5 γιατροί βασικών ειδικοτήτων απαντούν στα πιο συνήθη ερωτήματα που σε απασχολούν.

Η πρόληψη και ποιο σύμπτωμα αξίζει το άγχος μας στη βάση της συζήτησης για να μην ανατρέχεις σε αναζητήσεις στο διαδίκτυο που πάντα σε οδηγούν σε σπάνιες ασθένειες με ονομασίες που σε δύο μέρες θα έχεις πιθανόν ξεχάσει. 

  1. Ποιο σύμπτωμα δεν πρέπει να αγνοώ;
  2. Ποια εξέταση πρέπει να κάνω κάθε χρόνο;
  3. Κάθε πότε πρέπει να κάνω check-up ανάλογα με την ηλικία;
tumblr-mdctz-bx-qiflw-marilyn-monroe-body-354098305

Χρήστος Μάντζιος – Ειδικευόμενος Γυναικολόγος

  1. Μία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοεί οποιαδήποτε ανωμαλία στον κύκλο της περιόδου της, όπως και την εμφάνιση αίματος εκτός περιόδου. Άλλα συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, είναι οι ανώμαλες εκκρίσεις από τον κόλπο, ο πόνος, η αλλαγή στις συνήθειες της κύστης ή του εντέρου και η αδυναμία σύλληψης. Τέλος, οποιαδήποτε αλλαγή στους μαστούς μιας γυναίκας θα πρέπει να εκτιμάται άμεσα από γυναικολόγο.
  2. Οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι έχουν μια παράδοση στην παροχή φροντίδας προληπτικού κυρίως χαρακτήρα στις γυναίκες. Η ετήσια γυναικολογική επίσκεψη παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για παροχή συμβουλών με στόχο ένα υγιές lifestyle και ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία.
  3. Στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των έφηβων γυναικών (13-18 ετών), αν έχουν ξεκινήσει οι επαφές, η εξέταση που θα πρέπει να γίνεται, είναι ο έλεγχος για χλαμύδια και γονόκοκκο, οι οποίοι είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί με πιθανά καταστροφικές συνέπειες για την υγεία της γυναίκας. Στο ηλικιακό γκρουπ των 19-39 ετών προτείνεται τεστ Παπ. Στην ομάδα των γυναικών 40-64 ετών προτείνεται η μαστογραφία ετησίως και το τεστ Παπ. Τέλος, στις γυναίκες άνω των 65 ετών συνεχίζεται η μαστογραφία ετησίως. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να σταματήσουν τα τεστ Παπ και προστίθεται ο έλεγχος για οστεοπόρωση με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας κάθε 2 χρόνια.

Γιώργος Κατσαγούνος – Ειδικευόμενος Ουρολόγος

  1. Στην ουρολογία ένα από τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσει είναι η αιματουρία μικροσκοπική ή μακροσκοπική (δηλαδή εμφανής στα ούρα ή όχι), χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα υπόλοιπα συμπτώματα του ουροποιητικού δεν είναι σημαντικά.
  2. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται απεικονιστικός έλεγχος, εξέταση ούρων. Κλινική εξέταση από ειδικό ουρολόγο. Σημαντικό είναι η αποφυγή λήψης οποιασδήποτε θεραπείας χωρίς τη σύσταση από ιατρό.
  3. Για τους άνδρες >45 ετών, μέτρηση κάθε χρόνο PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και εξέταση του προστάτη. Οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται όταν εμφανίζουν συμπτώματα ή να κάνουν τακτικό έλεγχο όταν υπάρχει γνωστό ιστορικό.

Κλεοπάτρα Γκανιάτσου – Ειδικευόμενη Δερματολόγος

  1. Όταν ένας ασθενής διαπιστώσει αιφνίδια αιμορραγία, αλλαγή στην αισθητικότητα ενός σπίλου, αλλαγές στο χρώμα, αλλαγές στο σχήμα, αλλαγές στον σπίλο ή/και την πέριξ αυτού περιοχή του δέρματος (ερύθημα, οίδημα, πληγή που δεν επουλώνεται κ.α.), να απευθύνεται αμέσως σε δερματολόγο.
  2. Κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε δερματοσκοπική εξέταση μελαγχρωματικών βλαβών, η οποία γίνεται με τη βοήθεια ειδικού φακού και μπορούμε να εντοπίσουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός μελανώματος ή μιας καλοήθους βλάβης. Πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα που εμφανίζουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος
  3. Η συχνότητα της εξέτασης εξαρτάται από το περιστατικό. Μπορεί να ξεκινήσει από τη βρεφική ηλικία και πλέον. Το πρώτο ραντεβού επανεξέτασης ορίζεται στους 3 μήνες. Στη συνέχεια η συχνότητα κυμαίνεται μεταξύ 3-12 μήνες, ανάλογα την περίσταση. 

Αποστόλης Παππάς – Ειδικευόμενος Πνευμονολόγος

  1. Ο βήχας που επιμένει πάνω από 21 ημέρες, πρέπει να διερευνάται από ειδικό πνευμονολόγο γιατί μπορεί να υποκρύπτει σοβαρά νοσήματα σε πρώιμο (ή και μη) στάδιο, σε σημείο όμως που δεν περιορίζουν τις καθημερινές ασχολίες του ασθενούς. Δύο τέτοια νοσήματα είναι το Βρογχικό Άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία αφορά κυρίως καπνιστές. Τα δύο νοσήματα μπορεί να εμφανίζουν βαθμό αλληλεπικάλυψης, ενώ, χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες των αεραγωγών και βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.
  2. Οι εξετάσεις που οφείλουν να γίνονται κάθε έτος εξαρτώνται από τον εκάστοτε ασθενή και οφείλουν να εξατομικεύονται. Για υγιείς ενήλικες, ένα αδρό check-up που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα, ακτινογραφία (κάθε 2-3 έτη αν δεν συντρέχει άλλος λόγος), έλεγχος θυρεοειδούς (κάθε 2-3 έτη αν δεν συντρέχει άλλος λόγος) πρέπει να γίνεται ετησίως. Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στις παρακάτω εξετάσεις: Μαστογραφία, τεστ Παπ, Έξεταση PSA και διορθικό υπερηχογράφημα.
  3. Για υγιείς ενήλικες, η συχνότητα check-up έχει ορισθεί αυθαίρετα το ένα έτος. Επειδή, παρόλα αυτά, τα προβλήματα αυξάνονται ανάλογα με την ηλικία, το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο. Αυτό εξαρτάται από το βασικό νόσημα του ασθενούς και ρυθμίζεται από τον θεράποντα ιατρό. 

Βίκυ Ζιρτιλίδου – Οδοντίατρος

  1. Το βασικό σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσω στο στόμα είναι ο πόνος! Μπορεί να οφείλεται είτε στα δόντια, είτε στα ούλα, στους βλεννογόνους και τη γλώσσα. Επίσης δεν πρέπει να αγνοήσω οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος η οποία δεν υποχωρεί.
  2. Η βασικότερη εξέταση είναι το check-up. Πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, κάθε έξι μήνες, σε όλες τις ηλικίες. Ακόμα, πολύ σημαντικός είναι ο καθαρισμός δοντιών, πάλι κάθε έξι μήνες.
  3. Σε όλες τις ηλικίες ισχύουν τα ίδια σχετικά με την φροντίδα του στόματος και των δοντιών. Στα παιδιά μέχρι δεκαέξι ετών μαζί με τον καθαρισμό, πρέπει να γίνεται και φθορίωση.