Η ζωή είναι δύσκολη, αλλά και ωραία. Αυτό αποδεικνύει η επιθυμία σχεδόν όλων μας να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Αναζητάμε μανιωδώς τα μυστικά της μακροζωίας και προσπαθούμε να μείνουμε μακριά από απειλές που διακινδυνεύουν τη διάρκειά της.
Μια σειρά από δύσκολες συνήθειες, όπως περιοριστικές δίαιτες και βασανιστικές προπονήσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα σ’ εκείνα που συνήθως προτείνονται για μια ζωή με μεγαλύτερη διάρκεια.
Μήπως, όμως, τελικά ο τρόπος είναι πιο απλός;
Όπως όλα δείχνουν, μια απλή, καθημερινή συνήθεια είναι αρκετή για να… μειώσει δραστικά τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων και αυτή δεν είναι άλλη από το περπάτημα. Η βιολογική ηλικία είναι διαφορετική από την χρονολογική και αναφέρεται στο πόσο παλιά είναι τα κύτταρα και οι ιστοί με βάση διάφορους φυσιολογικούς δείκτες.
Οι δύο ηλικίες δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται. Εάν, γιαπαράδειγμα, ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή και ασκείσαι τακτικά, η βιολογική σου ηλικία ενδέχεται να είναι αισθητά μικρότερη από τη χρονολογική.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η βιολογική ηλικία μπορεί να αποτελεί ακριβέστερο δείκτη πρόβλεψης της κατάστασης υγείας αλλά και του κινδύνου θανάτου ενός ανθρώπου. Μια σειρά από παράγοντες φαίνεται να είναι επιδραστικοί στη βιολογική ηλικία, είτε επιταχύνοντας είτε επιβραδύνοντάς την.
Μεταξύ αυτών είναι κυρίαρχες συνήθειες της καθημερινότητας ενός ατόμου, όπως η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος, το στρες και το κάπνισμα, ενώ σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίζει και το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.
Πώς το περπάτημα μειώνει τη βιολογική ηλικία;
Έχοντας αυτά κατά νου, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το περπάτημα μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική μας ηλικία, διατηρώντας -σε κάποιο βαθμό- τη νεότητα των ιστών και των κυττάρων. Ωστόσο, το πραγματικά ενδιαφέρον είναι πόσο επιδραστική μπορεί να είναι αυτή η τόσο απλή μορφή άσκησης.
Μια μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερους από 400.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι μόλις 10 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα χρωμοσώματα που σχετίζονται με τη γήρανση. Η επίδραση αυτή υπολογίστηκε ότι αντιστοιχεί σε περίπου 16 χρόνια μείωση της βιολογικής ηλικίας από τη στιγμή που οι άνθρωποι φτάνουν στη μέση ηλικία.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν χρειάζεται να τρέχεις ή να περπατάς μεγάλες αποστάσεις για να αποκομίσεις τα τεράστια οφέλη για ολόκληρο το σώμα. Ένα περπάτημα μέτριας έντασης για μια σύντομη απόσταση είναι αρκετό.
Η ταχύτητα είναι σημαντική
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Leicester διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν αργά διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, συγκριτικά με όσους επέλεγαν το γρήγορο περπάτημα. Η μελέτη παρακολούθησε 420.727 υγιείς ενήλικες σε μια περίοδο 6 ετών.
Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στον ρυθμό βαδίσματος και την υγεία της καρδιάς.
Ο καθηγητής Tom Yates, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι αυτό «υποδηλώνει πως ο συνήθης ρυθμός περπατήματος είναι ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά».
«Θα σας συμβούλευα, ανεξαρτήτου ηλικίας και επιπέδου δραστηριότητας να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τουλάχιστον 10 λεπτά γρήγορου περπατήματος, ως έναν απλό τρόπο να γίνετε πιο δραστήριοι, ειδικά όσοι παίρνετε φάρμακα για μακροχρόνιες παθήσεις», δήλωσε ο καθηγητής Sir Muir Gray, κλινικός σύμβουλος της εφαρμογής Active 10 και την εκστρατεία One You.