TW: Αυτό το άρθρο πραγματεύεται τις διατροφικές διαταραχές και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για ορισμένους αναγνώστες. Εάν εσύ ή κάποι@ γνωστ@ σου χρειάζεται υποστήριξη, επικοινώνησε με τους αρμόδιους. 

Πρόσφατα, η βουλευτής Zoe Daniel και το Ίδρυμα Butterfly διοργάνωσαν τη δεύτερη από τις δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία των νέων Αυστραλών από την εικόνα του σώματος και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που επιδεινώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πάνελ συγκεντρώθηκε με αφορμή το 61% των νέων που δήλωσαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έκαναν να νιώθουν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους – μια ανησυχητική τάση που φαίνεται να αυξάνεται, έχοντας αυξηθεί κατά 12% από το 2022. Και φαίνεται πιθανό ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία συσχετίζονται με μια ανησυχητική αύξηση των ποσοστών διαταραγμένης διατροφής, με το Ίδρυμα Butterfly να αναφέρει ότι οι διατροφικές διαταραχές στους νέους είχαν αυξηθεί κατά 86% μεταξύ 2012 και 2023.

Μεταξύ των 21 συστάσεων που παραδόθηκαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η ομάδα συνέστησε να αφαιρεθούν τα φίλτρα ομορφιάς σε πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat από τους λογαριασμούς των χρηστών κάτω των 18 ετών.

Φυσικά, τα εν λόγω φίλτρα είναι πολύ πιο έξυπνα από το να προσθέσουν παιχνιδιάρικα αυτιά σκύλου σε μια selfie ή ένα νοσταλγικό χρώμα σε μια ανάρτηση στο Instagram.

Ειδικά στο TikTok έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τα ενσωματωμένα φίλτρα ομορφιάς που βελτιώνουν την εμφάνιση. Τον Μάρτιο του 2023, το τολμηρό φίλτρο glamour – το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε 233,5 εκατομμύρια βίντεο τη στιγμή που γράφεται η παρούσα εργασία – κάλεσε τους χρήστες να αλλάξουν την εμφάνισή τους μέσω ενός υπερρεαλιστικού full face μακιγιάζ, εξαιρετικά ομαλών πόρων, πιο γεμάτων χειλιών, πιο λευκών δοντιών, καθορισμένων φρυδιών και σμιλευμένων ζυγωματικών, για να αναφέρω μερικά από αυτά.

Παρά το γεγονός ότι έγινε γρήγορα viral, οι χρήστες έσπευσαν να επισημάνουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτού του είδους των αισθημάτων ομορφιάς που κατακλύζουν τις ροές των νέων.

«Κάνε αυτό το φίλτρο αν θες να κλάψεις», έγραψε ένα άτομο στην εφαρμογή, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Χαίρομαι που αυτά τα φίλτρα υπήρχαν μόνο αφού αναπτύχθηκε πλήρως ο προμετωπιαίος φλοιός μου».

Και φαίνεται ότι η επικράτηση αυτών των φίλτρων ελεύθερης χρήσης και η επιρροή τους στις αντιλήψεις μας για την ομορφιά έχουν επιπτώσεις σε πραγματικές λέξεις. Μιλώντας στο Marie Claire UK τον Μάρτιο του 2023, ο γενικός ιατρός και βραβευμένος αισθητικός, Dr Ahmed El Muntasar, δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις τάσεις της πλαστικής χειρουργικής.

«Παλαιότερα οι άνθρωποι έρχονταν με φωτογραφίες της Angelina Jolie ή της Jennifer Aniston και έλεγαν “θέλω να τους μοιάσω”. Αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι φέρνουν φωτογραφίες τους που έχουν υποστεί τόση επεξεργασία από φίλτρα ομορφιάς, που δεν μοιάζουν πια με άνθρωπο, και αυτό είναι ανέφικτο”, είπε.

@britt_britt36

These filters are making me insecure #new #boldglamour #filter #catfish #notreal #wow

♬ original sound – Molly | Body Confidence ✨

Η επιτροπή ζήτησε επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τους αλγόριθμους των διαφόρων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, αφού το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διαπίστωσε ότι ένα άτομο με διαγνωσμένη διατροφική διαταραχή έχει 322% περισσότερες πιθανότητες να του σερβιριστεί περιεχόμενο σχετικό με δίαιτα στο TikTok σε σύγκριση με ένα άτομο χωρίς διατροφική διαταραχή.

«Πρέπει να μεταφέρουμε το βάρος από τους νέους και όσους αγωνίζονται με την εικόνα του σώματος να προστατεύονται από περιεχόμενο που επηρεάζει αρνητικά την εικόνα του σώματός τους, στη ρύθμιση της κυβέρνησης και των εταιρειών», αναφέρουν οι επίσημες συστάσεις.

Το κατά πόσον αυτές οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ – και τι ακριβώς θα σήμαινε για πλατφόρμες όπως το TikTok – μένει να το δούμε, με τις συστάσεις να βρίσκονται τώρα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς εξέταση.