Αν θεωρήσουμε ότι το βασικότερο στοιχείο μιας φιλίας είναι η αγάπη, τότε το δεύτερο σημαντικότερο είναι η ειλικρίνεια. Σωστά; Αν με ρωτάς, κάποιες φορές αξίζει να κρατήσεις την αλήθεια σου για τον εαυτό σου και να μην την πεις σε έναν φίλο. Ίσως να είναι καλύτερα να τη θάψεις σε ένα σημείο που δε θα τη βρει κανείς ή να τη βάλεις σε ένα μικρό κουτάκι στο πίσω μέρος του μυαλού σου και να το ανοίξεις όταν η στιγμή θα είναι η σωστή. Γιατί ξέρεις ποιο είναι το τρίτο σημαντικότερο στοιχείο μιας φιλίας; Η ενσυναίσθηση. Η κατανόηση. Και συνήθως το δεύτερο και το τρίτο στοιχείο αλλάζουν θέση ανάλογα με τις συνθήκες, τις ανάγκες και το timing.

Ότι δε σου αρέσει ο τρόπος που χειρίζεται τα ερωτικά του

Οι φίλοι -ανάμεσα σε πολλά άλλα- σου μαθαίνουν να σέβεσαι τη διαφορετικότητα. Σκέφτονται διαφορετικά, βλέπουν τη ζωή από άλλο πρίσμα και χειρίζονται τις καταστάσεις με τον δικό τους τρόπο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθεις όχι να “ανέχεσαι”, αλλά να αγαπάς. Κάνουν τις επιλογές τους, τις οποίες εσύ μπορεί και να μην καταλαβαίνεις ούτε στο δύο τα εκατό. Πρέπει να το εκφράσεις ή να κάνεις κριτική; Όχι. Πρέπει να κάτσεις να εμπεδώσεις τη διαφορετική προοπτική που σου δίνει η στενή σχέση σου με αυτό το ιδιαίτερο πλάσμα (ναι, κάπως έτσι θα αντιμετωπίζαμε τους φίλους μας ιδανικά). Δεν είναι δουλειά σου να εκφέρεις άποψη για τους συντρόφους του αν δε σου ζητηθεί. Δεν είσαι σε θέση να τον αποκαλείς ανώριμο ή οτιδήποτε άλλο. Γιατί; Γιατί είστε μαζί σε αυτό. Δεν είσαι ο δάσκαλος, αλλά ο διπλανός στο θρανίο. Ακόμα και αν όλα πάνε στραβά, θα πρέπει να σηκωθείς διστακτικά και να δηλώσεις “εγώ το έκανα”.

Ότι “χαραμίζεται”

Η αυτοεκτίμηση του φίλου σου είναι εν μέρει και δική σου δουλειά. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για μια δεύτερη οικογένεια. Ο τρόπος που τον βλέπεις ενώνει κάποια κομμάτια στο παζλ της αυτοεικόνας του. Όπως και εκείνος στη δική σου. Οι επαγγελματικές του επιλογές, ναι, είναι προς συζήτηση. Οι νουθετήσεις, οι μεγάλες κουβέντες, τα σενάρια καταστροφής και ο πανικός δε θα έπρεπε να βγαίνουν από το δικό σου στόμα όμως. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν άλλα άτομα στη ζωή του που κάνουν αυτή τη δουλειά. Εσύ είσαι εκεί για να τον αφήσεις να δοκιμάσει, να πειραματιστεί, να εκτεθεί και να ξαναπροσπαθήσει. Μέχρι να τα καταφέρει.

Ότι δε θέλεις να κάνεις παρέα μαζί του αυτή την περίοδο

Ναι, υπάρχουν περίοδοι που δύο άνθρωποι που αγαπιούνται πολύ, έχουν την ανάγκη να πάρουν μια απόσταση. Ίσως να αλλάζουν οι ανάγκες τους, τα γούστα τους και οι προτεραιότητές τους ανά περιόδους. Αν κάπως έτσι νιώθεις εσύ τώρα για τον φίλο σου, κράτησε αυτή την πληροφορία για τον εαυτό σου. Κάνε τη ζωή που θέλεις, ακύρωσε κάποιες εξόδους, ζήσε τη φάση σου όπως νιώθεις. Μην του πεις όμως ότι αυτή τη στιγμή δε χωράει στη ζωή σου. Σε φιλίες που υπάρχει κατανόηση, δε χρειάζονται τέτοιες εξηγήσεις. Σε ξέρει, καταλαβαίνει, δε χρειάζεται να σε βλέπει και είναι ΟΚ. Όταν συνέλθεις, θα συνεχίσει να είναι εκεί και λογικά θα σε ρωτήσει “Ζεις;”. Χωρίς να περιμένει καμία εξήγηση.

