Apples

Όλα τα μέρη των φρούτων και των λαχανικών περιέχουν μικρούς διατροφικούς θησαυρούς, ακόμα και αυτά που πετάμε (και μάλιστα συχνά περισσότερο αυτά που ρίχνουμε στα σκουπίδια παρά το μέρος που καταναλώνουμε). Υπάρχει μάλιστα και ένα σχετικό διατροφικό κίνημα, το slow food thrace, το οποίο αγωνίζεται κατά της σπατάλης των τροφίμων. Πριν αρχίσουμε να καθαρίζουμε και να αφαιρούμε τα «περιττά μέρη» λοιπόν, ας έχουμε στα υπόψιν τα εξής:

  • οι φλούδες των λεμονιών αλλά και όλων των εσπεριδοειδών περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών από το χυμό των φρούτων αυτών. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε είναι να τις τρίψουμε στον τρίφτη και να τις βάζουμε είτε στις σαλάτες είτε σε διάφορα γλυκίσματα πχ. κέικ ή μπισκότα.
  • η φλούδα του μήλου είναι και ο κυριότερος λόγος που ισχύει το επιχείρημα με το μήλο και το γιατρό. Πέρα από τις φυτικές ίνες που περιέχει και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, η ουσία κερσετίνη χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, δρα προληπτικά για την νόσο του Αλτσχάιμερ. Ακόμη, η φλούδα περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C.
  • οι φλούδες από τις πατάτες περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό (και για όσους έχουν αδυναμία στις πατάτες αυτό σίγουρα λέει κάτι). Εκτός αυτού όμως, η φλούδα της πατάτας αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C ενάντια στα κρυώματα και υπέρ της υγείας του δέρματος και σιδήρου για πνευματική διαύγεια και αντοχή.
  • οι φλούδες των κρεμμυδιών (τα εξωτερικά σκούρα στρώματα) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χάρη σε αυτά παρέχουν αντικαρκινική δράση και συγχρόνως προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • η φλούδα του καρπουζιού περιέχει μια ουσία που λέγεται κιτρουλίνη και η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ενώ δεν έχουμε συνηθίσει να την καταναλώνουμε, θα μπορούσαμε να τη λιώσουμε στο μπλέντερ μαζί με άλλα φρούτα δημιουργώντας ενδιαφέροντα smoothies.
  • τα κοτσάνια από το μπρόκολο ίσως είναι λίγο πιο δύσπεπτα, αλλά αποτελούν ιδανική επιλογή λόγω των φυτικών ινών, του ασβεστίου και του σιδήρου που περιέχουν. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε καλά βρασμένα σα σαλάτα είτε σε μορφή χορτόσουπας την οποία θα αλέσουμε για να γίνει βελουτέ.

Μια καλή γενική οδηγία είναι να τρώμε τα φρούτα καλά πλυμένα με τη φλούδα τους και στα λαχανικά που δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε τα πιο σκληρά μέρη, να τα βράζουμε φτιάχνοντας ζωμούς λαχανικών τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια σε άλλες συνταγές.

www.facebook.com/grafeiodoatrofis