Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τα οφέλη για την υγεία κάθε χρώματος.

Σίγουρα θα γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνεις τα χόρτα σου. Αλλά τι γίνεται με τα κόκκινα ή τα μωβ ή τα μπλε;  Μπορεί να είναι δελεαστικό να τρως τα ίδια φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας διαφορετικών χρωμάτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία σου.

Με απλά λόγια, τα φυτά περιέχουν διαφορετικές χρωστικές ή φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία τους δίνουν το χρώμα τους και αυτά τα διαφορετικά χρώματα συνδέονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία σου.

Σε πρόσφατο άρθρο του το Stylist.co.uk συνεργάστηκε με τη Libby Linford, διατροφοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Surrey Center for Nutrition, για μια ανάλυση του τι σημαίνει κάθε χρώμα για την υγεία.

Πράσινο

«Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το λάχανο και το σπανάκι είναι πλούσια σε χλωροφύλλη», εξηγεί η Linford. «Η χλωροφύλλη θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη».

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας φλεγμονή και ασθένειες στον οργανισμό. Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα, το κάπνισμα και η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες μπορούν να επιταχύνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά, ωστόσο, είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση αυτών των ελεύθερων ριζών για να διατηρούν τα κύτταρα  υγιή.

Πορτοκαλί και κίτρινο

Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες περιέχουν το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της όρασης και στην πρόληψη του εκφυλισμού της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτίνη μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, προστατεύοντας το δέρμα από τον ήλιο (αν και αυτό δεν πρέπει να είναι υποκατάστατο για την καθημερινή εφαρμογή SPF, φυσικά).

Ενώ μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κίτρινου φαγητού μπορεί πραγματικά μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμέν@.

Κόκκινο

Οι ντομάτες και το καρπούζι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. «Τα κόκκινα τρόφιμα όπως το παντζάρι περιέχουν επίσης μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επομένως βελτιώνει την κυκλοφορία», εξηγεί η Linford.

Μωβ και μπλε

Μωβ και μπλε φρούτα και λαχανικά όπως τα βατόμουρα και οι μελιτζάνες περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνη και ρεσβερατρόλη. Η Linford εξηγεί ότι αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες μειώνοντας και τη φλεγμονή στο σώμα. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι η ανθοκυανίνη έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορες ασθένειες.

Λευκό και καφέ

Αν και ίσως όχι τόσο όμορφα, τα λευκά λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το σκόρδο και τα κρεμμύδια έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η κουερσετίνη και η αλισίνη είναι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται σε λευκά και καφέ λαχανικά και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες υποστηρίζοντας έτσι τον οργανισμό στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι δυνατόν να φας μεγάλη ποσότητα από μονόχρωμα φρούτα και λαχανικά;

«Γενικά, είναι απίθανο να καταναλώσεις πολύ μεγάλη ποσότητα ενός φυτοχημικού από ένα μονόχρωμο τρόφιμο», λέει η Linford.

Συνιστά την κατανάλωση μιας ποικιλίας διαφορετικών χρωμάτων στην καθημερινή διατροφή. «Όπως βλέπουμε παραπάνω, δεν υπάρχει ένα χρώμα που να υποστηρίζει την υγεία ενός συστήματος του σώματος. Αντιθέτως είναι πολλά φυτοχημικά τα οποία έχουν την ικανότητα να υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, να μειώνουν τη φλεγμονή, να ενισχύουν την αποτοξίνωση και να αποτρέπουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες».

Επομένως, δεν είναι αρκετό να φροντίζεις να καταναλώνεις μόνο πολλά φρούτα και λαχανικά από ένα χρώμα, αλλά να προσπαθείς να «τρως» μια σωστή  ισορροπημένη χρωματική παλέτα κάθε μέρα.