godart. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί επίσης να αισθανθείς περισσότερη λαχτάρα για φαγητό, κόπωση και «ομίχλη» του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της συντριβής μετά την ακίδα.
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ζυμαρικών;
Δεν είναι όλα άσχημα νέα. Ενώ η κατανάλωση ζυμαρικών κάθε μέρα μπορεί να μην είναι η πιο έξυπνη ιδέα, τα ζυμαρικά μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και να λειτουργήσουν καλά ως βασική τροφή.
Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα πλούσια σε ζυμαρικά, λέει ο Hamilton. Η τακτική κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να είναιμια καλή πηγή ενέργειας από σύνθετους υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν κάνεις έντονη σωματική προπόνηση. Η άσκηση μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επομένως θα διευκολύνει το σώμα σου να ανταποκριθεί σε τυχόν αιχμές μετά τους υδατάνθρακες.
Η επιλογή περισσότερων τύπων ζυμαρικών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση των οφελών για την υγεία. Εάν επιλέξεις ολικής αλέσεως ή εναλλακτικές επιλογές ζυμαρικών, μπορεί να επωφεληθείς από τις πρόσθετες φυτικές ίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ο Godart συμφωνεί: «Όταν τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα από δημητριακά ολικής αλέσεως ή από όσπρια όπως φακές, ρεβίθια μπορούν να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και ακόμη και κάποιες πρωτεΐνες. Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί επίσης να είναι ένας ευέλικτος τρόπος για να ενσωματώσεις μια ποικιλία από λαχανικά,
άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά στη διατροφή σου, ενισχύοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών».
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πώς τρως τα ζυμαρικά σου. Πολλοί άνθρωποι στην Ιταλία τρώνε ζυμαρικά τακτικά, αλλά είναι επίσης ένας από τους πιο υγιεινούς πληθυσμούς στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουν να μην τρώνε τεράστιες μερίδες. Τα ιταλικά γεύματα συχνά περιλαμβάνουν μια μικρή μερίδα ζυμαρικών μαζί με μια πηγή πρωτεΐνης και πολλά φυλλώδη χόρτα και λαχανικά.
Τείνουν επίσης να τρώνε συστατικά υψηλότερης ποιότητας και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο φαγητό με φίλους και οικογένεια, το τελευταίο από τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό για τη συνολική μακροζωία.
Πώς να κάνεις το μπολ με τα ζυμαρικά σου πιο θρεπτικό;
Δώσε στο αγαπημένο σου πιάτο μια επιπλέον διατροφική ώθηση με αυτές τις γρήγορες και εύκολες συμβουλές.
1. Χρησιμοποίησε πολλά λαχανικά ταυτόχρονα
Μην σταματήσεις μόνο σε μερικές ντομάτες σε κονσέρβα και λίγο κρεμμύδι. Προσπάθησε να ρίξεις όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά στις σάλτσες σου. Το σέλινο, το καρότο και το κολοκυθάκι μαγειρεύονται καλά σε κάθε είδους σάλτσα και τα κομμάτια μπρόκολου, μελιτζάνας ή γλυκοπατάτας μπορούν να δώσουν στο πιάτο σου επιπλέον χρώμα και θρεπτικά συστατικά. Όσο περισσότερα λαχανικά, τόσο το καλύτερο.
2. Μην παραμελείς τα μπαχαρικά
Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι η κατανάλωση 30 λαχανικών την εβδομάδα είναι ο μαγικός αριθμός για την υγεία του εντέρου. Ήξερες όνως ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά μετρούν σε αυτό το σύνολο; Μερικά βασικά που θα αναδείξουν τα πιάτα με ζυμαρικά περιλαμβάνουν βασιλικό, πάπρικα και τσίλι.
3. Προτίμησε τα ολόκληρα φαγητά παρά τα προπαρασκευασμένα όπου είναι δυνατόν
Αν έχεις χρόνο, προσπάθησε να μαγειρέψεις τις σάλτσες σου από την αρχή. Όχι μόνο αυτό σου επιτρέπει να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά και μπαχαρικά, αλλά σημαίνει επίσης ότι μπορείς να ελέγξεις πόσο αλάτι πηγαίνει στο τελικό προϊόν. Ένα win-win παντού