Ότι δε θα τα καταφέρει

Οι άνθρωποι ευτυχώς πολλές φορές τείνουμε να γινόμαστε παράτολμοι. Ίσως κάποιες φορές και υπερφιλόδοξοι. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ξέρεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του φίλου σου. Ωστόσο, όσο ακατόρθωτος και αν σου φαίνεται ένας στόχος που έχει θέσει, δεν είσαι εκεί να τον αποτρέψεις. Το θέμα είναι να εξασφαλίσεις ότι το θέλει πραγματικά και ότι έχει όλη την υποστήριξη (πρακτική και ψυχολογική) που χρειάζεται από εσένα. Μέχρι τη στιγμή που θα δεις ότι αρχίζει να εξουθενώνεται, να μην έχει δυνάμεις ή να έχει αρχίσει να βαριέται. Εκεί ναι, μπορείς να επέμβεις για το καλό του. Θα σε ευχαριστεί.

Ότι αρχίζει να αλλάζει

Ποιος δεν αλλάζει; Η ζωή μας διαμορφώνει καθημερινά. Άλλους δραστικά και άλλους πιο ήπια. Με διαφορές στους χρόνους και τις εντάσεις. Αν ο τρόπος που εξελίσσεται ο φίλος σου σε βγάζει από το comfort zone σου, αυτό είναι κάτι που ίσως να ήταν καλό να λύσεις εσύ με τον εαυτό σου. Αν ο φίλος σου αλλάζει πιο γρήγορα ή πιο αργά από εσένα και η διαφορά στην ταχύτητα σε τρομάζει, απλά έκφρασέ το. Το ιδανικό για εσένα είναι να παρατηρήσεις: τη δική σου εξέλιξη, αλλά και εκείνου. Απόλαυσε, νιώσε χαρά, θαυμασμό και ίσως και τρόμο αν αυτό είναι που νιώθεις. Αλλά το να προκαλέσεις ανασφάλεια σε έναν άνθρωπο που αγαπάς για το πώς αλλάζει ή διαμορφώνεται και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας, δεν είναι κάτι που θα έκανε ένας καλός φίλος.

Ότι δε μπορείς να τον βοηθήσεις

Τι σημαίνει αυτό; Ποια είναι η βοήθεια που δε μπορείς να δώσεις; Σίγουρα μπορείς να τον ακούσεις και να του δώσεις μια καλή συμβουλή. Που να συνδυάζει το δικό σου mindset με τη δυνατότητα να μπορεί και εκείνος να το ενσωματώσει στο δικό του. Στη φιλία μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι. Αν η βοήθεια που δε μπορείς να δώσεις είναι πρακτική, βρες του εναλλακτικές. Είναι πολύ πιο απλό από ό,τι νομίζεις.

Πολλές φορές σκέφτομαι πως αν βλέπαμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις όπως είναι, σαν σχολεία, πολλές από τις λέξεις που μας ακούγονται βαριές θα αποδυναμώνονταν. Δε θα ακούγαμε πολύ τη “μοναξιά”. Δε θα είχαμε πολλές “διακοπές” στη φιλία. Θα υπήρχαν μόνο μικρές διαφωνίες που θα λυνόντουσαν με το τσούγκρισμα δύο τεράστιων ποτηριών μπύρας.

Ας πιούμε σε έναν κόσμο με λιγότερα “εγώ στα έλεγα”.

Δες ακόμα:

Φορές που είσαι κακή φίλη χωρίς να το καταλαβαίνεις

14 τρόποι να στηρίξεις έναν φίλο που είναι στρεσαρισμένος


featured image: Thought Catalog